Ko je u Beogradu "brifovao" premijere Holandije i Luksemburga pre sastanka sa Vučićem i Brnabić? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Premijeri Holandije i Luksemburga, Mark Rute i Gzavije Betel, sastali su se juče sa predstavnicima nevladine organizacije – Crta – pre nego što su otišli na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Kako za Danas kaže Raša Nedeljkov, programski direktor Crte, predstavnici ovog udruženja građana obavestili su dvojicu premijera o stanju demokratije u Srbiji.

– Govorili smo o izbornim uslovima, problemima u vezi sa medijskim slobodama, kao i razlozima za proteste Srbija protiv nasilja, koji se već dva meseca odvijaju u Srbiji. Predstavili smo im naša istraživanja koja smo već prezentovali u ovdašnjoj javnosti – kaže Nedeljkov za Danas.

Prema njegovim rečima, simptomatično je to što su se dvojica premijera sastali najpre sa predstavnicima udruženja građana pre nego što su se susreli sa najvišim zvaničnicima države.

Premijeri Holandije i Luksemburga boravili su juče u zvaničnoj poseti Srbiji da bi danas nastavili turneju posetom vlastima na Kosovu.

Cilj njihove posete je bio, kako su i u Beogradu i Prištini naglasili, posredovanje za deeskalaciju sukoba.

Imajući u vidu njihov susret sa predstavnicima Crte i LGBT organizacijama, evidentno je i njihovo interesovanje za stanje ljudskih prava, izborne uslove i protest Srbija protiv nasilja, koji nedeljama unazad okuplja više desetina hiljada građanki i građana, kako bi izrazili bunt protiv vladajućeg režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari