Ukazivali na kršenje zakona 1Foto: YouTube

Udruženje građana “Belocrkvanska slobodna inicijativa“ (BSI), osnovano 2010. sa idejom da okupi građane, i kanališe pozitivnu energiju, koja će dati doprinos lokalnom razvoju, poprilično zaboravljene opštine Bela Crkva nedavno je samovoljno napustilo vladajuću većinu u ovoj opštini, kaže za Danas Boris Đurđev, predsednik ovog udruženja.

– Naravno, odavno smo svi u Srbiji shvatili da ukoliko želiš da iskreno pokušaš da kroz realizaciju razvojnih projekata pomogneš ovoj siromašnoj sredini, moraš da se organizuješ i učestvuješ u političkom životu. BSI je u tri izborna ciklusa na lokalnim izborima osvajala određeni broj odborničkih mandata, koji su obezbeđivali da predstavnici BSI-a obavljaju odgovorne poslove na važnim funkcijama u Beloj Crkvi. Od osnivanja su pa sve do danas predstavnici BSI-a bili aktivni učesnici lokalne vlasti, dodaje Đurđev.

Ističe da su se svih ovih godina bavili lokalnim problemima, ali da su imali korektnu saradnju sa institucijama na državnom nivou i sa drugim organizacijama u lokalnom parlamentu. „Odnedavno smo potpisali Protokol o saradnji sa Narodnim slobodarskim pokretom, i naš prvi zajednički projekat bila je podrška Miroslava Parovića, kandidata na predsedničkim izborima 2017. Tog momenta došlo je do kratkog spoja u komunikaciji sa Opštinskim odborom SNS. Od tog momenta, pa sve do 22. novembra, kada je održana redovna sednica Skupštine opštine Bela Crkva, bilo je konstantnih nesuglasica u svemu što se odnosilo na normalno funkcionisanje lokalnih javnih preduzeća i institucija“, ističe Boris Đurđev.

Po njegovim rečima, najveći problem nastao je oko funkcionisanja JP Belocrkvanski vodovod i kanalizacija. „Kao vršilac dužnosti direktora ovog javnog preduzeća imenovano je lice koje nema zakonskih osnova da obavlja tu funkciju. U Zakonu o javnim preduzećima jasno je članom 25 definisano da direktor javnog preduzeća mora da ima stečeno visoko obrazovanje. Dragutin Jovanović, lice koje obavlja funkciju v. d. direktora, nema taj uslov. Da prekršaj bude još veći, u članu 52 Zakona o javnim preduzećima jasno piše da mandat v. d. direktora može trajati najviše godinu dana. Mandat v. d. direktora Dragutina Jovanovića istekao je 18. jula. Inspektor rada iz Vršca je u jednoj kontroli ovog javnog preduzeća zapisnikom konstatovao da sadašnji v. d. direktora Dragutin Jovanović nema zakonskih osnova za obavljanje te funkcije“, objašnjava predsednik udruženja BSI.

„Odbornička grupa Belocrkvanske slobodne inicijative je više puta na sednicama SO Bela Crkva ukazivala na višemesečno kršenje zakona u tom javnom preduzeću, ali su odbornici vladajuće većine odbijali da u dnevni red uvrste tačku koja bi se odnosila na raspisivanje konkursa u ovom i svim ostalim javnim preduzećima u kojima su mandati v. d. direktora istekli. Postoji čak i pisani trag koji dokazuje istinitost ovih reči“, ističe Đurđev.

Pozivi dva dana pred sednicu

Nesuglasice su zbog flagrantnog kršenja zakona kulminirale na sednici SO Bela Crkva, 22. novembra, kada je odbornička grupa Belocrkvanske slobodne inicijative izašla iz vladajuće većine. Na toj sednici desilo se kršenje Poslovnika o radu SO Bela Crkva, jer su pozivi za održavanje sednice odbornicima uručeni dva dana pre održavanja redovne sednice, iako je u Poslovniku jasno navedeno da se pozivi odbornicima moraju uručiti sedam dana pre početka sednice, ističe Boris Đurđev.

Polemika’]

„Najžučniju polemiku na sednici 22. novembra izazvala je tačka koja se odnosila na budžet Opštine za period od prvih devet meseci, jer su odbornici BSI-a smatrali da se sredstva nedomaćinski troše. Naime, najmanji procenat realizacije imale su primarne delatnosti lokalne samouprave“, navodi Boris Đurđev. Ističe i da je na samom kraju sednice usvojena odluka o osnivanju JP “Urbanizam“ iz Pančeva. „Predsednik Opštine Bela Crkva je u svom obrazloženju naveo da će pomenuto javno preduzeće dobijati poverene poslove bez javne nabavke. Odbornici BSI-a su smatrali, to svoje neslaganje iskazali, da je u pitanju klasičan monopol, i da postoji osnovana sumnja da cene usluga tog javnog preduzeća neće biti tržišne“, navodi Đurđev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari