U subotu u 19 sati 11. protest "Srbija protiv nasilja": Organizatori objavili šta će građani blokirati (MAPA) 1Šetnja Srbija protiv nasilja Beograd Foto: Lazar Novaković

Jedanaesti protest Srbija protiv nasilja biće održan u preko trideset gradova. U Beogradu protest će početi u subotu 16. jula u 19 sati ispred Skupštine Srbije, a predviđena je blokada Mostarske petlje.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, rekao je na konferenciji za novinare da će naredni protest biti održan u subotu sa početkom u 19 sati ispred Narodne skupštine, a da će se ruta kretati Ulicom kneza Milša, Nemanjinom ka „spomeniku korupciji“ kod bivše zgrade Železničke stanice, a zatim Savskom ulicom do Palate pravde.

„Biće obraćanja istaknutih pravnika, ljudi koji se bave pravom i pravdom, a nakon toga se ide ka Mostarskoj petlji gde ćemo nastaviti sa blokadom autoputa kroz Beograd“, rekao je Lazović.

U subotu u 19 sati 11. protest "Srbija protiv nasilja": Organizatori objavili šta će građani blokirati (MAPA) 2
Dizajn: A. Mihajlović

On je rekao da kriminal očigledno nadilazi granice Srbije i preliva se na druge zemlje, pa zato strane agencije moraju da reaguju i da upozoravaju. I zato je potrebna kako je reakcija tužilaštva i specijalnog tužilaštva za organizivani kriminal.

Podsetio je da smo koliko juče mogli da vidimo uznemirujuća saznanja da je šef BIA Aleksandar Vulin umešan u trgovinu narkoticima i oružjem, a da je prethodni šef BIA trebalo da bude uhapšen u slučaju „Jovanjica“.

Prema njegovim rečima građani će se nakon obraćanja ispred Palate pravde uputiti ka Mostarskoj petlji, gde će biti blokirana međunardna saobraćajnica.

Srđan Milivojević, poslanik DS, zahvalio se građanima Beograd koji su juče organizovali doček inspektoru Dušanu Mitiću, koji je juče svedočio u slučaju Jovanjica.

„Jučerašnji dan je pokazao koliko su zahtevi građana za smenu Gašića i Vulina opravdani. Dobili smo neusmnjivu potrebu da su utemeljeni u činjenicama. Mi u subotu odlazimo ispred Palate pravde da bismo uputili poziv uspavanom tužilaštvu Srbije i specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal da hitno utvrde sve činjenice. Nemoguće je da jedna ozbiljna država stavi pod sankcije Vulina, a da nema čvrste dokaze za to. Nemoguće je da se prenebregne ono što je čitava Srbija čula juče u svedočenju Dušana Mitića“, rekao je Milivojević.

U subotu u 19 sati 11. protest "Srbija protiv nasilja": Organizatori objavili šta će građani blokirati (MAPA) 3
Printskrin Jutjub/Parlament.rs

On je pozvao građane da na isti način građani podrže inspektora Slobodana Milenkovića kada on bude svedočio.

„Srbija će poraziti naprednu mafiju. Mi smo dobili potvrdu da ovde postoji sprega režima i organizovanog kriminala, što je jedna od definicija mafije“, dodao je on.

A šef poslanike grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić naveo je da je vladajući režim razorio institucije i pravosuđe i samo naš otpor može da spreči dalju kriminalizaciju Srbije.

„Pozivam sve građane da u subotu u 19 sati dođu ispred Skupštine u borbi za pravdu, za časne ljude i pojedince koji su zdravo tkivo ovog sistema, koji su podigli kičmu i rekli da žele da stanu u zaštitu građana, pravde i prava ove zemlje“, naveo je Aleksić.

Prema njegovim rečima svedočimo da je osovina organizovanog kriminala i korupcije u Srbije upravo na relaciji službi bezbednosti kojima godinama upravljaju Gašić, Vulin, Stefanović, a sa druge strane  u parlamentu Vladimir Đukanović, predsednik Odbora za pravosuđe, sa treće strane tužilaštvo u liku Zagorke Dolovac koja godinama spava i pravi se da ne vidi šta se dešava u Srbiji, ne reagujući na kriminal najvećih državnih funkcionera, ne reagujući na prijave koje podnosimo.

On je podsetio i da je Skupština Srbije završila sa radom i da nije usvojen ni jedan zahtev građana. A na spisku zahteva građana, kako je rekao, su smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina, smena rukovodstva RTS-a i svih članova REM-a, oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i Hepi, ukidanje rijalitija koji promovišu mržnju i nasilje, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks.

Proteste organizuju deo opozicionih parlamentarnih stranaka – Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari