Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk najavio je mogućnost da se krajem avgusta ili početkom septembra odredi datum lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu.
Šuk je o pripremi za izbore razgovarao u četvrtak s predsednikom Skupštine Kosova Koljem Berišom. „Još ima stvari koje treba definisati po pitanju izbora, ali određivanje tačnog datuma biće veoma važno za tehničke i zakonodavne aspekte pripreme izbora“, rekao je Šuk na sastanku sa Berišom, a prenosi u saopštenju kabinet Beriše.

Zamenik šefa Unmika Stiven Šuk najavio je mogućnost da se krajem avgusta ili početkom septembra odredi datum lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu.
Šuk je o pripremi za izbore razgovarao u četvrtak s predsednikom Skupštine Kosova Koljem Berišom. „Još ima stvari koje treba definisati po pitanju izbora, ali određivanje tačnog datuma biće veoma važno za tehničke i zakonodavne aspekte pripreme izbora“, rekao je Šuk na sastanku sa Berišom, a prenosi u saopštenju kabinet Beriše. Na sastanku sa Sejdijuom, zamenik šefa Unmik je tražio da Pregovarački tim Kosova donosi odluke o modalitetu izbora, saopštio je kabinet predsednika Kosova.
Prošle nedelje, šef Unmik Joakim Riker i Pregovarački tim Kosova saglasili su se da izbori budu u novembru, ali su rekli da se izbori ne smeju koristiti za dalje odlaganje statusa Kosova.
Prema ustavnom okviru Kosova, konačnu odluku o izborima donosi šef Unmika, koji ih i raspisuje.
Lokalne izbore na Kosovu je trebalo održati novembra prošle godine, ali su oni odlukom tadašnjeg šefa Unmik odlagani jer se očekivala odluka o statusu. U novembru ističe i mandat sadašnjeg sastava Skupštine Kosova.
Prištinski dnevnik Koha ditore piše juče da je malo verovatno da će lokalni i parlamentarni izbori na Kosovu biti održani u novembru, kako je planirano, i procenjuje da će izbori biti održani po isteku roka od 120 dana za nove pregovore Beograda i Prištine o statusu Kosova. Prema izvorima prištinskog lista, dodatni razlog za odlaganje izbora je kratak rok koji je Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju potreban da bi ih organizovala. Iz OEBS su zatražili najmanje četiri meseca za pripremanje izbora.
Koha citira izvore iz Unmika, koji najavljuju da če datum izbora biti objavljen krajem avgusta ili početkom septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari