Akcija otkrivanja finansijera, kao i tragova koji bi doveli do lociranja haškog begunca Ratka Mladića, biće nastavljena i narednih dana na teritoriji Srbije, tvrde za Danas iz Tužilaštva za ratne zločine. Podsetimo, u četvrtak su pripadnici MUP-a Srbije istovremeno pretresli četiri lokacije u Beogradu i jednu u Obrenovcu u kojima su boravili i radili članovi porodice Ratka Mladića.

Naš izvor tvrdi da se pretpostavlja da Mladić, odnosno ljudi koji su i trenutno u njegovoj blizini, dobijaju novac u gotovini za finansiranje bekstva, a policiju i službe bezbednosti interesuje kojim kanalima novac od finansijskih pomagača dolazi do Mladića, odnosno koje osobe direktno dostavljaju novac Mladiću.

Nezvanično se saznaje da će pažnja biti usmerena i na proveru poslovnih saradnike Darka Mladića, a kao motiv se navodi utvrđivanje da li se u poslovnoj dokumentaciji eventualno pojavljuju ista imena za koja se sumnja da su finansijski pomagale i haškog optuženika Radovana Karadžića. Vojnici NATO u utorak su pretresli na Palama Karadžićevu porodičnu kuću, a članovi njegove porodice ispitani su o mogućim vezama sa Mladićem.

Pretresanje Mladićevih stanova je i psihološki pritisak na pomagače, ali i na haškog begunca, navodi naš izvor i dodaje da zbog bojazni da su pronađeni tragovi koji će dovesti do lociranja begunca ili pomagača, begunci brzo menjaju mesto skrivanja, kada se i prave greške.

Inače, na poziv Darka Mladića pretresu u četvrtak su kao svedoci prisustvovali i poslanici SRS Dragan Todorović i Branimir Đokić, prvi komšija Mladića. Kako navode iz policije, svedoci nisu ometali pretres i potpisali su zapisnik. Policija je 10. novembra ove godine pretresala i prostorije firme „Vujić“ iz Valjeva pod sumnjom da su vlasnici te fabrike pružali finansijsku i logističku podršku Mladiću, ali i zbog poslovne saradnje sa firmom „Impakt“, čiji je vlasnik Darko Mladić. Darko Mladić priveden je i 30. oktobra prošle godine na informativni razgovor u Bezbednosno-informativnu agenciju i nakon više sati pušten je na slobodu.

 

BIA i policija pregledaju stvari

Kada je reč o dokumentaciji, fotografijama, audio i video kasetama, trofejnom oružju, kao i disketama sa finansijskim izveštajima firme Impakt, koji su u četvrtak oduzeti prilikom pretresa stanova u vlasništvu porodice Mladić, prema nezvaničnim informacijama, oni su trenutno zapečaćeni, a potvrde o oduzetim stvarima date su članovima porodice. Kako navode iz policije, biće potrebno nekoliko dana da se sve detaljno pregleda. Kako nam je objašnjeno detaljni pregled može da potraje i duže, jer će na tome raditi i pripadnici policije i BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari