Nezavisimaja gazeta u članku pod nazivom „Uhvaćen Ratko Mladić – Srbija je izgleda skinula poslednju prepreku za EU“, citira politikologa Pavelja Kandelja koji ocenjuje da hapšenje ima veliki značaj za Srbiju. Po njegovoj oceni, ekstradicija Mladića tribunalu predstavljaće veliki ispit za srpsku vladu.


– Ona se u uslovima krize ionako ne oseća sasvim samouvereno. A izručenje čoveka kojeg dosta veliki broj Srba smatra nacionalnim herojem, može da podrije njene pozicije ili čak da izazove njenu ostavku – smatra Kandelj. On navodi da među bosanskim muslimanima takođe postoji „masa oficira, koji zaslužuju da stanu pred Haški tribunal, ali uzimajući u obzir pristrasnost tog suda, teško da će do toga doći“.

Komsomoljska pravda u članku pod nazivom „Heroj Srbije Mladić uhapšen u svojoj domovini za koju se borio“, piše da je Mladić vodio oružanu borbu etničkih Srba na svojoj iskonskoj zemlji, koja je ostala van Srbije posle raspada bivše Jugoslavije. „Upravo taj rat je i učinio mogućom autonomiju koju sad imaju Srbi u Bosni“, ocenjuje list. „Boris Tadić je radosno objavio da su ‘vrata EU za nas otvorena’… Treba li da daju još jednog svog sugrađanina, treba da reše sami Srbi“, zaključuje Komsomoljska pravda.

Od hapšenja Ratka Mladića imaće koristi samo Haški tribunal, ocenio je za Interfaks ruski stručnjak Konstantin Nikiforov. „Efekat je nula“, rekao je Nikiforov, dodajući da je glavni i praktično nerealni uslov za integraciju Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, kao korak na koji se neće odlučiti čak ni predsednik Srbije Boris Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari