Ana Brnabić ostaje u "Jovankinoj vili": Šta kažu sagovornici Danasa? 1Youtube printskrin/Direktno, EPA-EFE/Olivier Matthys

Osiona bahatost je nešto što karakteriše predstavnike režima Aleksandra Vučića. Za njih funkcije znače samo privilegije, ali ne i odgovornost, kaže za Danas Dragana Rakić, poslanica u Skupštini Srbije (DS), komentarišući prošlonedeljnu uredbu Vlade Srbije kojom je Jovankina vila prestala da bude rezidencija, već reprezentativna zgrada za boravak predsednika Narodne skupštine, odnosno Ane Brnabić u ovom trenutku.

„Očekivala sam da se Ana Brnabić iseli iz Jovankine vile i pređe da živi u Boru, jer nas danima u Narodnoj skupštini uveravaju kako su rudarska mesta idealna za zdrav i dugovečan život“, navela je naša sagovornica.

Vila „Mir“ u Beogradu, u Bulevaru kneza Aleksandra, broj 75, poznatija je kao Jovankina vila jer je u njoj do smrti živela udovica predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Ana Brnabić ostaje u "Jovankinoj vili": Šta kažu sagovornici Danasa? 2
foto FoNet Ana Paunković

Uredba koja menja stvar

Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje novu uredbu koja sada omogućava predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić da se ne seli iz nje, što bi morala u roku od šest meseci od prestanka mandata premijerke Srbije, zbog toga što je vila imala status rezidencije u kojoj su mogli da stanuju samo premijeri i predsednici države.

To je sada promenila Uredba o izmeni i dopuni uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije kojom je vila „Mir“ ostala bez statusa rezidencije i dobila novu namenu postavši tako reprezentativna zgrada za boravak predsednika Narodne skupštine.

Ana Brnabić ostaje u "Jovankinoj vili": Šta kažu sagovornici Danasa? 3
Foto: napredniklub.org

Čedomir Antić, istoričar, odgovarajući na pitanje kako vidi čitavu tu situaciju, kaže:

„Nažalost, celokupna povest naše višestranačke demokratije u `Drugoj republici`, dakle posle 1990, za jedan od temelja i osnovnu nit ima okućavanje prvih ljudi države, umesto države u stečenim ili nasleđenim domovima. Oni koriste službene rezidencije čija namena se ne može promeniti, koji se – od Miloševića do Vučića, sramote. To kao da je dokazivanje moći. Jedini izuzetak u toj plejadi bednih gladnica bio je Vojislav Koštunica“.

Nema iznenađenja

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno i profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dodaje da „nema iznenađenja u radnjama naprednjaka“.

„Potpuno razumemo da se svaka njihova aktivnost svodi na ugađanje sopstvenoj pohlepi. I, izgleda da im nikada nije dosta.

Ana Brnabić ostaje u "Jovankinoj vili": Šta kažu sagovornici Danasa? 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Istovremeno, Dragomir Anđelković, analitičar, ocenjuje da „Srbija nije odmakla od vladavine Josipa Broza u pogledu političke diktature.“

„I dalje vlast radi sve što hoće, dok je, sa druge strane, Tito bar na nekim poljima bio uspešan. Živimo u svetu totalnog političkog voluntarizma u kojem vlast može po potrebi da ukida uredbu o jadru, vrši prenamenu Jovanikne vile kako joj odgovara, bez elementarnog osećanja o postojanju pravne države.“, navodi on.

Sudbina Jovankine vile

Sa druge strane, sudbina „Jovankine vile“ bila je burna. Zdanje je decenijama propadalo. Zbog velikih troškova rekonstrukcije nekoliko puta je najavljivana porodaja vile, a onda je neposredno pred izbor Ane Brnabić za premijerku, počelo njeno renoviranje.

Podsetimo, krajem oktobra 2020. godine ta vila je dobila status rezidencije u kojoj mogu da stanuju samo premijeri i predsednici države. U nju se uselila tadašnja premijerka Ana Brnabić.

Ona sada nije premijerka Srbije, već predsednica Narodne Skupštine. Zbog toga je trebalo, u roku od šest meseci od prestanka mandata premijerke Srbije, da se iseli iz vile „Mir“

Posle prenamene zgrade tog zdanja, bivša premijerka nema više tu obavezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari