Ukrajinci iz Švajcarske protiv učešća Vučića u Davosu, traže objašnjenje 1Foto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Udruženje Ukrajinaca u Švajcarskoj negodovalo je zbog učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, navodeći da njegova politika podriva evropsku bezbednost u svetlu rata u Ukrajini.

Od organizatora traže da objasne razloge Vučićevog učešća na Forumu i da mu se ne dozvoli da iskoristi Davos za ostvarivanje svoje agende, prenosi portal N1.

Udruženju Ukrajinaca nejasno je zašto je predsedniku Srbije uopšte upućen poziv za učešće na Svetskom ekonomskom forumi i kakav može biti njegov doprinos u panel diskusiji „Proširivanje evropskih horizonata“, u kojoj bi trebalo da učestvuje u četvrtak 19. januara.

„Dovodimo u pitanje legitimitet pojavljivanja predsednika Vučića u Davosu u svetlu njegovog odgovora na rusku agresiju na Ukrajinu, što je bez sumnje najveća pretnja po evropsku bezbednost u 21. veku. Teško nam je da razumemo kako predsednik Vučić može da doprinese takvoj diskusiji, posebno kada se čini da njegove poslednje akcije podrivaju evropsku bezbednost, a ne ojačavaju“, saopštilo je Udruženje, osvrćući se na najavljeno učešće predsednika Srbije u panel diskusiji koja treba da odgovori na pitanje „Kako nova Evropska politička zajednica može da pomogne Evropskoj uniji i njenim susedima u ojačavanju bezbednosti na kontinentu usled širih geopolitičkih pomeranja?“.

Udruženje podseća da Srbija uporno odbija da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom EU i uvede sankcije Rusiji i dodaje da je pored Belorusije jedina država u Evropi koja to još nije učinila.

Podseća se i na sporazum koji su Srbija i Rusija potpisale na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru prošle godine, a kojim su predviđene konsultacije u pitanjima spoljne politike.

U otvorenom pismu se navodi i da je narodni poslanik vladajuće partije Vladimir Đukanović izjavio da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana, što je za Ukrajince u Švajcarskoj eho Putinovog opravdanja za rat u Ukrajini.

Dodaje se da su medijske slobode u Srbiji opasno podrivene, a da su provladini mejnstrim medji postali izvor širenja ruskih dezinformacija, podržavajući invaziju na Ukrajinu.

Navodi se i da Rusija, koja podržava stav Srbije po pitanju Kosova, pokušava da destabilizuje situaciju na administrativnim prelazima širenjem dezinformacija i drugim hibridnim napadima.

„Dokazi sugerišu da predsednik Aleksandar Vučić podriva bezbednosnu situaciju na Balkanu i u Evropi radi ostvarivanja svojih i ciljeva Rusije. Pojavljivanje uz druge svetske lidere u Davosu daje Vučiću platformu, koja legitimizuje odluku Srbije da se prikloni Rusiji i protiv demokratskih nacija Evrope“, piše u saopštenju Udruženja Ukrajinaca u Švajcarskoj.

Od organizatora Svetskog ekonomskog foruma traže da obezbede da se Vučić „suoči sa snažnim izazovom panela u vezi sa njegovim stavom o navedenim pitanjima“, da se svim državama koje pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije objasne razlozi Vučićevog učešća na SEF i da mu se ne omogući da iskoristi Forum kako bi ostvario svoju agendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari