Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je kasno večeras, bez glasanja, aklamacijom usvojila zajedničku rezoluciju Srbije i Evropske unije (EU) o Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić prethodno je predstavio rezoluciju za koju je ocenio da je fundamentalno statusno neutralna.

                                              

Srbija je podnela nacrt rezolucije, koju zajedno predlaže sa 27 država EU, među kojima su neke od zemalja koje poštuju njen teritorijalni integritet, dok su neke priznale Kosovo,

rekao je Jeremić, obraćajući se Generalnoj skupštini UN.

Srbija smatra da podneta rezolucija zaslužuje punu podršku i predlažemo da se usvoji jednoglasno, aklamacijom, istakao je Jeremić i ponovio da Srbija nikada neće priznati

jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Moje prisustvo, kao ministra spoljnih poslova Srbije, pokazuje važnost koju moja zemlja pridaje ovom pitanju, naglasio je Jeremić.

Kao što dolikuje Generalnoj skupštini UN, ovde razgovaramo posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, rekao je Jeremić i naveo da rezolucija priznaje sadržaj mišljenja Suda i

pozdravlja spremnost EU da olakša proces dijaloga između dve strane koji bi doprineo stabilnosti i poboljšanju života ljudi na terenu.

Usvajanjem rezolucije, ocenio je Jeremić, biće kreirana atmosfera u kojoj će se kroz dijalog u dobroj veri doći do održivog rešenja.

„Nemojte sumnjati da će Srbija i dalje ostati odlučna, nećemo se umoriti zato što ne smemo da ne uspemo. Veliki izazovi su pred nama, ali i naše snage su takve“, rekao je

Jeremić.

Gledamo u budućnost, ubeđeni u pravednost našeg stava, zaključio je Jeremić.

                                          

Predstavnik Rusije je istakao da ova zemljla ostaje pri principijelnom stavu i smatra da obe strane treba da nastave dijalog.

Va`nu ulogu u pomaganju ovom procesu, kazao je, ima misija UN na Ksovu, na osnovu mandata dobijenog od SB UN.

– Pitanje Kosova je veoma složeno i osetljivo i ima posledice po mir i stabilnost Balkana i Evrope – rekao je predstavnik Kine.

Kina je, kazao je, uvek verovala “da je najbolji načinza rešavanje kosovskog pitanja taj da obe strane rešenje nađu u okviru rezolucije 1244 SB UN”.

Kina je primila na znanje savetodavno mišljenje MSP i shvata da različite strane imaju različtie stavove. “Uvek smo verovali da je poštovanje suvereniteta i integrtiteta najvažnije. Mišljenje MSP ne treba da spreči strane da kroz dijalog pronađu obostrano zadovoljavajuće rešenjeproblema”, zaključio je predstavnik Kine.

Predstavnik Indije istakao je da smatra da ovo pitanje treba rešiti mirno kroz konsulacije i dijalog dveju strana

Predstvanik Albanije je istakao da je ova država zadovoljna odlukom Srbije da povuče prethodni “kontroverzni i destruktivan tekst”.

– Podržavamo da se taj tekst zameni ovim, koji je dogovoren sa EU ‘ istakao je predstavnik Albanije.

MSP je, kazao je, na nedvosmislen način zaključio da progalšenje nezavisnosti nije bio čin suprotan međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 i da je ovaj slučaj jedinstven i da ne treba da se povezuje sa drugim situacijama u svetu

– Smatramo da to mišljenje mora biti poštovano i da će ovo ubrzati nova priznjva i dovesti do nove faze odnosa između Srbije i Kosova – stav je Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari