Hoće li bivši pripadnik terorističke OVK biti isporučen iz Severne Makedonije Srbiji? 1Foto: EPA PHOTO EPA/FEHIM DEMIR/FD-cl / Arhiva

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da očekuje da će Severna Makedonija izručiti Srbiji bivšeg pripadnika terorističke OVK Bljerima Ramadanija koji je uhapšen u regionu Tetova po nalogu Srbije, prenosi RTS.

„Veoma često se dešava da zemlje nekoga uhapse pa onda ne izruče. Ako neko zaista želi da se bori protiv ratnih zločina, ako postoje dokumentovane optužbe i optužnice, onda mi naravno očekujemo da oni budu izručeni da odgovaraju za zločine“, rekao je Dačić za RTS odgovarajući na pitanje da li očekuje njegovo izručenje Srbiji.

Ramadani je bio pripadnik Operativne zone OVK Nerodimlje, koja je poznata po progonu više stotina Srba iz urbanog dela Uroševca i sela Nerodimlje, Krajište, Veliki i Mali Alaš, Slatina, Goleš, Pomazatin, paljenjem srpskih kuća i rušenjem crkava, kidnapovanjem i ubistvom više desetina Srba i progonom srpskog stanovništva iz opština koje je ta operativna zona pokrivala, podsećaju mediji.

Hapšenje bivšeg pripadnika terorističke OVK tema je i u prištinskim medijima, pa je tako kosovski ambasador u Severnoj Makedoniji Florijan Ćehaja sinoć izjavio da ima jake garancije da Ramadani neće biti predat Srbiji.

„Mi se bavimo slučajem, imamo veoma jak argument da se to neće desiti. Ovde smo u komunikaciji sa novom vladom, ali i sa pravosudnim organima“, rekao je Ćehaja za TV Dukađini.

Vlada Kosova, takođe, oglasila povodom hapšenja Ćehaje, saopštivši da je u kontaktu s Vladom Severne Makedoniji kako bi dobili više informacija o tom slučaju.

Arben Taravari, albanski političar iz Severne Makedonije, pozvao je da se ne politizuje Ramadanov slučaj. Taravari je deo albanske koalicije VLEN koja je deo vladajuće koalicije zajedno predvođene strankom VMRO-DPMNE.

Pominjući prošla hapšenja, Taravari je za prištinsku Kohu rekao da se mora naći rešenje kako se ovakvi slučajevi ne bi ponovili.

„VLEN apeluje da se slučaj Blerima Ramadanija ne zloupotrebljava za dnevnu politiku. Takvim pristupom ne pomažemo njemu i njegovim rođacima. Ovo je loša praksa kao u slučajevima sa Tomorom Morinom i Gafurom Dugolijem. Potrebno je sistemsko rešenje ovog pitanja da se to više ne ponovi“, rekao je on. Taravari je dodao da su u stalnom kontaktu sa ambasadorom Kosova Florijanom Ćehajom“. „Već preduzimamo mere“, naveo je Taravari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari