Ujedinjeni Nada za Niš o spekulacijama da će podržati naprednjake: Delovaćemo opoziciono na konstitutivnoj sednici Skupštine grada 1Miodtag Stanković: Foto Niš moj grad

Miodrag Stanković, nosilac liste Ujedinjeni- Nada za Niš, koja je u kampanji nastupala kao opozicija, a sada je prate spekulacije da bi mogla da podrži naprednjake, kaže da će na konstitutivnoj sednici Skupštine grada „delovati opoziciono“.

„Koalicija Ujedinjeni Nada za Niš, koju čini pet stranaka- Novi DSS, Narodna stranka, Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i Demokratska Unija Roma, i grupa građana ’Niš, moj grad’ delovaće opoziciono u Skupštini grada, u koordinaciji sa ostalim opozicionim grupacijama“, kaže Stanković, odgovarajući na naše pitanje da li će odbornici te koalicije na konstitutivnoj sednici Skupštine grada glasati protiv kadrovskih predloga koalicije oko Srpske napredne stranke.

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić zakazao je konstitutivnu sednicu Skupštine u novom sazivu za 12. avgust, na kojoj će se, prema dnevnom redu, birati skupštinski i funkcioneri izvršne vlasti.

Džunić je rekao da ga je koalicija oko SNS obavestila da ima većinu u Skupštini koja joj omogućava formiranje vlasti.

„Nažalost, mi odbornici Skupštine grada Niša, iako je Skupština zakazana u roku predviđenom poslovnikom, sedam dana pred sednicu nemamo skupštinski materjal sa predloženom kandidatima, iako u predloženom dnevnom redu stoji da će se birati predsednik i zamenik predsednika Skupštine, sekretar i zamenik sekretara Skupštine, kao i izvršna vlast, odnosno gradonačelnik, zamenik gradonačelnika i većnici“, kaže Stanković za Danas.

On podseća da Skupština grada Niša ima 61 odbornika i ocenjuje da će vlast „koja se formira sa 31 odbornikom biti neodrživa na duži period“.

„Zato mislim da nas možda već u decembru očekuju vanredni izbori u Nišu“, kaže Stanković.

Gradska izborna komisija je nakon junskih lokalnih izbora dodelila 30 mandata koaliciji oko SNS, 30 mandata strankama koje su u kampanji nastupale kao opozicija, od kojih 16 mandata GG “Dr Dragan Milić”, deset listi “Biramo Niš” i po dva listama “Kreni-promeni- I ja sam Niš” i “Ujedinjeni- Nada za Niš”, a jedan mandat Ruskoj stranci.

Ovakva odluka omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu većinu u Skupštini i formira gradsku vlast, pošto je u savezništvu sa Ruskom strankom.

Koalicija „Biramo Niš“ i GG „Dr Dragan Milić“ više puta su podnosili prigovore GIK i žalbe Višem sudu na ovakve rezultate, tvrdeći da su tri opozicione liste osvojile 31 mandat, ali su sve odbačene, a GIK ostala pri prvobitnoj odluci.

Opozicija u Nišu se opredelila da „izbornu volju građana brani isključivo pravnim sredstvima“, odbacujući mogućnost organizovanja protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari