Ugljanin: Bošnjaci traže mehanizam za opstanak u Sandžaku 1Foto: SDA

Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin, na današnjoj konferenciji za novinare, rekao je da „stranačka tela rade na izradi planova za brži ekonomski razvoj Sandžaka i regionalnu samoupravu u Srbiji“.

Znatan deo obraćanja posvetio je 106 godišnjici od održavanja Sjeničke konferencije, na kojoj je doneta rezolucija o rešavanju statusa Sandžaka i Bošnjaka.

Taj događaj ocenio je kao „jedan od najznačajnijih datuma u bošnjačkoj istoriji“, ali i da posle toliko vremena oni traže mehanizme za opstanak na ovim prostorima.

Rezoluciju su jednoglasno, 13. i 14. avgusta 1917.godine, gradonačelnici 11 sandžačkih opština i 14 delegata iz Srbije i Crne Gore.

Tim dokumentom, zahtevano je da se Sandžak pripoji BiH, jer joj „istorijom i jezikom pripada, koji joj je oduzet na Berlinskom kongresu 1878.godine“, a ako to ne bude prihvaćeno tražena je autonomija Sandžaka. „Isključivanje“ oba zahteva, otvaralo je treću mogućnost iseljavanje Bošnjaka u Tursku „pod zastavom monarhije“.

-Pobrojali su četiri konkretna zahteva koji garantuju egzistenciju Bošnjaka. I, danas Bošnjaci Sandžaka traže mehanizme koji garantuju opstanak u ovom velikosrpskom okruženju koje je nemilosrdno i koje je pokazalo patološki karakter u vreme raspada Jugoslavije – istakao je Ugljanin.

Prokomentarisao je i odluku sjeničkog opštinskog parlamenta, da povodom obeležavanja 770 godina postojanja te opštine, predsednika Srbije proglasi za počasnog građanina i dodeli mu zlatni ključ grada.

-To je rušenje moralnih normi i svrstavanje na velikosrpsku stranu, protiv bošnjačkih nacionalnih interesa, ali i korak unazad u borbi za ostvarivanje legitimnih prava Bošnjaka da budu ravnopravni građani – naglasio je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je ocenio da je dodela tog priznanja Vučiću „koji je bio inspirator zločina genocida nad Bošnjacima, u Sjenici gde živi 82 odsto Bošnjaka, je sadizam nad samim sobom.Velikosrpska vladajuća većina, u kojoj imaju i takozvane bošnjačke stranke, pokazali su do koje su mere neljudi spremni na poniženja da bi opstali na vlasti u Sjenici ili Novom Pazaru“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari