Uroš Đurić: Srbija i Hrvatska kulturološki nisu iste sredine

Ostavite komentar


  1. Hrvatskom upravlljaju potomci austro-ugarskih đaka.
    Jugoslovensku, društvenu i industrijsku, revoluciju su vodili austro-ugarski đaci: Broz, Bakarić, Kardelj, Špiljak…

  2. Sve zemlje koje su tesno sarađivale sa Nemačkom,Austrijom,i pritom Hitlera dočekivali sa cvećem,sada su u Sengenu.Svaka čast Nemcima,ne zaboravljaju stare prijatelje .A mi Srbi,bombardovali Beograd,borili se protiv njih u Prvom,Drugom svetskom ratu.Nasi saveznici,prevrtljivi Englezi,plašljivi Francuzi,su nas zaboravili ,radi svojih interesa.Inace kulturološki nismo kao Hrvati.Oni su ispred nas u pokrštavanju,perfidnom odnosu prema Srbima,koje proizvodi strah,pa ljudi menjaju veru,prezimena,….To su kulturološke prednosti Hrvata.

  3. Slazem se , kada je u pitanju biznis , fudbal HR – SRB , Zastava – Rinac / Bugati . To je tehnicko ustrojstvo zemlje u sistemu , poredjenja radi sa zemljom na periferiji sistema .
    Kada bi se osvrnuli na kulturu duha , scenskog i ulicnog miljea tu stvari izgledaju poprilicno isprepletano .
    Beograd je i dalje kulturoloski superiorniji u odnosu na Zagreb mada se to menja sa vremenom . Drustveno su te dve zemlje veoma slicne , najverovatniji dokaz da se radi o istom narodu .

  4. Srbija je bila pristojna do trenutka 1991. Kada je remetilački i rušilački faktor u svakom pogledu ,kulturološkom ,tradicionalnom došao ovde i nametnuo nam model ponašanja koji je svojstven narodu Majke Bežanove, posrali ste se u svoj bunar sada serete i u naš, bez stida i srama. Jednog trenutka će i naš seljak koga 30 godina ubeđujete da ima hleba i bez motike istom tom motikom da vam pokaže gde vam je mesto. Mi sa ovog podneblja smo taoci svega što se pametan stidi a budala ponosi, muzika, umetnost, model ponašanja ,sila jačeg . To je došlo isključivo preko Sremske Rače

  5. Veoma subjektivan komentar, dovoljno je pogledati reklame koje se trenutno vrte na HRT-u od čipsa do piva i sve su ko za mobilizaciju, reprezentacija im peva Tomsona, a trener pobedu posvecuje hrvatskim braniteljima.

  6. Сваки аутошовиниста, тј. онај који мисли да су срби лоши и да је србија са овом влашћу најгора на свету, је добродошао на ваше медије. Онај који је кадар да пљуне на своје, да се тиме поноси и да се чуди што и остали не пљују. Заслужујете једни друге.

  7. @Jovan Djordjevic
    Dragi Jovane, sve potpisujem.. ali morate jednom zauvijek izbaci iz tog sklopa da smo isti narod. Da, jezici su nam gotovo identicni, navike slicne, kultura bliska..ali bottom line – mi Hrvati se jednostavno ne osjecamo kao isti narod sa Srbima, i ta premisa medju Srbima da smo svi jedni te isti uzrokuje sukobe vec stoljecima.. jednostavno imamo svoj identitet, obicaje i samosvijest. Cak i da ne pricamo o trenutacnim razinama razvoja drustava i drzave treba se prihvatiti cinjenica da smo jednostavno smo – iako nablizi susjedi, antropoloski gotovo identicni – ipak smo razliciti.. cim se to shvati u Srbiji ja sam siguran da ce nasi narodi biti najblizi susjedi i najveci saveznici u Europi

  8. Branislave, nas „Preko Sremske Rače“ nema dovoljno brojno da bismo bili većinski glasovi za Miloševića ili Vučića, ako već mislite da smo svi takvi. I do vas je, organskih Srba, niklih na jedinoj organskoj srpskoj zemlji, ako su sve ostale nesrpske, i vi ste krivi.

  9. „Mi sa ovog podneblja smo taoci svega što se pametan stidi a budala ponosi, muzika, umetnost, model ponašanja ,sila jačeg . To je došlo isključivo preko Sremske Rače“

    Potpisujem. Samo, kako smo mi dozvolili da oni nas kulturno i civilizacijski unazade, umesto mi njih da unapredimo? Mozda je nesto i do nas, tj u nama?

  10. Druze nisu isto i nikada nece biti isto. I znas sta… kao Srbin ponosan sam zbog toga. Ne nisam nacionalista ali nikada ali ama bas nikada ne bih zeleo da zivim u zemlji takvih dostignuca. Ma ko ih verifikovao i ma ko im danasnju srecu dao. Zemlja je klerikalna, prepotentna, motivisana fanaticnom mrznjom. Zemlja koja se ponosi time sto je etnicki ocistila koga god je mogla, od Srba do Italijana. Hvala na tim dostignucima. Nisu nam potrebna.

  11. „Uroš Đurić isplivao je kao najrelevantniji analitičar Mundijala“ – kako očekujete da se posle ovoga pročita tekst? Čuj „najrelevantniji“! Tema Mondijala je postao poligon za trkanje u jačoj i većoj odvali gluposti. Niko kod nas nije ništa kvalitetno analizirao.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.