Ujedinjena opozicija Čačka: Vlast spremna na sve da bi prekrojila izborne rezultate i na silu zadržala većinu 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Opozicione liste u Čačku, koje su učestvovale na lokalnim izborima 2. juna, optužile su danas vlast u tom gradu da je „spremna na sve da bi prekrojila izborne rezultate u Čačku i na silu zadržala većinu“.

Pet opozicionih lista navelo je u zajedničkom saopštenju da u Čačku vlada „nezabeleženi haos i novo bezakonje u Izbornoj komisiji“ tog grada koji „generišu članovi iz reda vladajućih stranaka“.

Većina u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) iz redova vlasti već je, prema navodima opozicije, donela niz protivzakonitih odluka zbog kojih je Viši sud u Čačku u više navrata poništavao njihova rešenja.

GIK se oglušila i o najnoviju presudu Višeg suda koja je od nje zahtevala donošenje izveštaja o uvidu u kompletan birački materijal koji su predstavnici pet opozicionih izbornih listi izvršili još 6. i 7. juna, neposredno nakon održanih izbora i u zakonskom roku, navedeno je u saopštenju, koje su prenele Dveri.

„Umesto da konačno obezbede službene beleške sa tog uvida koje već 20 dana krije načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove Nebojša Bežanića i da od toga naprave traženi izveštaj od strane Višeg suda, većina u GIK pribegla je novom bezakonju – formirali su svoju komisiju, sastavljenu od predstavnika vlasti, koja je kao pregledala samo 5 od 104 biračka mesta i na osnovu toga sročila nekakav izveštaj“, navela je opozicija.

Za tu odluku, kako je dodato, nema nikakvog pokrića u zakonu, svi rokovi za kontrolu biračkog materijala su prošli, sam materijal je kontaminiran jer nije bezbedno sačuvan prema zakonskim pravilima, i što je najvažnije – ujedinjena opozicija je već pregledala sva 104 biračka mesta i samo je potrebno dostaviti službene beleške koje su zaposleni u Gradskoj upravi tom prilikom napravili, ali koje još uvek nisu dostavljene ni GIK, niti onima koji su vršili uvid.

„Vlast je očito spremna na sve da bi prekrojila izborne rezultate u Čačku i na silu zadržala većinu“, ocenile su opozicione liste Grupa građana „Ivan V. Ćalović – Istina i čast”, Grupa građana „Probudimo Čačak – Pavle Jelesijević“, „Svi za Čačak“ (Narodna stranka – dr Aleksandar Radojević, Nova Srbija – Velimir Ilić, Pokret poljoprivrednika Srbije – prof. dr Vlaisav Papić, Pokret obnove Kraljevine Srbije – Goran Petković), „Čačak protiv nasilja i Novi DSS“ (Narodni pokret Srbije – Demokratska stranka- Srbija centar – Srce – Nova Demokratska stranka Srbije – Novo lice Srbije) i „Prim. dr Milan Roganović – Srpski pokret Dveri – Boško Obradović – Radmila Živković – Dragan Ćendić – Biljana Rubaković”.

Opozicione liste najavile su da će uložiti prigovor GIK, a ako bude bilo potrebno i novu žalbu Višem sudu, čije presude GIK konstantno ne poštuje.

„U međuvremenu ćemo proširiti krivične prijave i na sve druge učesnike u ovoj izbornoj i pravnoj farsi koji misle da mogu da pokradu izbornu volju Čačana i da izborni poraz vlasti protivzakonitim potezima pretvore u pobedu“, navele su opozicione liste, koje tvrde da je ujedinjena opozicija pobedila u Čačku Srpsku naprednu stranku i njenih deset koalicionih partnera, kojima neće pomoći „svo pomenuto bezakonje da se to promeni“.

„Ostajemo jedinstveni i odlučni u ovoj pravnoj borbi koja mora završiti priznanjem poraza od strane aktuelne vlasti i mirnom primopredajom vlasti novoj vladajućoj većini koju ćemo zajednički formirati iz redova naših pet opozicionih izbornih listi“, poručile su čačanske opozicione liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari