Urednik Radio-televizije KIM: Srbi dobili kartu u jednom pravcu, Albanci nesređenu situaciju 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Glavni i odgovorni urednik Radio-televizije KIM iz Čaglavice Goran Avramović izjavio je večeras da su Srbi na Kosovu dobili kartu u jednom pravcu, a Albanci „nesređenu situaciju“ i „bolesti koje treba da preleže da bi dobili demokratsko društvo“.

„Društvo u kojem jedna zajednica ili narod živi u isključivo u selima ne može se smatrati demokratskim. S drugim strane imate društvo većinske zajednice koje ne poštuje odluke sopstvenog parlamenta i Ustavnog suda i onda imamo situaciju na terenu ovakva kakva je“, rekao je Avramović za Insajder.

On je kazao da Srbi južno od Ibra i dalje žive „zarobljeni u enklavama“, dodajući da o povratku raseljenih više niko ne govori, a da su Srbi na severu napustili institucije.

„Ukratko – ljudi odlaze sa Kosova i tek će. Decenija od potpisivanja Briselskog sporazuma je decenija propuštenih prilika“, rekao je on.

Govoreći o odbijanju Prištine da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) na koju su pristali potpisivanjem Briselskog sporazuma pre deset godina, Avramović je rekao da se Priština poziva odluku Ustavnog suda kada je ZSO u pitanju, a da se sa druge strane ne osvrće na odluku istog tog suda kada je u pitanju imovina manastira Dečani.

Upitan koliko atmosfera na Kosovu i Metohiji zavisi od sastanaka u Briselu ili od poslednjeg na Ohridu, Avramović je rekao da građani ne očekuju rešenje svojih svakodnevnih problema na tim sastancima jer se ta rešenja, kako je ocenio, i ne traže.

„Spasavaju se političke karijere elita u Beogradu i Prištini, a slobodno mogu da kažem i karijere elite dela međunarodne zajednice koji učestvuje u ovim pregovorima“, naveo je Avramović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari