Batočina bi mogla da postane 19. opština u kojoj je došlo do takozvanog prekomponovanja lokalne vlasti, odnosno izbacivanja DS, od formiranja vladajuće koalicije na republičkom nivou. U isto vreme, iz Novog Sada stigla je vest o udruživanju SNS i SPS u borbi protiv demokrata u drugom krugu dopunskih izbora za Skupštinu AP Vojvodine, te zalaganju za prevremene izbore u Pokrajini.


– Većina u pokrajinskom parlamentu je apsolutno stabilna, a izjave i zahtevi SNS i SPS u vezi s promenom vlasti u Vojvodini su besmisleni. DS, SVM i LSV imaju većinu u Skupštini APV većtrinaest godina, što znači da imaju apsolutno poverenje građana – kaže za Danas portparolka DS Aleksandra Jerkov, ističući da nikakvih „prekomponovanja“ pokrajinske vlasti neće biti.

Od jula 2012. do danas, naprednjaci i socijalisti su uz podršku manjih partnera, često uz ideološko i političko „spajanje nespojivog“ i odluke odbornika da zamene stranački dres, oborili vlast demokrata u 18 lokalnih samouprava – Novi Sad, Užice, Leskovac, Prokuplje, Aranđelovac, Surčin, Kula, Šid, Nova Crnja, Aleksinac, Petrovac, Malo Crniće, Žabari, Despotovac, Rekovac, Kosjerić, Merošina i Lebane.

Koalicioni partneri SNS i SPS u ovom poslu bili su najčešće DSS, PUPS i stranke članice URS, ali i SPO, SRS, Jedinstvena Srbije, Nova Srbija, SVM i grupe građana.

Batočina, mala opština u Šumadijskom okrugu, jedan je od drastičnijih primera. Tamo su ovih dana SNS, SPS i Zajedno za Šumadiju (URS) potpisali sporazum o udruživanju kako bi s vlasti srušili DS, iako su demokrate na izborima osvojile natpolovičnu većinu – 19 od ukupno 35 odborničkih mandata. Ipak, kako kažu iz ovih stranaka, u toku su „transferi“ pojedinih odbornika DS i posao „prekomponovanja“ bi trebalo da se završi u martu.

„To je ogoljena najava novog otimanja odbornika, politički banditizam, ruganje izbornoj volji građana i kršenje svih principa demokratije“, reagovala je centrala DS na dešavanja u Batočini, konstatujući da su promene vlasti u opštinama u kojima su na izborima pobedile demokrate „prevara birača“ koja se obavlja uz „pritiske i pretnje“.

Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije, kaže za Danas da su promene opštinskih vlasti u skladu sa insistiranjem naprednjaka da se „u svim lokalnim samoupravama u kojima je to matematički moguće preslika koalicija s republičkog nivoa u cilju bolje koordinacije s državnim organima“.

U vezi s najnovijim slučajem Batočine, Babićje potvrdio da je tačno da je jedna odbornica DS prešla u tabor SNS, ali je istakao da „nije rečni o kakvoj otimačini“, većda je ova bivša članica demokrata „shvatila da se naprednjaci uz pomoćkoalicionih partnera bezrezervno bore protiv korupcije, ulažu napore za privlačenje stranih investitora, kao i da su posvećeni evropskim integracijama“.

Aleksandra Jerkov, s druge strane, kaže za Danas da je „očigledno da SNS ne pridaje nikakvu važnost rezultatima lokalnih izbora, što znači da ne priznaje ni volju građana“.

– Bilo bi poštenije kada bi aktuelna Vlada Srbije ukinula lokalne izbore i uvela svoje ekspoziture u lokalne samouprave. Ono što DS može da učini jeste da pažljivo bira svoje odbornike i da predloži reformu izbornog sistema, koja bi značila da su odbornici direktno odgovorni građanima koji ih biraju, a ne centralama stranaka – ističe Jerkov.

Dopunski izbori „važan signal“

Visoki funkcioneri SNS i SPS Igor Mirović, Maja Gojković, Žarko Obradovići Dušan Bajatovićnajavili su juče međusobnu podršku kandidatima tih stranaka u dopunskim izborima za Skupštinu Vojvodine u tri opštine. Takođe, založili su se za što skorije otvaranje pitanja vanrednih pokrajinskih izbora. Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare u Novom Sadu saopštili da će SNS u Apatinu podržati kandidata SPS, a da će socijalisti u Zrenjaninu i Srbobranu dati podršku kandidatima SNS u njihovim duelima sa predstavnicima DS. „Mi verujemo u pobedu 3. marta“, poručio je Mirović. Kako je istakao, rezultat dopunskih izbora biće važan politički signal za raspisivanje vanrednih izbora za Skupštinu APV „za šest meseci, godinu ili godinu i po“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari