Ujedinjena opozicija Čačka najavila podnošenje novih prigovora na rad GIK 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Svih pet opozicionih izbornih lista u Čačku, koje su učestvovale na lokalnim izborima 2. juna, najavile su danas da će podneti nove prigovore na rad Gradske izborne komisije (GIK), kao i žalbe Višem sudu.

U saopštenju opozicionih izbornih lista navodi se da u GIK-u „vlada haos“ i da njeni članovi iz vladajućih stranka „ponovo postupaju nezakonuto“.

Opozicija navodi da se GIK „oglušila“ i o novu presudu Višeg suda koji je od nje zahtevao izveštaj o uvidu u kompletan birački materijal koji su predstavnici pet izbornih lista izvršili 6. i 7. juna, neposredno posle održanih izbora i u zakonskom roku.

Dodaje se da je GIK, umesto da obezbedi službene beleške sa uvida u kompletan birački materijal, formirala svoju komisiju sastavljenu od predstavnika vlasti, koja je pregledala samo pet od ukupno 104 biračka mesta i na osnovu toga napravila izveštaj.

„Za ovu odluku nema nikakvog pokrića u zakonu, svi rokovi za kontrolu biračkog materijala su prošli, sam izborni materijal je kontaminiran jer nije bezbedno sačuvan prema zakonskim pravilima i što je najvažnije – ujedinjena opozicija je već pregledala sva 104 biračka mesta i samo je potrebno dostaviti službene beleške koje su zaposleni u Gradskoj upravi tom prilikom napravili, ali koje još uvek nisu dostavljene ni GIK, niti onima koji su vršili uvid“, navodi se u saopštenju.

Ujedinjena opozicija u Čačku je najvila da će uložiti novi prigovor GIK, a ukoliko bude bilo potrebno i novu žalbu Višem sudu.

„Ostajemo jedinstveni i odlučni u ovoj pravnoj borbi koja se mora završiti priznanjem poraza od strane aktuelne vlasti i mirnom primopredajom vlasti novoj vladajućoj većini u Čačku, koju ćemo zajednički formirati iz redova naših pet opozicionih izbornih lista“, navodi se u saopštenju udružene čačanske opozicije.

U Čačku još nisu proglašeni konačni rezultati lokalnih izbora, a prema preliminarnim rezultatima GIK-a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 40 mandata u Skupštini Čačka, koja ima ukupno 75 odborničkih mesta, a pet opozicionih lista ukupno 34 odbornika.

Ruska stranka, koja je osvojila jedan odbornički mandat, posle izbora je saopštila da podržava SNS.

Opozicija u Čačku tvrdi da je uvidom u izborni materijal utvrdila da koalicija okupljena oko SNS nije osvojila 55,2 odsto glasova već 48,32 odsto i da je Ruska stranka ostala ispod cenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari