Ne mogu svakodnevno da tumačim aktivnosti koje se sprovode u pokušaju hapšenja Haškog begunca Ratka Mladića. Reč je o rutinskim akcijama i proverama. Od dolaska novog ministra odbrane Dragana Šutanovca postoje redovne kontrole u vojnim objektima. Akcioni tim sprovodi svoje akcije lociranja Haških optuženika.

Ne mogu svakodnevno da tumačim aktivnosti koje se sprovode u pokušaju hapšenja Haškog begunca Ratka Mladića. Reč je o rutinskim akcijama i proverama. Od dolaska novog ministra odbrane Dragana Šutanovca postoje redovne kontrole u vojnim objektima. Akcioni tim sprovodi svoje akcije lociranja Haških optuženika. Trebalo bi, međutim, više da radimo nego što govorimo, jer bitni su krajnji rezultati, a ne napori i akcije koje sprovodimo. Tih akcija će ubuduće biti sigurno više, ali nećemo o njima govoriti sve dok ne bude nekog konkretnog rezultata – izjavio je juče novinarima Rasim Ljajić, predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom.
Komentarišući proces protiv Haškog optuženika Ramuša Haradinaja, Ljajić je istakao da je Srbija oslobodila veliki broj svedoka koji su ili već završili, ili bi tek trebalo da svedoče pred Haškim tribunalom u predmetu protiv optuženog Ramuša Haradinaja.
– Dostavili smo prošle nedelje obilnu dokumentaciju koja je od nas tražena. Problem je, međutim, obezbeđivanje svedoka s Kosova. Haška tužiteljka Karla del Ponte kritikovala je u više navrata Unmik zbog zastrašivanja svedoka. Dogodili su se čak i smrtni slučajevi i ubistva potencijalnih svedoka i mi naprosto ništa više ne možemo da uradimo od onog što činimo. Sve što Hag od nas traži biće im dostavljeno jer ako dajemo obilnu dokumentaciju protiv građana Srbije koji su optuženi pred Haškim tribunalom i oslobađamo svedoke da svedoče u tim predmetima onda je više nego logično da dajemo i svu dokumentaciju koja je potrebna za vođenje predmeta protiv Haradinaja – rekao je Ljajić.
Komentarišući inicijativu da Haški zatvorenici izdržavaju kazne u zemljama čiji su državljani, Ljajić je podsetio da odluku o tome donose UN.
– Svakako da je vrlo važno mišljenje predsednika suda i registara koji u ime UN potpisuje te ugovore sa zemljama koje se obavezuju da prihvataju Haške optuženike da izdržavaju kaznu na teritoriji tih država. Nastavićemo s naporima da se takva odluka donese, iako smo svesni nekih ograničenja u tom pogledu. Naša akcija će ići u dva pravca – direktno obraćanje UN i generalnom sekretaru da se takva odluka donese i druga akcija će biti usmerena prema državama regiona koje su takođe zainteresovani da Haški optuženici nastave da izdržavaju kaznu na teritoriji tih država. Zajednički nastup bi sigurno imao specifičnu političku težinu u UN i time bi postojala veća šansa da se donese pozitivna odluka. Nećemo zaboraviti ni na Haški tribunal, odnosno predsednika suda koji se trenutno protivi takvoj odluci, i pokušati da iznesemo sve argumente u prilog donošenju pozitivne odluke i mišljenja samog Tribunala – zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari