Udruženje 'Nišlije da se pitaju' pozvalo na protest protiv litijuma 9. avgusta ispred Gradske kuće u Nišu 1Foto: Nišlije da se pitaju

Nišu će u petak 9. avgusta biti održan protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, u organizaciji ekoloških pokreta.

Protest počinje u 19 časova, ispred Gradske kuće.

Udruženje građana „Nišlije da se pitaju“ pozvalo je danas svoje članove i sve građane Niša da učestvuju na protestu i podržalo sva protestna okupljanja ovim povodom širom Srbije.

Tamara Milenković Kerković, aktivistkinja ovog udruženja, koja je i kandidatkinja za gradsku odbornicu koalicije „Biramo Niš“ i čelnica niških Dveri, kao i Andrej Mitić, aktivista tog udruženja, naveli su da su projektom iskopavanja litijuma ugroženi svi građani, za račun „predatorskog korporativnog kapitala sa neprihvatljivom reputacijom“.

Udruženje 'Nišlije da se pitaju' pozvalo na protest protiv litijuma 9. avgusta ispred Gradske kuće u Nišu 2
Tamara Milenković Kerković: Foto Nišlije da se pitaju

„Svi građani Srbije su ugroženi ovim projektom režima za račun predatorskog korporativnog kapitala sa neprihvatljivom reputacijom. Tako građani postaju taoci jedne duboko antidemokratske vlasti koja je kolonizovala sopstveni narod. Poslednje insinuacije o razmerama bahate litijumske groznice režima koja uključuje i region Niša, govori da vlast ima nameru da celu Srbiju isporuči zarad produžetka svoje vlasti“, istakli Kerković i Mitić u saopštenju.

Oni su kazali da „litijumski kartel“ koji je u nastajanju u Srbiji i želi da na autoritaran način, nasilno, ugrozi živote građana Srbije i budućnost naše dece, mora biti u korenu sasečen.

„Smatramo da je protest u Nišu imperativni nalog trenutka imajući u vidu celokupan kompleks pitanja koja, u vezi sa nelegitimnim pokušajem nametanja iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, direktno krše Ustavom zagarantovana prava građana Srbije, stavljajući narod i državu u izgledan ekološki, zdravstveni, prehrambeni i ukupan bezbednosni rizik“, naveli su.

Aktivisti udruženja „Nišlije da se pitaju“ su podsetili da se zbog ogromnih ekoloških rizika, litijum nigde na svetu ne iskopava i ne prerađuje iz čvrstih stena u naseljenom poljoprivrednom području, a srpska vlast, upozorili su, upravo to ima nameru da sprovede, čime se rizik od ekološke devastacije pretvara u izvesnost.

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da u Nišu i okolini nema istraživanja litijuma, a da rešenja o takvom istraživanju koja su ranije doneta „nisu važeća“.

U udruženju „Prvi na skali“ prethodno su naveli da su poslednjih 20 godina nadležna ministarstva u Srbiji izdala ukupno 130 rešenja koja se tiču istraživanja litijuma, među kojima su i ona koja se odnose na istraživanja u selu Krajkovac kod Niša, Blacu i Pčinjskom okrugu.

Prema navodima Ministarstva, u Nišavskom okrugu se rade samo geološka istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata na tri polja, u opštinama Niška Banja, Ražanj i Svrljig.

Predstavnici opozicije u Nišu do sada nisu reagovali na aktuelni problem u vezi sa planiranim rudarenjem litijuma, niti podržali niški i druge ekološke proteste u Srbiji zbog takvog iskopavanja.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari