(VIDEO) Kako je izgledalo zatvaranje srpskih institucija na Kosovu? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U sinhronoj akciji Kosovske policije u sve četiri opštine Severu zatvoreni su objekti u kojima su funkcionisale preostale srpske institucije, pre svega opštinske službe, ali i Kancelarija za KiM, Penzioni fond, javno komunalno preduzeće. Zatvorena je i zgrada Privremenog opštinskog organa Kosovske Mitrovice, godinu dana nakon što su oduzete i zgrade ovih organa u preostale tri opštine na Severu.

Istovremeno, juče su zatvorene i prostorije u kojima se verovalo da su opštinske službe izmešteno funkcionisale prethodnih meseci, prenosi portal KoSSev.

Iako Kosovska policija tvrdi da nije sastavni deo operacije, policija je juče ušla i u kotlarnicu KBC u Kosovskoj Mitrovici, gde je, kako je KP saopštila, pronašla vojnu jaknu, ranac, nekoliko šaržera, dva noža i futrolu za lovačko oružje.

U pretresu ukupno osam objekata (bez kotlarnice), u sve četiri opštine, zatvorena su četiri – dva u Severnoj Mitrovici, te po jedan u Zvečanu i Leposaviću. U Zubinom Potoku, kako je potvrdila KP u Severnoj Mitrovici, nisu pronašli službe koje su tražili.

Iz plombiranih objekata prethodno su iznešeni oprema i dokumentacija, pre svega računari.

Uz napuštanje kosovskih institucija pre dve godine, sa zatvaranjem ovih srpskih u kojima su mahom bili zaposleni Srbi, procene su da je na hiljade ljudi na Severu sada ostalo bez svojih fizičkih radnih mesta.

Međunarodni zvaničnici, uključujući SAD i EU, iako je EULEX juče bio prisutan na terenu kao i unutar najmanje jedne od juče plombiranih institucija, osuđuju kako kažu jednostranu akciju kosovskih vlasti.

Tvrde da ni ova akcija nije bila koordinisana sa njima i zabrinuti su za srpsku zajednicu na Kosovu. Prištinu upozoravaju da će ovakvi njihovi koraci uticati na njihove odnose.

A po prvi put juče, Amerikanci su spomenuli „stalnu vladinu instrumentalizaciju Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija“.

Uz dramatičnu muziku i profesionalno snimljene kadrove, u videu koji je danas objavila Kosovska policija, pogledajte kako je akcija izledala unutar objekata dojučerašnjeg Privremenog organa opštine Kosovske Mitrovice, te Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari