U sredu se nastavlja Briselski dijalog, tema predlozi za rešenje situacije na severu Kosova 1Foto: Bojan Cvejić

Naredni sastanak Kosova i Srbije u okviru Briselskog dijaloga biće održan u sredu i na njemu će pregovarači, između ostalog, razgovarati o predlozima za rešenje situacije na severu, o redosledu u implementaciji Briselskog sporazuma i primeni aneksa usvojenog u Ohridu, objavila je Koha.

„Kao što je navedeno u tački 4 Bratislavskog sporazuma, razgovaraće se o redosledu za sprovođenje Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa. Kontinuirano dokazujemo spremnost za deeskalaciju i potpuni fokus na implementaciju sporazuma i plana redosleda, koji moraju biti fer, ravnopravni i u potpunosti sprovedeni“, rekao je Kljisman Kadiju, savetnik potpredsednika vlade Besnika Bisljimija.

On je istakao da je posle dogovora Vlade Kosova i Brisela o koracima ka deeskalaciji situacije, izostao stav srpske strane da li će biti konstruktivna u ovom procesu.

Kadiju je rekao da Srbija mora da zaustavi destruktivne akcije na severu.

„Na Srbiji je da govori o svojim stavovima i ponašanju po tom pitanju, a mi smatramo da treba da prekine destruktivni pristup i kampanju zastrašivanja kosovskih Srba“, kazao je Kadiju.

Koha piše da u kancelariji izaslanika EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslava Lajčaka nisu naveli da li su dobili garancije Srbije da će da izbegne akcije koje bi dovele do ponovnog bojkota izbora na severu, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari