Uskoro imenovanje novog tužioca na Kosovu 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Procedure za imenovanje naslednika glavnog tužioca Specijalnog suda za Kosovo Dejvida Švendimana, biće ubrzo pokrenute u skladu sa zakonom, kako bi se osigurao kontinuitet u njegovom radu.

Ovo je danas saopšteno je danas iz kancelarije Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i saradnju Federike Mogerini.

Uz ocenu da je Švendimen, koji krajem marta napušta tu funkciju, uradio odličan posao, u saopštenju se ističe da Evropska unija nastavlja da snažno podržava rad specijalnih veća i tužilaštva na Kosovu.

Dodaje se da je Kosovo značajno ispoljilo svoju privrženost vladavini prava, koja je ključni element za napredovanje na putu evropskih integracija i za proširenje EU na Zapadni Balkan u celini.

Posebno je važno da specijalnim većima i kancelariji specijalnog tužioca bude omobućeno da nastave da rade nezavisno, bez bilo kakvog mešanja sa strane, navodi se u saopštenju.

Zahvalnost Švendimanu

Predsednica specijalnog suda za Kosovo u Hagu Ekaterina Trendafilova zahvalila se danas glavnom tužiocu tog suda Dejvidu Švendimenu, koji napušta dužnost krajem marta, na „požrtvovanom radu“ u kojem je posebnu pažnju posvećivao zaštiti svedoka.

Trendafilova je u saopštenju navela da je Švendimen od 1. septembra 2016, kada je imenovan za tužioca, „neumorno radio na uspostavljanju Specijalizovanog tužilaštva u cilju ispunjenja mandata da obezbedi pravičnu, efikasnu i nezavisnu istragu i krivično gonjenje dela iz njegove nadležnosti, posvećujući pri tome posebnu pažnju zaštiti potencijalnih svedoka“.

„Lično sam bila impresionirana njegovim profesionalizmom, posvećenošću i intelektom. Zahvaljujem tužiocu na uspostavljanju čvrste i nezavisne institucije“, izjavila je Trendafilova.

Prema njenim rečima, sud i tužilaštvo će „nastaviti neometani rad na ispunjavanju mandata“.  Kako podseća Radio slobodna Evropa, Švendiman je prethodno saopštio da će 31. marta napustiti tu dužnost zato što ga, kao penzionisanog službenika administracije SAD, na to obavezuje američki zakon.

Švendiman je negirao da je dao ostavku ili da je njegov odlazak posledica njegovog dosadašnjeg rada.

On je naglasio da je o tome obavestio Evropsku uniju, kako bi što pre mogao da bude pronađen njegov naslednik.

Do imenovanja novog glavnog tužioca, tu dužnost će obavljati dosadašnji Švendimenov zamenik Kvai Hong Ip, saopštilo je haško tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari