Kosovska policija upala u srpske institucije na Severu: Na vrata stavljeni katanci i plombe (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije upali su danas posle podne u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu – Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Kako javlja izveštač Kosovo onlajna, policija je naoružana dugim cevima upala u isto vreme, nešto posle 17 časova, u zgrade Privremenog organa opštine u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Policajci sa fantomkama i dugim cevima se nalaze ispred zgrade, kao i vozila Kosovske policije.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da se akcija odvija u sve četiri opšine na severu, u koje su, kako je rekao, smeštene paralelne institucije.

Podvukao je da u to ne spadaju zdravstvene i obrazovne ustanove.

Pripadnici Kosovske policije regiona Sever, uz asistenciju specijalne policije i ostalih bezbednosnih kosovskih struktura danas u 17 časova ušli su u preostalim objektima Republike Srbije na Severu, javlja Kossev.

Kako je za KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, policija je ušla u privremeni organ u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zgradu mitrovičkog okruga gde je smeštena Kancelarija za KiM, zgradu vešeraja u KBC, te u još tri objekta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Trenutno se Kosovska policija nalazi u ovim objektima gde pleni i pregleda dokumentaciju koju je zatekla.

Ispred Privremenog organa u Kosovskoj Mitrovici, Kosovska policija je već razvukla žutu traku, odakle iznosi opremu i dokumentaciju.

Dokumentacija se iznosi i iz zgrade okruga, gde se nalazi i Kancelarija za KiM.

Policija je iznela i oko deset kompjutera i nekoliko papirnih vreća.

U Zvečanu je već postavljen katanac na prostorije Javnokomunalnog preduzeća, a akcija je propraćena uz zvižduke pojedinih stanovnika koji su se okupili ispred Crkve Svetog Đorđa.

Zastave Republike Srbije koje su stajale na samom ulazu opštine u severnom delu Mitrovice, skinute su.

Predsednik stranke Srpska Demokratija Aleksandar Arsenijević , zatražio je od policije da mu daju zastavu.

Iz Kosovske policije kazali su mu da su zastavu uzeli kao „materijalni dokaz“.

Zgrada  okruga u kojoj su se nalazile prostorije Kancelarije za KiM je plombirana, ispred se nalazi jedno vozilo Kosovske policije, koje će tu ostati do daljnjeg.

Zgrada opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice je takođe plombirana.

U pitanju je sinhrona akcija koja je u sve četiri opštine započela u 17 časova, uz veći broj policijskih pripadnika.

Veći broj pripadnika Kosovske policije vidljiv je na više tačaka u Kosovskoj Mitrovici, a kako nam čitaoci javljaju, policija je vidljiva i u drugim opštinama.

Akcija je usledila u jeku talasa poseta visokih i najviših zapadnih bezbednosnih zvaničnika i diplomata regionu i Prištini, od šefa CIA pre par nedelja, preko tri visoka NATO zvaničnika.

Svi oni slali su poruku o tome da Priština ne treba da povlači jednostrane poteze, odnosno da svoje akcije u vezi sa Severom treba da koordiniše sa svojim saveznicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari