Uhapšene četiri osobe zbog zlostavljanja starice u Peći, Haradinaj kaže da je u pitanju "majka palog borca" 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Kosovska policija uhapsila je četiri osobe zaposlene u domu za stare u Peći pod sumnjom da su izvršile fizičko nasilje nad starijom ženom koja je štićenica ovog doma, objavila je KP neposredno nakon što se društvenim mrežama počeo širiti video snimak na kojem se vide radnice koje šamaraju stariju ženu, a prenose kosovski mediji.

Četvoro zaposlenih je suspendovano. Nasilje su osudile i kosovske stranke, kao i ministar Svećlja.

Video snimak se širio društvenim mrežama uz opis da je u pitanju starica srpske nacionalnosti koju u Peći u zdravstvenoj ustanovi šamaraju medicinske sestre albanske nacionalnosti.

Ipak, navodno se ovaj napad desio u domu za stare „Orenda u Peći“, a kako je portparol policije za region Peć Fadilj Gaši rekao za „Klan Kosova“ snimak datira od 29. oktobra.

Na ovom slučaju angažovana su dva tužioca pećkog Osnovnog tužilaštva, a jedan od njih je, Dorian Junik, naveo je da su dve osobe inicijala A.P i A.R. uhapšene pod sumnjom da su počinili krivično delo ‘Napad’ i učestvovanje u krivičnom delu ‘Izvršenje krivičnog dela napad’, prenela je Gazeta Express.

Juniku je saopštiosinoć da tužilaštvo ima saznanja da u Centru za stara lica u Peći, pored prijavljenih, može biti i drugih slučajeva nasilja i nad drugim starim licima i da će istagom sve biti provereno.

U međuvremenu je javljeno, prenosi KoSSev, i da su sa posla suspendovane četiri medicinske sestre, među kojima su i uhapšene. Samo jedna od njih se trenutno sumnjiči za sprovođenje nasilja, a tri ostale zbog toga što slučaj nisu prijavile kod nadležnih iako su bile u smeni sa sestrom koja je šamarala ženu.

Kako piše Telegrafi jedna od ovih medicinskih sestara inicijala A. P. izjavila je policiji da se branila, a ona je, piše Kosovo Online, uhapšena sa još tri osobe.

Portparol Osnovnog tužilaštva u Peći Škodran Nikči je izjavio da će danas biti saslušano osoblje i štićenici ovog centra.

– Kosovska policija će danas po ovlašćenju Državnog tužilaštva, obaviti razgovore sa svim licima u ovom prihvatilištu i svim starim licima koja se tamo nalaze. Dok smo bili ovde, dobili smo i druge prijave u vezi sa ovim slučajem, rekao je Nikči.

Burne reakcije javnosti

Snimak ovog događaja izazvao je osudu javnosti, ali i oprečne informacije o samom događaju.

Dok je u srpskoj javnosti video cirkulisao uz poruke da je u pitanju srpska starica koju maltretiraju albanske medicinske sestre, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je maltretirana starija gospođa zapravo „majka palog borca“. Isto je izjavio i, kako je prenela prištinska Koha Ditore, zet napadnute žene. On je takođe rekao da je ona „majka palog borca“ koju su „izvukli“ iz doma čim su videli šta se desilo.

Kosovski premijer Aljbin Kurti povodom ovog slučaja je poručio da „ono što smo videli, bilo strašno“, kao i da će stajati uz starije građane, kako vladinim odlukama, tako i podrškom i brigom građana.

Vjosa Osmani, kosovska predsednica, poručila je da je nasilje neprihvatljivo bez obzira na koga je usmereno.

– Današnji čin nasilja nad starijom ženom je šokantan, neprihvatljiv i nepodnošljiv i imamo obavezu da društvo učinimo što humanijim, navodi Osmani.

Komora medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika u svom saopštenju navodi da ovakvo ponašanje ne doliči zdravstvenim radnicima i da ovakvo ponašanje direktno utiče na imidž zdravstvene zajednice, prenosi KoSSev.

Organizacija „Ženska mreža Kosova“ je zatražila od kosovskog ministarstva zdravlja, finansija, rada i transfera i Odeljenja za socijalnu i porodičnu politiku da se medicinskim sestrama oduzme licenca, a centru „Orenda“ dozvola jer, kako navode, na snimku se vidi da se maltretiranje dešava u ovom centru.

Reagovale su i opozicione partije, pa je tako predsednik LDK Ljumir Abdidžku (Lumir Abdixhiku) takođe poručio da je „šokiran“ i da, kako je naveo, ovakvi događaji otkrivaju mračnu stranu društva.

Podpredsednica PDK Vljora Čitaku (Vlora Çitaku) je u svojoj objavi na Tviteru navela „da nije imala snage da snimak odgleda do kraja“ i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i krivično ih goniti.

Bedžet Pacoli, predsednik Alijanse novo Kosovo, naveo je da se „nada da će ove žene imati dovoljno vremena da razmisle o ovom činu u ćeliji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari