Uspon i pad američke meke moći u Jugoslaviji i Srbiji

Ostavite komentar


  1. Dakle, predlažete da se svi zajedno postaramo da vidimo USA ne onakvom kakva jeste, nego onakvom kakvu žele da je predstave…neki.
    Uglavnom oni koji drže Gvantanamo i šalju deonice na pola sveta da ubiju božanski, s neba, svatove, decu…i ostale neprijatelje onih koji deonice šalju.
    Morao bih biti više glup i manje čovek da bih vaš savet/predlog prihvatio.

    1. Htedoh napisati „dronove“ a ne „deonice“, ali i ovaj softver je USA! A ja nisam dovoljno oprezan…

    2. Ma, da SAD su đavo, pakao a Rusija je bog tj. raj na zemlji. Velike sile su velike sile i može tebi to da se ne sviđa koliko hoćeš. Nego ti odgovornost za naš loš život prebacuješ na te velike sile e ne na one koji su vodili našu zemlju. Oni koji su vozili voz zvani Srbija su odgovrni za ono što nam se događalo. Ej pao Berlinski zid 1989. i ti vodiš politiku da nije pao, vodiš politiku deteta od tri godine koje se kad njije po njegovm baci na zemlju kmeči i bacaka ruke i noge… i tražiš 1990 pošto je nestao Varšavski pakt da nestane i NATO. Ne mogu političari malih zemalja da vode autusičnu politiku, politiku emocija, politiku „šta je babi milo“… Nego jer ih neko (ako nisu za to sposobni) terao da baš oni budu na čelu države?

      1. U komentaru „Bidžane … “ (valjda treba Bildžana – Biljana, ili ja ne kapiram) se nigde ne spominje Rusija, niti eventualno Kina, niti Francuska, Turska, niti Finska, niti bilo koja zemlja čiji sistem vrednosti ili kultura bi mogle biti postavljene u kontrapunkt američkim. Da li vi posmatrate Ameriku isključivo u kontekstu soostvenih fobija? Da li ste svesni da Amerika sama (i ne samo ona, ceo svet je pod epidemijom i ofanzivom primitivizma, sebičnosti i progona različitosti) konvergira ka svemu onome što vi vidite kao imanentne ruske negativnosti?

    3. Ne, ideja je da se postaramo da ceo svet, a narocito USA, Rusiju, EU, komunisticku Kinu kapitalizovanu dolarima i naravno Srbiju vidimo onakvima kakvi danas zaista jesu a ne kako zele da se predstave. I zatim pronaci mesto za Srbiju u svetu, bilo gde, ako ga jos ima. Nakon pada potencijala nasilja iz USSR nema vise potrebe na zapadu za bilo sta „meko“, kako u inostranstvu tako i kod kuce. Broj „programa“ USA smanjuju i u svojoj kuci. Jos i gore, sa autoritarnom kapitalistickom Kinom se vidi koji je model „radnika“ i sistema upravljanja najprofitabilniji. Mi smo svedoci preoblikovanja covecanstva. Za to vreme vlast u Srbiji sistemski pretvara srpski narod u tabloidni narod koji razmislja u fotografijama, krupnim naslovima i porukama do 140 slova.

  2. Amerikanci su veštačka nacija, bez tradicije u kulture. Kod njih je sve veštačko , čak i osmeh pri medjusobnom pozdravljaju. Žive od rada drugih, skloni otimaju i raznim prevarama.

  3. *Dok se Amerika povlači i smanjuje broj programa, drugi su u ofanzivi, poput Kine, Rusije i Turske, koje povećavaju svoje prisustvo u Srbiji i koriste meku moć baš kao nekada Amerika* — krajnje sporno. Ta meka moc deluje kao da je i danas kao i celi dvadeseti vek meka u potiljak. Likvidatorska meka. Ubilacka sljivovica Guslar, ako dopustite neukusnu sprdnju. Predstavnici te moci orgijaju od 2012-te naovamo. Ako su oni *meka moc* slicna americkom uticaju onda sam ja Lorimer… A ne zovem se tako.

    1. Razlika između meke moći i moći je u tome što meka moć nije moć, već samo neka vrsta usporivača osude, npr. kao neki ekvivalent olakšavajućim okolnostima na sudu. U mnogim slučajevima želja za posedovanjem meke moći sputava upotrebu stvarne moći i obrnuto, upotreba stvarne moći seli meku moć od strane koja je upotrebila stvarnu moć ka stranama koje su njeni neprijatelji – konkurenti ili žrtve.
      Konačno sama sintagma „meka moć“ derogira ono što ona zapravo opisuje: ugled i simpatije, te govori dosta o mentalnom sklopu onih za čije uši je skovan.

  4. Izvanredan tekst sa istinitim činjenicama.Svedok sam tog vremena i mogu reći da mi je iskreno žao što nisu nastavili sa to politikom već ustupaju prostor orijentalnom arlaukanju,kineskom veštačkom cveću i ruskoj korupciji utopljenoj u alkoholizam.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.