"Ukidanje slobode govora": Opozicioni poslanici o opomenama na skupštinskim odborima 1Foto: Printskrin / parlament.gov.rs

Opozicioni poslanici skrenuli su danas pažnju na sednici Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja na izricanje opomena od strane narodnog poslanika Veroljuba Arsića drugim opozicionim poslanicima i naglasili da načinom na koji to radi ukida slobodu govora, pravo na kritičko mišlljenje i dijalog.

Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde rekla je najpre, prilikom rasprave o zahtevima poslanika za obavljanje drugih funkcija, da je sporno da narodni poslanik bude i v.d. direktor zavoda za javno zdravlje, što je jedna od tačaka dnevnog reda.

„Mi smo ovde poslanici, naše jedino i glavno oružje je govor“, rekla je Milošević komentarišući opomenu narodnoj poslanici Tijani Perić Diligentski i skrenula pažnju na nepotpune stenografske beleške na osnovu kojih se treba izjasniti o opomenama poslanicima na Odboru za finansije i budžet čiji je predsednik poslanik Veroljub Arsić.

Ipak, na današnjoj sednici Odbor je odlučio da Perić Diligenski bude kažnjena sa 11.521 dinara, odnosno deset odsto od poslaničke plate.

„Ne mogu da zamislim da neko izrekne osam napomena na tri sednice“, rekla je Milošević i dodala da se u beleškama ne vidi da je neko „pravio haos“ i dodala da ukoliko članovi odbora glasaju za izricanje opomene, glasaju za to da se opomena može izreći bilo kome za bilo šta.

Đokić Uroš iz Narodnog pokreta Srbije se složio sa Jelenom Milošević i naglasio da treba razmisliti da li će se legalizovati ovakvo ponašanje jer se takvo davanje opomena može svakom desiti i da se prihvatanjem opomena taj institut obesmišljava.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke je istakla da je za tri sednice izrečeno osam opomena, pto je prvi put da se tako nešto dešava.

„Glasanjem za ove opomene, glasamo za ukidanje glasa narodnim poslanicima, za ukidanje prava na kritičko mišljenje i dijalog“, rekla je Rakić i dodala da Arsić nema opravdanje da se „bahato ponaša i izriče opomene koje nemaju utemeljenje“.

Narodni poslanik SSP Peđa Mitrović, kome je jedna od opomena o kojima se raspravljalo upućena, rekao je da je Arsić prilikom predsedavanja sednicom Odbora za finansije preneo diskusiju „na lični nivo“, zbog čega je Mitrović zamolio da se zameni tema zbog čega mu je izrečena opomena.

Šef Odbora Milenko Jovanov je nakon rasprave predložio da se o tačkama šest i sedam, koje se tiču opomena Odbor ne izjašnajva danas da bi se preciznije utvrdile okolnosti, sa čime su se složili svi poslanici.

O zahtevima narodnih poslanika koji su tražili mišljenje Odbora o obavljanju drugih funkcija Odbor se izjasnio pozitivno.

U okviru dnevnog reda usvojene su i ostavke Vladimira Orlića, Ivane Nikolić i Rejhana Kurtovića na mesto narodnog poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari