Usitnjavanje bošnjačke političke scene 1Foto: SPP

Narodni poslanik i bivši visoki funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP), Jahja Fehratović, najavio je osnivanje nove političke partije, kojuće formirati nekada najbližim saradnicima muftije Muamera Zukorlića

Fehratović je informaciju potvrdio lokalnim medijima i naglasio da mu je trebalo „dugo vremena da donese ovu odluku, koja je došla u pravi čas“.

-Nova partija ima cilj da nastavi tamo gde je muftijin pokret (SPP – p.a.) stao, a formiramo je sa ljudima koji su sa njim formirali pokret – objasnio je Fahratović i dodao da će, sladeće sedmice, saopštiti više detalja.

On je, u maju ove godine, zbog neslaganja sa politikom novog partijskog rukovodstva, na čijem čelu je Usame Zukorlić, jer su se „udaljili od izvornih ideja i principa“, napustio je SPP i saopštio da će u republičkom parlamentu delovati kao samostalni poslanik.

Spisak bošnjačkih političkih partija, pred najavljene izbore, mogao bi da bude još duži. Bošmjačko-srpski savez (BOSS) bio je, u Registru političkih partija, četrnaesta bošnjačka partija, kada je registrovan u januaru ove godine.

I u toj novoosnovanoj partija došlo je do mimoilaženja između čelnika, Samira Tandira i Admira Muratovića. Oni su se razišli, odmah nakon izbora za Bošnjačko nacionalno veće (BNV), kada je Muratović dobio mandat na listi, koju je podržao BOSS.

Pre dva meseca, Muratović, samostalni odbornik, nakon izlaska iz SPP, u novopazarskom gradskom parlamentu, najavio je formiranje svoje političke partije, Narodnog pokreta „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“.

Fethratović, Tandir i Muratović su bivši visoki funkcioneri SPP i nekadašnji najbliži saradnici muftije Zukorlića, nakon čije smrti, pre dve godine, su napustili tu stranku. U novom političkom organizovanju, sva trojica, posebno računaju na nezadovoljne članove te partije.

Nesuglasice, u nekada najvećoj bošnjačkoj partiji, SDA Sandžaka traju dosta dugo, uz nagađanja da li je jača bošnjačka ili proalbanska struja.

Još uvek je u domenu spekulacija priča da bi i iz te stranke mogla da se „rodi“ nova, na čijem čelu bi bio narodni poslanik Enis Imamović. Okosnicu bi, kako se tvrdi, mogli da čine istaknuti članovi SDA Sandžaka i neki bivši funkcioneri SPP.

Partije u najavi usitniće bošnjačko glasačko telo, ali i napraviti i gužvu na sandžačkoj političkoj sceni, koja je izložena intenzivnim promenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari