"Uzeli su odmor da prikupljaju kapilarne glasove, a sad ih teraju u Čair": Vučić na završnom mitingu SNS u Nišu 1Foto: Vesna Torović

Zaposleni u javnom sektoru u Nišu okupili su se u parku „Čair“, od 14 do 15 časova, na različitim lokacijama, kako bi potom prisustvovali završnoj konvenciji koalicije oko Srpske napredne stranke, na kojoj će govoriti osnivač te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Završna konvencija ove koalicije, koja na predstojeće lokalne izbore u tom gradu izlazi sa listom „Aleksandar Vučić– Niš sutra“, zakazana je za 17 časova u Sportskoj hali „Čair“, u blizini „sabirnih“ lokacija.

Većem broju radnika u javnom sektoru podeljene su bele majice sa natpisom „Mi nismo genocidan narod“.

„Ništa neobično, bivalo i ranije kada su organizovani skupovi Vučića i SNS-a. Na ovaj miting moraju da idu načelnici gradskih uprava i šefovi odseka, kao i zaposleni na određeno vreme, po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima ili ’preko stranke’. Upadljivo je samo da su mnogi od njih u poslednje dve sedmice uzeli godišnji odmor- što od prošle, što od ove godine. Prema informacijama koje stižu, odmor im više služi za prikupljanje kapilarnih glasova za SNS, nego za odlazak na more“, kaže izvor Danasa iz gradske uprave u Nišu.

Naši sagovornici iz gradskih javnih preduzeća i ustanova takođe kažu da su njihove kolege „pozivane“ da organizovano idu na završnu konvenciju liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“.

„Danas nema nigde nikog. Desetkovani smo, neki su pušteni ujutru, a neki nisu ni došli na posao. Manjak ljudi, inače, postoji u poslednjih mesec dana- verovatno skupljaju kapilarne glasove. Pritisci na ljude se ne smanjuju, naprotiv sve su veći. Nažalost, na sve te stvari mi više i ne obraćamo pažnju, postalo je ’normalno‘“, kaže službenik iz JKP Medijana, koje brine o javnoj čistoći u gradu.

Prema našim izvorima, u park Čair su pred završni miting otišli i članovi SNS, u organizaciji opštinskh i mesnih odbora te stranke.

Oni su preko vibera dobili uputstva da „obuku nešto belo u gornjem delu“ i da su u obavezi da organizovano ulaze u halu na konkretnim ulazima.

„Kada uđemo, svi prijavljeni će telefonom biti provereni da li su u hali. Nema izlaska i ustajanja sa mesta pre nego što predsednik Vučić završi govor“, navodi se u porukama.

U park su počeli da pristižu i autobusi sa pristalicama SNS iz gradova i opština sa juga Srbij.

Vučić je ovih dana kazao da bi „teško podneo“ da aktuelna vlast ne pobedi na predstojećim lokalnim izborima u Nišu.

Naglasio je da je „više uradio za Niš nego svi predsednici i premijeri zajedno od 1945. godine“, te „u tom periodu proveo više vremena u Nišu nego svi oni“.

On je kazao da se Niš „nikada u istoriji nije brže i bolje razvijao “ i da je „lično otvorio deset fabrika“.

Na izbornoj listi SNS za gradske izbore u Nišu, inače, nema nijednog značajnog gradskog ili stranačkog funkcionera, uključujući i gradonačelnicu i članicu Predsedništva te stranke Draganu Sotirovki.

Vučić je objasnio da je ih nema „jer treba da sagledavamo svoje greške, koliko nismo vodili dovoljno brigu o ljudima“.

"Uzeli su odmor da prikupljaju kapilarne glasove, a sad ih teraju u Čair": Vučić na završnom mitingu SNS u Nišu 2
Vučić u Nišu: Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Sotirovski je pak rekla da je reč o „smeni generacija, koja iznenađuje samo one koji se ne razumeju u politiku“.

Izvori bliski ovoj stranci, međutim, navode da su svi istaknuti naprednjaci, na čelu sa gradonačelnicom, „obrisani“ sa gradske liste zbog njihovog lošeg rejtinga među građanima, što pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

Analitičari ocenjuju da je večerašnji nastup Vučića u Nišu, inače poslednji u predizbornoj kampanji pred izbornu ćutnju u ponoć, njegovo nastojanje da „bustuje“ poljuljani rejting SNS i smanji rizik od eventualnog gubitka tog grada na izborima 2. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari