U više gradova Srbije održani protesti protiv nasilja, u Jagodini građani bili pod maskama 1Foto: A. Latas/Danas

U više gradova u Srbiji večeras su održani protesti protiv nasilja, a građani su šetali u Novom Sadu, Jagodini, Bogatiću, Kragujevcu, Vranju, dok se u Nišu nije šetalo, već je održan performans ispred gradske kuće.

Jedan od organizatora skupa u Jagodini Petar Jovanović, gde je pre šetnje održan performans u kojem su građani bili pod maskama, za televiziju N1 izjavio je da je „performans odluka građana da se suprotstave nasilju koje se vrši nad učesnicima protesta“.

„U Jagodini letnji period uopšte nije bitan za održavanje protesta. Pritisak je toliko veliki svakog meseca u godini, narod je zaplašen, pod pritiskom i ucenjen da ne izlazi na proteste“, istakao je Jovanović.

Protest i marš ulicama Jagodine obezbeđivala je saobraćajna policija, vozilima ispred i iza kolone, a policajci u civilu omogućili su da ne bude incidenta.

Okupljanje u Novom Sadu na još jednom protestu protiv nasilja počelo je nešto pre 19.00 ispred Dunavskog parka, iako je prvobitna namera bila da se okupe oko fontane u samom parku, ali zbog prošlonedeljnog nevremena park je i dalje zatvoren iz bezbednosnih razloga.

Protestna šetnja je išla do srušenog stabla koprivića, starog više od 150 godina, u ulici Modene, koje je stradalo u prošlonedeljnom nevremenu.

Građani su na taj način želeli da skrenu pažnju da je vlast odgovorna zbog uništenja tog spomenika prirode, jer se tu gradi i podzemna garaža.

Protest protiv nasilja održan je i u Bogatiću, a povod je smrt veterinara i šefa veterinarske stanice Borisa Dražića, koji je stradao 22. jula u centru grada, kada je u toku tuče pokušao da odbrani svog rođaka koga su tukli, i zadobio je teške telesne povrede od kojih je preminuo u bolnici.

Protest je u Bogatiću počeo u 20.00 sati, a slogan pod kojim su se ljudi okupili bio je „Svi smo mi Boris – Bogatić protiv nasilja“.

Protestna šetnja je završena ispred kafića, gde je stradao Boris Dražić.

U Čačku održan šesti, poslednji protest protiv nasilja

Nekoliko desetina građana prisustvovalo je večeras šestom, poslednjem protestu protiv nasilja u Čačku, na kome je najavljeno da će umesto protesta ubuduće svakog petka biti održavane tribine na kojima će se raspravljati o nasilju koje nad građanima sprovodi republička i lokalna vlast.

Predstavnici gradskih opozicionih stranaka koje su podržavale i organizovale proteste rekli su da zahtevi koji su postavljeni na tim protestima još uvek nisu ispunjeni i da očekuju da organizatori beogradskog protesta, koji je inicirao proteste po drugim gradovima, oroče do kada vlast ima rok da ispuni te zahteve.

Na protestima protiv nasilja u Čačku zatraženo je gašenje televizija Pink i Hepi, ostavke članova REM-a, rukovodstva RTS-a, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Bratislava Gašića, direktora BIA Aleksandra Vulina i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

Šesti protest protiv nasilja u Čačku održan je pod sloganom „Stop nasilju, tačka iz Čačka“, a bager koji je bio najvljen da će se pojaviti na kraju protesta nije došao.

Na protestu je govorila predsednica Sveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) Ljiljana Bralović koja je pozvala sve opozicione stranke da se ujedine kako bi bila smenjena aktuelna vlast.

Ona je rekla da je Zakon o planiranju i izgradnji, koji je nedavno usvojen, „loš i opasan zakon, koji praktično ukida pravo na privatnu svojinu“ i da je 84 republičkih poslanika potpisalo inicijativu ekoloških organizacija za ocenu ustavnosti tog zakona koja je predata Ustavnom sudu.

Meštanin sela Preljina kod Čačka Dragan Gidra Božović, koji se već nekoliko godina žali na nesnosnu buku, prašinu, smrad i vibracije, koje pravi firma za proizvodnju betona i asfalta koja je napravljena u blizini njegove kuće, nosio je jedini transparent na protestu.

Na transparentu je pisalo „Mojoj osmočlanoj porodici je oduzeto pravo na zdravlje i život dostojan čoveka. Krivci su Urbanizam i inspekcije Grada Čačka i zahtevam krivičnu odgovornost za počinioce. Trovačnica zeta Velje Ilića“.

On je rekao agenciji Beta da je podneo krivičnu prijavu Višem tužilaštvu u Kraljevu, specijlanom odeljenju za korupciju protiv tri firme, gradskog odeljenja za urbanizma i gradske inspekcijske službe, zbog buke, vibracije i prašine koja uništava njegovu kuću i imanje.

Božović sa svojom porodicom na tom imanju živi 70 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari