Ugljaninovo ime „zaštitni znak“ liste SDA Sandžaka za BNV 1Sulejman Ugljanin, foto: N. Kočović

Na predstoječim izborima za Bošnjački nacionalno veća (BNV), SDA Sandžaka podržaće listu pod nazivom za „Za bošnjačko jedinstvo“.

To je saopštio lider te stranke Sulejman Ugljanin i da ju je formirala grupa građana.

Rekao je da nije na listi za novi saziv bošnjačkog nacionalnog saveta.

Ali je dao saglasnost da se njegovo ime koristi kao „zaštitni znak“.

-Ta lista predstavlja kontintinuitet političke ideje zbog koje je Veće osnovano u toku raspada Jugoslavije.Bošnjaci su kao narod, u međuvremenu, preživeli genocid, nije im priznat status naroda u Srbiji i zbog toga je vrlo važno da BNV i kandidati koji su na toj listi imaju svoj autoritet, i u sredinama gde žive, i nad Bošnjacima. To su ljudi koji su nacionalno svesni i politički odgovorni – ocenio je Ugljanin.

Lider SDA je podsetio da je njegova stranka, u prethodnim sazivima, davala najbolje kadrove BNV i da je to njihov najveći doprinos toj nacionalnoj instituciji.

Obećao je stranačku pomoć da lista „Za bošnjačko jedinstvo“ pobedi.

BNV je, u nazivu i delovanju, pešlo put od Muslimanskog nacionalnog veća Sandžaka (MNVS), preko Bošnjačkog nacionalnog veća Sandžaka (BNVS).

MNVS osnovano je početkom devedesetih godina i tada su Ugljanin i njegovi najbliži saradnici govorili da je to vlada Sandžaka.

Ni na prethodnim izborima za bošnjački nacionalni savet, u nazivu liste nije bilo imena SDA Sandžaka, ali jeste njenog predsednika Sulejmana Ugljanina.

Nikakva tajna nije bila da su na tim listama bili kadrovi SDA Sandžaka i da su u svom delovanju zastupali stavove svoje stranke.

Današnjim obelodanjivanjem liste kandidata za BNV, na većnička mesta pretenduju sve tri velike bošnjačke partije, Sandžačka demokratska partija (SDP), Stranka pravde i poverenja (SPP) i SDA Sandžaka.

Na listi se nalazi 35 kandidata, koliko i BNV broji većnika, a na čelu je visoki funkcioner Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, doskorašnji direktor Muzeja “Ras” i bivši predsednik Skupštine Novog Pazara Fuad Baćićanin.

Drugi na listi je univerzitetski profesor Sead Šemsović, treća aktuelna predsednica BNV Jasmina Curić, četvrti bivši predsednik Opštine Tutin Kenan Hot, a peti nekadašnji državni sekretar, a sada direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Muhedin Fijuljanin.

Na listi, koju je kandidovala grupa građana, a podršku joj pružila SDA Sandžaka, nema drugih visokih funkcionera te partije.

Ta lista će na glasačkom listiću biti pod rednim brojem tri, a RIK je ranije proglasio liste “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” i “Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari