Urednik TV Mir iz Leposavića: Mlaka poruka SAD 1Ulice Prištine juče; Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Glavni i odgovorni urednik Televizije Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević i Stefan Filipović iz Centra za mir i toleranciju iz Gračanice, ocenili su danas da je poruka Sjedinjenih Država da Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije, isuviše mlaka i diplomatski upakovana.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Prištinu, tokom sastanka sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Vašigtonu, da ukine takse na robu iz Srbije i BiH. Uprkos tome, iz Vlade Kosova stižu poruke da takse ostaju na snazi do daljeg.

Radosavljević je ocenio u uključenju za Novi dan TV N1, da je poruka Pompea isuviše mlaka i da je Priština istrajna u nameri da zadrži takse od kojih štetu, kako kaže, trpe svi – i Srbi i Albanci na Kosovu, ali i država Srbija. Dodaje, međutim, da je albanska većina na Kosovu indoktrinirana i da su albanski političari uspeli da građanima skrenu pažnju sa ključnih životnih pitanja.

Radosavjević smatra da postoji mnogo motiva za odluku Prištine da uvede takse na robu iz Srbije i BiH – neulazak u Interpol, borba trgovinskih klanova na Kosovu, ali i odluke sa zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova u Peći, koje će granicu između Tirane i Prištine učiniti, kako kaže, mekšom od onih između članica EU.

Ocenjuje i da su ostavke gradonačelnika na severu Kosova i aktuelna kriza možda i poslednja prilika za one koji su se zalagali za razgraničenje, jer na severu više ne funkcioniše vlast iz Prištine.

“To otprilike pruža mogućnost da neko negde na višem nivou donese odluku o podeli Kosova”, smatra Radosavljević.

„Nema govora o pritisku međunarodne zajednice“

Filipović, takođe, smatra da su poruke Vašingtona upućene Prištini isuviše mlake, i da nema ni govora o pritisku međunarodne zajednice da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH.

“To su samo fine diplomatski upakovane poruke koje su ništa novo. Ne verujem da je potreban pritisak na Prištinu. Ako je stav SAD da moraju takse pasti, one će pasti”, uveren je on.

Kaže i da Srbi na Kosovu imaju pravo i treba da protestuju, ali da Priština nema sluha za njihovo nezadovoljstvo.

“Čuli ste izjave da čak i sugestije iz Brisela i Vašingtona neće uticati na njihovu odluku, a kamoli protesti u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici”, naveo je on.

„Koliku štetu trpe Srbi, toliku trpe i Albanci“

Filipović ističe da je odluka Prištine iracionalna, jer koliku štetu trpe Srbi, toliku trpe i Albanci. Situacija je, prema njegovim rečima, donekle bolja na severu Kosova, jer postoji direktna povezanost sa centralnom Srbijom i moguć je neki način komunikacije i snabdevanja.

“Ništa ne utiče na stabilizaciju kao zajednički materijalni interes, a trgovina jeste zajednički materijani interes. Beograd i Tirana su u prethodnom periodu imali povećanje izvoza i razmene robe, a ta roba je išla preko Kosova. To je uticalo dodatno na stabinost, svi su imali interes”, podsetio je on.

Zanimljivo je i to što se, kaže Filipović, ovakve nestabilnosti nikada nisu dešavale u ovom delu godine, nego uvek na proleće.

“Uvek smo očekivali nestabilnosti u proleće, svi smo se nadali posle poslednjih razgovora u Briselu, da je sve odloženo do proleća”, naveo je Filipović.

Ministar spoljnih poslova Srbije ocenio je juče pozitivnom reakciju Pompea, ali i naglasio da ne očekuje da organizacija CEFTA i UNMIK brzo reaguju na zahtev Beograda za ukidanje dodatnih taksi koje je uvela kosovska vlast.

Nakon ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića zbog, kako je naveo, uvođenja „anticivilizacijskih“ taksi i „pokušaja ubistva“ Milana Radoičića, oglasio se gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri sa zahtevom upućenim kosovskoj vladi da on upravlja „ujedinjenom Mitrovicom“.

Veliki broj građana Kosovske MItrovice okupio se juče na protestu protiv taksi koje je uvela kosovska vlada. Učesnici mirnog protesta poručili su da se Srbi na Kosovu ne mire sa odlukama i potezima Prištine koji ugrožavaju njihov opstanak na tom prostoru.

Ranije u toku dana, portparolka Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je da Vlada Kosova mora odmah da povuče odluke o podizanju taksi na robu iz Srbije i BiH i dodala da su ove mere provokativne i uvredljive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari