Ulagati u majke, a ne stadion: Nikola Nešić, narodni poslanik Zajedno iz Kragujevca 1Foto: Privatna arhiva

Da li potencijalne majke trebaju da biraju između posla ili da se ostvare kao majke?, pitao je juče Nikola Nešić, poslanik stranke Zajedno (koalicija Moramo) iz Kragujevca na sednici Narodne skupštine Republike Srbije o budžetu za 2023. godinu. Po njegovim rečima, rezultati popisa svakako su jako loši, bilo oni bolji ili ne od prelimirarnih rezultata i mere populacione politike se moraju doneti odmah.

– Šta je to što nam u ovom trenutku nije neophodno? Nacionalni stadion. Gospodin Mali će reći da je ovo jednokratna investicija koja uključuje ozbiljnu građevinsku opertivu. I to je tačno ali moramo doneti hitne mere populacione politike i moramo da stanemo da ne nestanemo, istakao je on.

Nešić je pozvao sve narodne poslanike da bilo kroz predlog izmena zakona koji su predložili zajedno sa grupom građana „Mame su zakon” kao poslanička grupa ili na način na koji bude bilo ko predložio, da se zaštite sve žene preduzetnice ali i one na fleksibilnim ugovorima.

– Premijerka je na tom istom mestu, podsetio je Nešić.

On je u Narodnoj skupštini zatražio da se omogući finansiranje „baš ove tri godine kada smo planirali i nacionalni stadion, i da posle ovog roka vidimo da li je ova mera bila dobra ili ne” a ako nije da se nađe rešenje koje je održivo.

– Jednaka prava za sve garantuje ustav naše zemlje a ova mera, nije ni populistička, nije politička, ovo je mera opstanka i ovo je ulaganje u budućnost Srbije, smatra Nešić.

Po njegovim rečima,  u okviru ministarstva privrede, pod nazivom „Privlačanje investicija” treba proširiti i formirati odeljenje ili sektor ekonomski diplomata.

– Srbija ima šansu da bude još efikasnija u privlačenju stranih direktnih investicija, podršci izvozu i promociji svojih privrednih potencijala ako bi se to radilo na sistematičniji i strateški način – koristeći ozbiljan i strateški obučen i odabran tim ekonomskih diplomata, po ugledu na razvijene zemlje poput Holandije, Velike Britanije, Amerike, Švedske, kaže Nešić.

Potrebno je, po njemu, jasno odrediti kojih su to pet privrednih grana sa najvećim potencijalnom za dugoročni razvoj Srbije sa aspekta stvaranja dodatne vrednosti, održavanja zaposlenosti, privlačenja i zadržavanja talenata i naše konkurentnosti i regionalnom i globalnom okviru.

– Fokus će nam pomoći da odaberemo prave ljude za taj posao, da ih adekvatno obučimo i postavimo jasne ciljeve za svaki top sektor o svakog od njih, zaklučio je on, dodavši da je neophodno „jasno targetiranje ključnih izvoznih i tržišta za privlačenje stranih direktnih investicija i privlačenjenje neophodnih kadrova kako bi se Srbija razvijala u smeru visokptehnološkog razvoja, inovacija i drugih sektora koji komparativno mogu da naprave veliki ekonomski rast”.

– Rast baziran na izgradnji infrastrukture i nisko-kvalifikovane i malo plaćene radne snage nije nešto čemu Srbija treba da teži na srednji ili dugi rok, zaključio je Nikola Nešić u svom izlaganju u Narodnoj skupštini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari