Ursula fon der Lajen: Dijalog je jedino rešenje za situaciju na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas u Prištini da je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova i da je jedino rešenje dijalog u Briselu.Ona je posle sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem naglasila da je to vitalno za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

„Važnije je napredovati na evropskom putu i ​​od vitalnog je značaja da dođe do normalizacije odnosa Kosova i Srbije“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Dodala je da je veoma zabrinuta zbog trenutne krize.

„Važno je da situacija ne eskalira i da se vratimo za pregovarački sto kako bismo pronašli trajna rešenja, a jedini način za to je kroz dijalog uz pomoć EU, i to je jedina platforma za rešavanje trenutne krize“, rekla je ona.

Predsednica Evropske komisije je dodala da će nastaviti da sarađuje sa Kosovom jer želi da vidi napredak Kosova.

Kurti je posle sastanka rekao da je predsednicu Evropske komisije obavestio o stanju na graničnim prelazima, Brnjak i Jarinje, da Vlada nije donela novu odluku, već samo primenjuje raniji sporazum.

„Nažalost, Srbija je snažno reagovala, uključujući tenkove, oklopna i borbena vozila, pored toga angažovala je vojne avione ruske proizvodnje“, rekao je Kurti.

On je naveo da su napadi u Zubinom Potoku i Jarinju usledili nakon provokativnih izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodao je da je odmah prihvatio predlog komandanata Kfora da se pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova zamene pripadnicima Kfora, ali da su to odbili zvaničnici Srbije i Srpske liste.

Odgovarajući na pitanja novinara Kurti je rekao da je spreman da prihvati novo rešenje koje bi moralo da bude sveobuavatno i na bazi reciprociteta, što je Fon der Lajen ocenila kao konstruktivno otvaranje vrata.

„Spreman sam da privatim novo rešenje koje podrzumeva obavezno sveobuhvatnost i reciprocitet… Nema ravnopravnosti,  nema jednakosti bez reciprociteta“, rekao je Kurti.

Fon der Lajen je rekla da je tom izjavom Kurti „otvorio vrata na vrlo konstruktivan način“ i ponovila da je važno razgovarati o pronalaženju rešenja i da će to biti njena poruka i tokom razgovora u Beogradu.

Dodala je da registarske tablice nisu jedini problem, već to kako će region napredovatii i da li će uspeti da napreduje u procesu integracija i poštovanja evropskih vrednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari