Ova godina biće veoma važna za evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana u celini, složili su se juče u Briselu nakon sednice ministarskog političkog dijaloga sa Srbijom šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, odlazeći komesar za proširenje Oli Ren i srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Moratinos je, na konferenciji za novinare nakon sastanka s Jeremićem, koji je predvodio delegaciju Srbije, rekao da je Španija pokrenula konsultacije s članicama EU oko sledećih koraka vezanih za zahtev Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Uniji i „čini sve da Srbija i ceo Zapadni Balkan napreduju ka Evropi“.

Španski ministar je naglasio da do novog poteza, odnosno odluke Saveta ministara EU da od Evropske komisije zatraži mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata, treba da dođe „što pre, to bolje“. On je rekao da je jučerašnja, prva sednica ministarskog političkog dijaloga u skladu s Lisabonskim sporazumom, jasno ukazala na „punu posvećenost srpskog naroda i vlasti da idu putem punopravnog članstva u EU“.

Moratinos je ocenio da je tokom proteklih deset godina, od samita o proširenju EU održanog u Zagrebu 2000. godine, došlo do „ogromnih pozitivnih promena u regionu“.

– Zapadni Balkan je uspešna priča EU i mora se nastaviti sa evropskim integracijama ovog regiona – istakao je on, podsetivši da su pre samo nešto više od deset godina u ovom regionu besneli ratovi.

Španski ministar je dodao da je na sastanku razgovarano o konstruktivnoj ulozi koju Srbija može imati na Zapadnom Balkanu, o situaciji u BiH i o tome kako „zajednički raditi na unapređenju situacije na Kosovu na pozitivan, pragmatičan i konstruktivan način“.

Odlazeći komesar za proširenje Oli Ren je podsetio da je 2009. bila veoma važna za evropske integracije Srbije i izrazio uverenje da će „špansko predsedništvo EU to dodatno unaprediti u narednih šest meseci“. Podsećajući da je Evropska komisija pozdravila podnošenje kandidature Srbije za članstvo, Ren je naglasio da je izvršno telo Unije spremno da započne pripremanje zvaničnog mišljenja o tome čim to od nje bude zatražio Savet EU.

Prema Renovom mišljenju, „ugrađivanje” Srbije u EU može se osnovano temeljiti na velikim uspesima u prošloj godini, kao što su ukidanje šengenskih viza, stavljanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma i kandidatura Srbije za članstvo u Uniji.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da je Srbija u prošloj godini u svojim evropskim integracijama postigla rezultate koje će biti teško nadmašiti u ovoj godini, ali da je „odlučna da uspeh iz 2009. prenese i u 2010“.

– Nadamo se da će ovaj proces ići što je brže moguće. Radićemo svoj deo posla, nastavićemo da sarađujemo sa Haškim tribunalom kao što smo i do sada – rekao je Jeremić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti svim snagama da sprovodi evropske reforme i održava sadašnji najveći mogući stepen saradnje s Haškim sudom, u očekivanju da se i za pitanje ratifikacije celog SSP-a održi konsenzus evropskih partnera oko te saradnje, postignut prilikom decembarske odluke o stavljanju na snagu Prelaznog sporazuma.

Govoreći o regionalnoj saradnji na prostoru Zapadnog Balkana, Jeremić je rekao da je ona od suštinske važnosti i jedan od ključnih uslova za evropske integracije.

– Srbija je do sada igrala vrlo važnu, konstruktivnu ulogu. Doprineli smo regionalnoj stabilnosti u 2009. i spremni smo da tako nastavimo i u narednoj godini uprkos preprekama i problemima sa kojima se suočavamo – naveo je Jeremić.

Jučerašnji sastanak ministarskog političkog dijaloga prvi je ovakav sastanak koji je održan s jednom zemljom koja teži članstvu u EU i njime se, u skladu s Lisabonskim sporazumom, zamenjuju sastanci „evropske trojke“ i predstavnika tih zemalja.

Jeremić je juče u Briselu razgovarao i s visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton.

Sledi sastanak na vrhu

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos je saopštio da je namera španskog predsedništva da se krajem maja u Sarajevu održi sastanak na vrhu EU – Zapadni Balkan. On je objasnio da će „Kosovo na tom skupu biti prisutno na isti način kako je i dosad bilo zastupljeno na međunarodnim sastancima u Evropskoj uniji“.

Bramerc: Saradnja na istom nivou

Brisel – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je juče u Evropskom parlamentu da je stepen saradnje Srbije sa tribunalom na istom nivou kao što je on to izvestio u decembru Savet bezbednosti UN, kada je naglasio da je zadovoljan tom saradnjom. Bramerc je podvukao da je, međutim, glavni zadatak da budu uhapšeni odbegli optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić, rekavši da što pre očekuje pozitivan razvoj u vezi s tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari