U Prištini osvanuli grafiti protiv haškog svedoka 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

U Prištini su se pojavili grafiti sa pogrdnim porukama na račun Fadilja Gecija. Grafiti dolaze nakon što je Geci, pre nekoliko dana, završio svoje trodnevno svedočenje u Specijalnom sudu u Hagu, u procesu koji se vodi protiv Hašima Tačija i još trojice bivših pripadnika OVK.

„Shk*, i biri shki***“ (Ška sin Škinje prim.red; Ška, Škinje – pogrdne reči za Srbe) – ispisano je na ovim pogrdnim grafitima sa slikom Fadilja Gecija.

Ovakvi grafiti viđeni su na trgu u Prištini, kao i kod zgrade Ministarstva kulture.

U Prištini osvanuli grafiti protiv haškog svedoka 2
Foto: Kossev/Zeri.info

Geci je tri dana zaredom svedočio u Specijalnom sudu u Hagu, uglavnom o tvrdnjama o „Saopštenju broj 59“ OVK iz oktobra 1998. godine, kojim se njegov brat Gani Geci označava kao „kolaboracionista“, kao i o negativnom uticaju i posledicama koje ovo saopštenje ima na njega i na članove njegove porodice.

„Svedok hapšenje, pritvaranje i zlostavljanje poslanika Skupštine Kosova od strane OVK u selu Ćirez u septembru 1998, kao i hapšenje, zatvaranje, ubijanje i zlostavljanje pripadnika OVK i drugih pojedinaca. Takođe, svedok daje informacije o interakcijama, razgovorima ili saznanjima koja su imali pripadnici OVK, uključujući Redžepa Seljimija, Hašima Tačija, Jakupa Krasnića, Suljejmana Seljimija i Samedina Džezairija, u vezi sa ovim događajima”, rekao je tužilac Džejms Pejs, piše Kallxo.

Izvor: Kallxo (Deo teksta je preveden sa albanskog; Naslov je adaptiran)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari