Šef Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin najavio je juče na manastirskoj slavi u Zočištu da će se Vlada Srbije izjasniti o održavanju predstojećih lokalnih izbora na KiM i formiranju jedinstvene srpske lista za učešće na njima, prenosi Beta.


Vulin tvrdi da će „oni koji budu glasali na lokalnim izborima na KiM moći će da glasaju s dokumentima Republike Srbije, a sva komunikacija će se obavljati preko OEBS-a“. Na pitanje kako će ubediti Srbe da izađu na kosovske izbore 3. novembra, Vulin je odgovorio da „razume svaku sumnju i zabrinutost, ali da nema nameru nikoga da ubeđuje“.

On je ukazao da Srbi severno i južno od Ibra moraju da žive kao jedan narod i da moraju da budu jedinstveni sa Vladom Srbije, bez čega njihov opstanak na Kosovu nije moguć.

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, bivši kosovski premijer i nekadašnji komandant OVK, izjavio je juče na konferenciji za novinare da „postoje indicije da će odziv Srba na severu KiM na predstojećim lokalnim izborima biti veliki“, prenosi portal koha.net. Haradinaj računa na pritisak Zapada, pre svega Vašingtona, Brisela i nemačkog Bundestaga, koji bi trebalo da utiču na konstruktivno ponašanje zvaničnog Beograda kada je reč o predstojećim lokalnim kosovskim izborima. On nije isključio mogućnost da njegova stranka razgovara o koaliciji sa nekom od političkih partija kosovskih Srba.

Bez povratka u Zočište

Predstavnik raseljenih Srba iz sela Zočište Pavle Stojanović izjavio je juče da povratak prognanih Srba pre dve godine nije uspeo i da od tada nije bilo razgovora o novim pokušajima. „Pre dve godine na poziv lokalnih vlasti dvadesetak raseljenih srpskih porodica vratilo se u Zočište, al nisu imali uslove za život. Desetak dana su spavali na podu, bez struje, vode i drugih elementarnih uslova. Vlada Kosova je izgradila 31 kuću, ali su u međuvremenu nepoznati počinioci razvalili vrata i prozore“, kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari