Zašto Ursula fon der Lajen "zaobilazi" opoziciju prilikom poseta Srbiji? 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u poseti je Srbiji, ali opet, kao i prošli put, odnosno prošle godine, bez sastanka sa predstavnicima opozicije. Za pojedine predstavnike opozicije to je sasvim odgovarajuće ponašanje predsednice EK, dok drugi ne ističu tu “normalnost” kao primarnu.

Imajući u vidu sve probleme koji su se u ovdašnjem društvu pojavili kao prateći uz nameru vlasti da sprovede projekat iskopavanja litijuma, odnosno represiju režima nad onima koji se tom projektu protive, od novinara preko aktivista do opozicionih političara, pitali smo pojedine predstavnike opozicije da li im je “normalno” da se Ursula fon der Lajen ne sastaje sa njima, prilikom svojih zvaničnih poseta Srbiji.

Tako predsednik Demokratske stranke i narodni poslanik Zoran Lutovac ističe za Danas da je Ursula fon der Lajen na zapadnobalkanskoj turneji na kojoj prenosi zajedničku poruku da proširenje postaje prioritet EU, pa je sasvim normalno da su njeni sagovornici predstavnici vlasti, a ne opozicije.

Zašto Ursula fon der Lajen "zaobilazi" opoziciju prilikom poseta Srbiji? 2
foto FoNet Milica Vučković

– Opozicija ima priliku da preko parlamentarne diplomatije komunicira sa EU i to opozicija uveliko koristi. U skladu sa tim glavni sagovornik opozicije jeste izvestilac Evropskog parlamenta, Tonino Picula, ali i sestrinske partije u Evropskom parlamentu. DS ima intenzivnu komunikaciju sa porodicom demokratskih i socijaldemokratskih partija u Evropi, a ovoga puta je i izvestilac iz porodice ovih stranaka što nam dodatno olakšava diplomatsku komunikaciju – ističe Lutovac.

Međutim, dodaje, nije problem opozicije kako da dođe do relevantnog sagovornika u EU, nego kako ubediti EU da ne podržava stabilokratiju u Srbiji, “nego stvarne evropske vrednosti”.

– Podrška autokrati možda donosi kratkoročnu stabilnost, ali dugoročnu stabilnost donosi samo demokratska Srbija sa vladavinom prava, slobodnim medijima i slobodnim i poštenim izborima. Vučić nije zainteresovan za uređenu demokratsku Srbiju jer bi u takvim okolnostima izgubio vlast. Tako se stvara začarani krug. Zato je izlaz u tome da se Srbija primi u EU na osnovu političkih kriterijuma, pre nego što ispuni sve ostale kriterijume. To ne bi bio presedan jer se to već dogodilo u slučaju Rumunije i Bugarske, na primer – zaključuje sagovornik Danasa.

Zašto Ursula fon der Lajen "zaobilazi" opoziciju prilikom poseta Srbiji? 3
Foto FoNet Milica Vučković

Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta i narodna poslanica, navodi za Danas da je Zeleno-levi front svakako i u međunarodnoj borbi protiv Rio Tinta, što podrazumeva sastanke sa EU i deset država

– Zeleno-levi front započeo je seriju razgovora sa partnerima iz Evropske unije kako bi im preneli odlučnost građana Srbije u borbi protiv štetnih projekata poput Rio Tinta i drugih zagađivača. Sastanci su održani ili planirani sa predstavnicima Evropske unije, kao i Francuske, SAD, Nemačke, Velike Britanije, Norveške, Italije, Belgije, Kipra, Rumunije, Švedske, a u pripremi su drugi sastanci. Naša ključna poruka je da rudnik Rio Tinto nije ekonomski opravdan za Srbiju i da dolazi sa velikim rizicima za životnu sredinu – kaže sagovornica Danasa.

Aleksandar Vučić je najveća prepreka evropskim integracijama Srbije, dodaje.

– Sastanci sa međunarodnim predstavnicima prilika su i da se osim o litijumu razgovara i o evropskim integracijama Srbije. Stav Zeleno-levog fronta je da je Aleksandar Vučić najveća prepreka ulasku Srbije u Evropsku uniju. Naprednjacima nikako ne odgovaraju visoki standardi vladavine prava, slobode medija ili recimo fer izbora kakvi vladaju u EU, jer onda ne bi mogli da zadrže vlast, da ostvaruju profit manipulacijama na teret građana ili da budu nedodirljivi za zakon. Mnogi od njih bi morali da odgovaraju pred sudovima za kriminal i korupciju. Zato im i odgovara stalni status kvo i pretvaranje da se želi ući u EU, ali bez stvarnih reformi koje su neophodne – kaže Đorđević.

Napominje i da je tražena podrška za ispunjavanje ODIHR preporuka i promenu sastava REM-a

– Evropskim predstavnicima preneta je i poruka da je neophodno ispunjavanje ODIHR preporuka za slobodne izbore kao i činjenica da su probijeni rokovi za izbor novog saveta REM-a, što je ključni preduslov za bilo kakvo unapređenje medijske slike Srbije – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari