Šefovi diplomatija Evropske unije razmotriće u utorak u Luksemburgu mogućnost za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom pre srpskih izbora i u tom cilju sagledati da li i stav Holandije daje „širi manevarski prostor“ za ministarsku odluku o tome.
Slovenačko predsedništvo nastoji, kako je rečeno, da se oko toga postigne „opšti napredak u EU i da se sa Srbijom što pre potpiše sporazum“, jer su svi u Evropskoj uniji za „korak napred“, mada treba videti „kolikih razmera može biti taj iskorak“ i ima li mogućnosti za „kreativno rešenje“.

Šefovi diplomatija Evropske unije razmotriće u utorak u Luksemburgu mogućnost za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom pre srpskih izbora i u tom cilju sagledati da li i stav Holandije daje „širi manevarski prostor“ za ministarsku odluku o tome.
Slovenačko predsedništvo nastoji, kako je rečeno, da se oko toga postigne „opšti napredak u EU i da se sa Srbijom što pre potpiše sporazum“, jer su svi u Evropskoj uniji za „korak napred“, mada treba videti „kolikih razmera može biti taj iskorak“ i ima li mogućnosti za „kreativno rešenje“. U Briselu će danas haški tužilac Serž Bramerc s visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, razgovarati iza zatvorenih vrata o dostignutoj saradnji srpskih vlasti s Haškim sudom, što bi moglo uticati na konačnu odluku šefova diplomatija EU oko politike prema Srbiji.

SAMARDŽIĆ: Holandija nema prava da uslovljava

Beograd – Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je juče da je Holandija grubo prekršila međunarodno pravo kada je priznala nezavisnost Kosova i da nema prava da uslovljava Srbiju oko potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Samardžić je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta ocenio da šef holandske diplomatije Maksim Ferhagen „treba da vodi računa da je njegova zemlja grubo prekršila Povelju UN, Rezoluciju 1244 i parafirani sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kada je protivpravno priznala postojanje Kosova kao prve NATO države“. „Zbog toga Holandija nema nikakvo pravo da postavlja bilo kakve uslove Srbiji oko potpisivanja SSP, već Srbija zahteva od Holandije da poštuje međunarodno pravo i legitimne državne granice Srbije, koje su zagarantovane Završnih helsinškim aktom, i koje danas priznaje više od 150 država“, naveo je ministar.

Jedan zvaničnik slovenačkog predsedništva istakao je da se EU „jako nada“ da će se „približiti trenutak kad će doći do opipljivog rezultata“ u saradnji Beograda s Haškim sudom.
On je iz diplomatskih izvora EU preneo agenciji Beta da izvesna uzdržanost oko potpisivanja sporazuma sa Srbijom neposredno pred izbore, postoji i kod još nekih članica EU, ali bi one bile spremne na zajedničku odluku, ukoliko bi Hag dao za to „zeleno svetlo“.
Na pitanje da li bi potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom moglo biti kod srpskih birača protumačeno i kao neko „pridobijanje naklonosti“ za evropsko opredeljenje, visoki zvaničnik predsedništva EU uzvratio je da je veoma važno „shvatiti da je za Evropsku uniju Srbija uvek dobrodošla u njene redove“. „Ako je polazište da smo krajnje ozbiljni oko poimanja kakvo je mesto Srbiji u Evropi, onda je savršeno jasno da to ne zavisi od onoga šta će se dogoditi na izborima“, podvukao je slovenački zvaničnik. Jer, kako je stavio do znanja, „Srbija je važna država i evropska nacija i nadamo se da će tamošnji izbori obezbediti njen demokratski put, što je potpuno u rukama srpskih birača“.
Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen preksinoć je, posle rasprave u parlamentu u Hagu, saopštio da je Holandija spremna da dozvoli Evropskoj uniji da učini gest dobre volje prema Srbiji uoči parlamentarnih izbora 11. maja, ali istovremeno insistira na tome da Beograd mora da izruči ratne zločince Tribunalu u Hagu.
– Vreme je da se ojača poverenje srpskih birača prema Evropi – rekao je Ferhagen u govoru pred spoljnopolitičkim odborom parlamenta, uz ocenu da haški optuženik Ratko Mladić nikada neće biti uhapšen ukoliko antievropske snage osvoje vlast u Srbiji i dodao da bi to ujedno moglo da znači i prenošenje tenzija na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari