Ustavni sud Kosova bez članstva u Konferenciji evropskih ustavnih sudova 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ustavni sud Kosova nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu za članstvo u Konferenciji evropskih ustavnih sudova, saopštio je Ustavni sud Srbije.

U Kišnjevu u Moldaviji, 22. i 23. maja održan je XIX Kongres Konferencije evropskih ustavnih sudova i sastanak Kruga predsednika koji čine predsednici svih evropskih ustavnih sudova, članova Konferencije, a kojem je 22. maja prisustvovalo 35 ustavnih sudova članica.

Na dnevnom redu sastanka Kruga predsednika bio je i zahtev Ustavnog suda Kosova za prijem u članstvo Konferencije, ali na glasanju njihov zahtev nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu prisutnih članova.Kongresu u Kišnjevu prisustvovala je predsednica Ustavnog suda Srbije Snežana Marković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić saopštio je ranije danas da Ustavni sud Kosova nije uspeo da dobije potrebnu dvotrećinsku većinu za članstvo u Evropskoj asocijaciji ustavnih sudova ukazujući da je Ustavni sud Srbije zajedno sa Vladom Srbije uspeo da osujeti tu nameru.

Đurić je kazao da je krajem prošle nedelje održano zasedanje Evropske asocijacije ustavnih sudova, na kojem je Ustavni sud Kosova pokušao da stupi u članstvo.

„Ta inicijativa je odbijena, Srbija je uspela da spreči članstvo Kosova. To nije nebitno, oni su pokušali da proguraju to na mala vrata, ali naši timovi su razgovarali sa ustavnim sudovima širom Evrope. Kosovo nije uspelo da obezbedi potrebnu dvotrećinsku većinu“, kazao je Đurić za TV Pink.

Inače, opšta tema XIX Kongresa u Kišnjevu bila je: „Oblici i granice uzdržanosti u odlučivanju: primeri ustavnih sudova“.

Osnov za diskusiju na Kongresu bili su odgovori ustavnih sudova na upitnik koji je ranije pripremljen i dostavljen svim ustavnim sudovima članovima. Na osnovu pristiglih odgovora, Ustavni sud Moldavije pripremio je uporednu analizu, koju je učesnicima predstavila predsednica Ustavnog suda Republike Moldavije Domnika Manole.

Kongres je bio podeljen u tri sesije: „Interakcija između ustavnih sudova i nadnacionalnih sudova“, „Političko i pravno u okviru nadležnosti ustavnih sudova“ i „Očuvanje ustavnih principa tokom vanrednog stanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari