Uličnim performansom u centru Beograda Delegacija EU najavila otvaranje Evropske kuće 1Foto: BETAPHOTO/Delegacija Evropske unije u Srbiji

Uličnim performansom u centru Beograda Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji danas je najavila otvaranje Evropske kuće koju opisuje kao mesto za razgovor, pitanja i učenje, gde je različitost dobrodošla.

U performansu u Knez Mihailovoj ulici učestvovali su umetnici prikazujući umetničkim izrazom evropske vrednosti na pet mesta u glavnoj beogradskoj pešačkoj zoni, navodi EU info centar.

Umetnice Jana Danilović i Aleksandra Petković TKV slikale su na platnima ispred Fakulteta likovnih umetnosti, prva romska ženska muzičko-plesna grupa Priti laud (Pretty Loud) nastupala je kod Ulice 1.300 kaplara, glumci Plavog pozorišta i DAH teatra odigrali su predstave pred građanima ispred instituta Gete i Servantes.

Najatraktivniji deo nastupa počeo je u ritmu bubnjara Balkanske lavine koji su krenuli od Kalemegdana i zajedno sa umetnicima i građanima kroz Knez Mihailovu stigli do Evropske kuće.

Performans je završen di-džej nastupom Une Senić, a kraći program vodio je glumac Ivan Jevtović.

„Kroz naš današnji ulični performans predstavili smo osnovne vrednosti koje Srbija deli sa Evropskom unijom, a to su vladavina prava, sloboda, jednakost, demokratija, ljudska prava i dostojanstvo“, rekao je Jevtović.

Evropska kuća, kao mesto za upoznavanje sa novim kulturama i za sučeljavanja mišljenja i debata, biće početkom septembra optvorena u nekadašnjoj Galeriji „Progres“, na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine, navodi EU info centar.

„Evropska kuća je više od prostora, živo mesto gde se susreću ljudi, kulture i ideje, gde mogu da se povežu, istražuju i izraze mišljenje pod istim krovom. Bilo da ste radoznali, spremni da se upoznate sa novim kulturama, željni učenja ili strastveni u diskusijama o različitostima, ovo je mesto za vas – naše mesto susreta“, pozvao je građane EU info centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari