Predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije – Nove Srbije i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije predaće danas vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću zahtev 58 odbornika za hitno zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada.

Predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije – Nove Srbije i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije predaće danas vršiocu dužnosti gradonačelnika Beograda Zoranu Alimpiću zahtev 58 odbornika za hitno zakazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada.
Generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić rekao je agenciji Beta da očekuje da će s koalicionim partnerima ubediti Alimpića da SRS, koalicija oko SPS-a i DSS-NS imaju većinu za formiranje gradske vlasti. Vučić je ponovio da će ove partije organizovati svakodnevne akcije u Beogradu za „poštovanje izborne volje građana“.

LDP osuđuje prekrajanje izborne volje građana

Liberalno-demokratska partija osudila je juče pokušaj prekrajanja izborne volje građana na ponovljenim lokalnim izborima u pojedinim opštinama „na način na koji je to radio Slobodan Milošević pre 12 godina“. U saopštenju se navodi da je posle Lučana i na ponovljenim lokalnim izborima u opštini Zaječar, LDP postigla uspeh i osvojila odborničke mandate u Skupštini opštine Zaječar, ali da očito antievropskim snagama takav rezultat LDP-a ne odgovara.

Funkcioner SPS-a Aleksandar Antić najavio je juče da će koalicija SPS-PUPS-JS narednih dana na „miran i civilizovan način“ pokazati da ima potrebnu većinu za formiranje gradske vlasti. On je naglasio da će narednih dana biti puno manifestacija tim povodom, kao i da će unutar koalicije biti odlučeno na koji način će se sve odvijati.

GIK: Spisak odbornika predali svi osim liste DS

Sve izborne liste, osim koalicije Za evropski Beograd – Boris Tadić, dostavile su spisak odbornika za Skupštinu Beograda, saopštila je juče Gradska izborna komisija i navela da je pisanim putem zatražila od te liste da u naknadnom roku od pet dana, do petka 6. juna u ponoć, dostavi spisak odbornika. U zakonskom roku od 10 dana, spisak odbornika za skupštinu grada dostavili su koalicija DSS-NS, SRS i koalicija oko SPS-a, dok je LDP – Čedomir Jovanović svoju listu dostavila juče.

– Demonstracije su preteška formulacija. Demokratski i civilizovano ćemo pokazati političko nezadovoljstvo odlukama Alimpića, i pokazati da imamo većinu – naveo je Antić.

SPS danas utvrđuje listu poslanika za parlament

Glavni odbor Socijalističke partije Srbije utvrdiće danas listu poslanika za republički parlament, rečeno je agenciji Beta u toj stranci. Koalicija SPS-PUPS-JS je na republičkim izborima 11. maja osvojila 20 mandata. Od tog broja SPS pripada 12, PUPS-u pet, a JS-u tri mandata.

On je ponovio stav koalicije da bi v.d. gradonačelnika trebalo da promeni svoju odluku o održavanju konstitutivne sednice Skupštine grada, koja je zakazana za 14. jul, jer ta odluka nije ni zakonita ni demokratska. Antić je naglasio da je stvar u vezi s pitanjem potpisanog sporazuma SPS-PUPS-JS s narodnjacima i radikalima u ovom trenutku kristalno jasna.
– Spekulacije o rušenju tog sporazuma, ukoliko naša koalicija na republičkom nivou formira vladu s demokratama, ne želim da komentarišem – podvukao je Antić.
Kako Danas saznaje, predstavnici Demokratske stranke dogovoriće se ovih dana o konačnom početku zvaničnih pregovora o formiranju vlade.
Potpredsednik SPS-a Milutin Mrkonjić, u intervjuu za Ekonomist magazin, ponovio je da se koalicija oko te stranke zalaže za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
– Nema razvoja bez Evrope i to je stav cele koalicije. Sporazum treba ratifikovati bez pogovora – rekao je Mrkonjić. On je naveo da se u pregovorima sa SRS-om i narodnjačkom koalicijom još nije došlo do tih pitanja, ukazavši da će te stranke morati da sarađuju s Evropom, ako budu podržale realizaciju programa koalicije koju predvodi SPS. Prema njegovim rečima, ako SRS i Demokratska stranka Srbije prihvate sve uslove SPS-a, koalicija oko socijalista neće razgovarati sa DS-om.
Funkcionerka DS-a Nada Kolundžija kaže za Danas da će Srbija ipak dobiti proevropsku vladu, „a ne vladu koja će je odvesti u izolaciju“. Ona dodaje da je izuzetno važno da i Beograd ima proevropsku upravu, koja će glavni grad otvoriti za investicije i međunarodnu saradnju.
Dragan Todorović, predsednik Izvršnog odbora SRS, navodi za naš list da juče nije bilo razgovora između radikala, narodnjaka i socijalista, kao i da suštinski nema prepreka za uspostavljanje koalicione saradnje između ovih stranaka. On takođe uverava da u taboru radikala zasad nije bilo konkretnije priče o pojedinačnim kadrovskim rešenjima ukoliko dođe do definitivnog dogovora SRS-a, DSS-NS i koalicije oko SPS-a na republičkom nivou.
– Usaglasili smo se oko većine stvari i ostalo je samo da se određene pojedinosti definišu i odrade važne tehničke stvari. Pitanje evropskih integracija nije nikakva prepreka za dogovor. Ovu temu drugi blok koristi kao mogućnost da se izazove svađa među budućim koalicionim partnerima. Nismo nervozni kao DS, koja je pokazala da osim imena, nema nijednu drugu demokratsku karakteristiku, a najbolji pokazatelj toga jeste pokušaj da se ospori volja građana i bez osnova ne dozvoli formiranje vlasti u Beogradu – naglašava Todorović.
Komentarišući odluku v.d. gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da konstitutivnu sednicu gradske skupštine odloži za 14. jul, Todorović ističe da će SRS učiniti „sve što je u skladu sa zakonom kako bi odbranili volju građana“. On, ipak, ocenjuje da funkcionisanje različito formiranih koalicija na republičkom i na nivou Beograda ne bi moralo da predstavlja problem i podseća na situaciju iz 1997, kada je vlast u Skupštini grada Beograda predstavljala koalicija SPO i SPS, dok je na republičkom nivou na vlasti bila drugačija vlada.
– Ako se pokaže da građani ne žele da se pomire sa tim da neko uzurpira njihovu volju da na čelu Beograda budu oni koje su izabrali, organizovaćemo i ulične proteste – kaže Todorović.
Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković potvrdio je za Danas da prethodna tri dana nije bilo razgovora unutar koalicije SPS-PUPS-JS o daljim pregovorima o formiranju vlade, ali ni s drugim političkim strankama.
Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević izrazio je uverenje da će buduća vlada Srbije predstavljati izraz volje većine građana i da će njena okosnica biti lista Za evropsku Srbiju. Milosavljević je agenciji Beta rekao da su građani na izborima jasno pokazali svest o značaju evropskih integracija Srbije i da to treba da se vidi u budućoj vladi. S. Penezić, J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari