Brisel- U predstojećem godišnjem izveštaju Evropske komisije o reformama u Srbiji, biće ukazano da je neusvajanje većine reformskih zakona „crna tačka“, ali biće snažno pohvaljena osposobljenost srpske državne uprave, kao i primena trgovinskog sporazuma s EU.

U izveštaju EU se računa samo ono što je urađeno, a ne ono što smo rekli da ćemo učiniti odnosno što zamalo nismo uradili – istakao je juče Božidar Đelić, potpredsednik srpske vlade, nakon razgovora sa zvaničnicima Evropske komisije u Briselu. On je uputio poziv Skupštini da se što pre izglasaju svi zakoni neophodni za belu šengensku listu, kao i zakoni nužni za dalje pridruživanje Srbije EU.

Đelić je rekao da je prilikom susreta s direktorom za Zapadni Balkan Pjerom Mirelom i drugim funkcionerima Evropske komisije razmotren nacrt godišnjeg izveštaja o sprovođenju evropskih reformi u Srbiji. On je dodao da je u izveštaju istaknuta uloga Kancelarije za evropske integracije pri Vladi Srbije. Đelić je upozorio na zaključak EK da je srpski parlament dosad usvojio samo dva od pedeset zakona, bitnih za sprovođenje evropskih reformi i SSP, što je preduslov da Srbija 2009. dobije status kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li pre tri dana izjava evropskog komesara Olija Rena da su u Srbiji i na Zapadnom Balkanu nužne „drastične mere“ za borbu protiv korupcije i kriminala, odražava i ono što stoji u izveštaju EK, Đelić je odgovorio da će „bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala i u ovom izveštaju i u godinama koje dolaze biti jedan od ključnih fokusa Komisije. U jučerašnjim razgovorima u Briselu učestvovale su i direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević i pomoćnica ministra spoljnih poslova za evropske integracije Milica Delević.

Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, naglašava za Danas da Skupština treba da izvuče ozbiljne zaključke iz izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u 2008, jer je činjenica da „najviše zaostajemo na zakonodavnom planu“.

– Kada govorimo o propustima i neurađenim poslovima, parlament je adresa na koju treba da se obratimo – kaže Liht. Ona dodaje da, ako Skupština ne radi svoj posao, odgovornost će direktno pasti na svakog poslanika pojedinačno, i „samim tim i na političke stranke“.

Mihailo Crnobrnja, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, za Danas naglašava da treba imati u vidu da je od novembra prošle godine, kada je predstavljen prethodni izveštaj Komisije, Srbija izgubila pola godine u približavanju EU, jer je dugo formirana Vlada.

– Smatram da će Srbija dobiti pohvale za saradnju sa Haškim tribunalom, bez obzira na to što Ratko Mladić nije još izručen, kao i za jačanje administrativnih kapaciteta i nastojanje da se održi monetarna stabilnost i stabilnost kursa – objašnjava Crnobrnja. On, međutim, ističe da će Srbiji sigurno biti upućena preporuka da se intenzivnije bavi unapređenjem rada pravosudnih organa, borbom protiv korupcije, fiskalnom stabilnošću, kao i da ubrza zakonodavne aktivnosti.

Prema saznanjima Danasa, izveštaj Komisije o napretku Srbije u 2008. godini, koji ta institucija svake godine prezentuje u prvoj nedelji novembra, biće negativan, jer Srbija nije ostvarila napredak u mnogim oblastima naznačenim u izveštaju iz prošle godine. Inače, definisanje izveštaja kao negativnog jeste „medijska kvalifikacija“, jer Komisija samo prati i beleži proces reformi bez ikakvih ocena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari