U SSP zahtevaju da Kurti hitno povuče specijalne policijske snage sa severa KiM 1Foto: Logo

Stranka slobode i pravde najoštrije osuđuje nasilje i hapšenje koje su sproveli specijalci Aljbina Kurtija u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako se navodi u saopštenju, prema svedočenju Srba sa severa KiM, a naročito Marka Jakšića, izuzetno umerenog i konstruktivnog čoveka, danas su specijalci Kurtijeve vlasti držali Srbe i samog Jakšića na nišanu automatskog oružja, dok su prolaznike, čak i majke sa decom prskali suzavcem.

„Višegodišnje maltretiranje Srba na KiM je dodatno eskaliralo zbog potpuno destruktivnog i nasilničkog ponašanja Aljbina Kurtija koji pokušava da istera Srbe sa KiM“, navodi se u saopštenju.

U SSP zahtevaju da Kurti hitno povuče specijalne policijske snage sa severa KiM, pusti na slobodu uhapšene Srbe koji su privedeni zbog fizičkog otpora Kforu i povratak pregovorima uz formiranje ZSO i povratak Srba u institucije.

„Neverovatno je i potpuno neprihvatljivo da zvanična Priština pred očima cele demokratske međunarodne zajednice uživo stvara režim oružane okupacije i nasilja, tretirajući Srbe kao potčinjene u režimu aparthejda. U trenutku kad ceo svet vidi nasilničku i potpuno iracionalnu stranu Aljbina Kurtija, mora se zaustaviti guranje čitavog naroda u crnu kutiju, život pod sirenama, hapšenjima, dugim cevima i suzavcem“, smatraju u SSP.

SSP očekuje hitno delovanje međunarodne zajednice na smirivanju Kurtija i vraćanje u okvire civilizovanog ponašanja i ispunjavanje dogovora koji su postignuti ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari