"Umesto budalaštine sa referendumom": Đilas pozvao Vučića da povuče "častan potez" 1foto: F.S./ATAImages

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da podnese ostavku i da bi to bio častan potez zbog apsolutnog odbijanja građana Srbije da prihvate njegovu politiku iskopavanja litijuma.

„Nikakav referendum o smeni predsednika nije predviđen ni Ustavom ni zakonom, samim tim nije ni moguć“, naveo je Đilas u pisanoj izjavi i dodao da je Vučić sam rekao da njemu nije važno da li će otići sa funkcije sada ili 2027. godine.

Đilas navodi da pošto Vučiću nije važno da li je predsednik, a građanima je mnogo važno da nije, najbolje bi bilo da podnese ostavku i prihvati činjenicu da mu narod ne daje podršku za politiku koju je želeo da sprovede.

„Umesto budalaštine sa referendumom o smeni predsednika, neophodno je odmah početi sa radom na izmeni izbornih uslova u skladu sa preporukama ODIHR i uz prisustvo predstavnika misije OEBS i Evropskog parlamenta“, rekao je Đilas.

Prema njegovim rečima, po završetku tog procesa neophodno je, u skladu sa zahtevom opozicije od 18. decembra 2023. godine, ponovo održati izbore.

„Imajući u vidu količinu laži koje je u životu izgovorio Aleksandar Vučić – od toga da se neće kandidovati za predsednika Srbije do toga da se odustalo od projekta Jadar – jasno je da nijedno obećanje ili odluka Vlade i Aleksandra Vučića nije garancija građanima Srbije da do iskopavanja litijuma neće doći“, rekao je Đilas.

Kako je naglasio, jedina garancija za to, ali i za izgradnju društva zasnovanog na pravim vrednostima, je smena naprednjačke vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari