Ubuduće pozitivni diplomatski odnosi 1

Makedonska ambasadorka Vera Jovanovski Tripko, večeras je održala prijem u vili Jelena povodom dana nezavisnosti Makedonije.

 U svom obraćanju zvanicama istakla je da “Republika Makedonije proslavlja svoj 26. rođendan pod globalnim nebom prekrivenim tamnim političkim oblacima ispunjenim visokim nabojima, propraćenim čestim intenzivnim kontrolisanim i manje kontrolisanim pražnjenjem u području gde i najmanji politički potres može da izazove razorni cunami”. Iz tog razloga za Makedoniju je najbitnija stabilnost u napretku ka Evropskoj uniji i dobri odnosi sa susedima.

Glavi princip održavanja takvih odnosa je iskren i konstruktivan dijalog, smatra ambasadorka i dodaje da “treba da imamo vizionarsku misiju za budućnost, a to je graditi ekonomski prosperitet, stabilan region, za dobrobit naših građana i za dobrobit naše dece.”
Proslavi je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić, a pitanje novinara o najavama da će Makedonija podržati ulazak Kosova u Interpol nije želela da komentariše, govoreći jedino o jačanju zajedničkih odnosa dveju zemalja u budućnosti.

Obeležavanju dana nezavisnosti Makedonije prisustvovali su još šef UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, kao i brojne diplomate i javne ličnosti.

Proslava je započeta makedonskom, pa srpskom himnom koju su izvela deca učesnici manifestacije „Srbija u ritmu Evrope“. A zatim je usledila modna revija makedonske modne kreatorke Olgice Gjorgieve i srpske modne kuće BILICZKI, a autor kolekcije bio je Vladimir Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari