Umetnost koja je zabranjena u Rusiji, prikazuje se u Srbiji 1Foto: Iva Jović

Izložba „Represije. Torture. Rat. Rusija. 2022“ u organizaciji aktivistkinja i aktivista iz Srbije i Rusije, održava se u Beogradu, u Endžio Hub-u u Dobračinoj 4, od 13. do 20. marta. Izloženo je oko četrdeset radova umetnika i umetnica iz Rusije. Ovi radovi su zbog svoj anti-ratnog sadržaja zabranjeni u Rusiji.

U saopštenju organizatora izložbe navodi se da je cilj izložbe da dekonstruiše sliku Rusije u srpskom društvu i podeli iskustva aktivistkinja i aktivista iz Rusije koji se suočavaju sa zločinačkim režimom i ratom.

– Izložba je izraz solidarnosti sa njihovim otporom, kao i onima koji su morali da napuste Rusiju, nastavljaju da se bore protiv režima i podržavaju Ukrajinu. Tokom izložbe biće organizovano više predavanja i projekcija filmova. Razgovaraće se o represijama u Rusiji, kao i o ratovima i posledicama ratova u bivšoj Jugoslaviji. Biće prikazan dokumentarac o političkim progonima u Rusiji, u produkciji OVD-Info, kao i dokumentarni film Ženski sud – piše u saopštenju organizatora.

U okviru izložbe biće organizovana i donatorska akcija podrške OVD-Info, nezavisnom ruskom medijskom projektu za ljudska prava koji ima za cilj borbu protiv političkih progona.

Organizatori poručuju da podržavaju Ukrajinu, zahtevaju slobodu za sve političke zatvorenike i pravdu za sve žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari