Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 1L. S, V. R

Biračka mesta u 67 gradova i opština i 23 gradske opštine u Srbiji zatvoreni su 20 časova. Na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, učestvovalo je 46,2 odsto birača a najbolji rezultat ostvarila je lista Srpske napredne stranke koja će u novom beogradskom parlamentu imati 64 odbornika, saopštila je posmatračka misija CRTA.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, SNS je na izborima dobila poverenje 52,4 odsto birača. Na drugom mestu je lista Sava Manojlovića koja je osvojila 17,2 odsto glasova ili 21 mandat.

Treći najbolji rezultat ostvarila je lista „Biramo Beograd“ sa 12,8 odsto i 15 mandata, a za njima je lista „Mi, snaga naroda“ sa 8,1 odsto ili devet mandata.

U beogradski parlament ušla je i Ruska stranka sa jednim mandatom, dok su ostale liste ostale ispod cenzusa i uglavnom ispod jedan odsto glasova. Nevažećih listića je bilo 1,9 odsto, saopštila je CRTA.

23.36 Kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, Aleksandar Šapić, izjavio je da će ta lista najverovatnije imati 64 od 110 odbornika u Skupštini grada Beograda.

23.13 Naša lista „Aleksandar Vučić-Niš sutra“ odnela je ubedljivu pobedu i na gradskim i na opštinskim izborima, saopštio je večeras Dragoslav Pavlović, prvi na ovoj listi i njen kandidat za gradonačelnika.

On je precizirao da koalicija oko SNS zajedno sa Ruskom strankom može da formira gradsku vlast u Nišu.

Prema njegovim rečima, ova lista je pobedila i u pet gradskih opština- Medijani, Paliluli Panteleju, Crvenom Krstu i Niškoj Banji.

„Građani su prepoznali politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića, a rezultati su takvi da smo od predstavnika opozicija tri puta bolji, a od grupe građana dva puta bolji“, rekao je Pavlović. Ranije večeras pobedu je proglasila i opozicija- grupa građana „Dr Dragan Milić“, koalicija „Biramo Niš“, „Kreni- Promeni“ i „Ujedinjeni- Nada za Niš“

23.05 Po podacima Izbornog štaba koalicije „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može bolje” posle prebrojanih glasova sa 91 biračkog mesta (od 103) lista „Aleksandar Vučić – Valjevo sutra osvojila je 18.568 (24,8 posto) glasova, lista „Ruska stranka – Rusija i Valjevo u srcu – Milija Nestorović 604 (0,8) glasa, lista „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može 11.370 (15,2), lista je „Ekologija, zeleno Valjevo – Stil života” 650 (0,9) glasova, „Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo – za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović” 1.583 (2,1) i šesta lista „Kasnimo“ – Narodna stranka – Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri – Stanko Ranković” 791 (1,1) glas.

23.01 Portal „Čačanski glas” preneo je da je SNS pobedio u tom gradu sa 53,3 posto glasova. Ali, na konferenciji za štampu koja je u toku Boško Obradović, lider Dveri izneo je podatke da je po podacima sa 77 od 104 obrađena mesta SNS na 48,99 posto glasova i da Srpska napredna stranka više nema vlast u Čačku.

22.55 Iz Udružene opozicije u Novom Sadu kažu da je po njihovim rezultatima SNS ispod 50 odsto, a da je Udružena opozicija na oko 35 odsto. Od opozicije, kako kažu, cenzus još prelaze i Kreni Promeni i Miša Bačulov. Po njihovim podacima izlaznost u Novom Sadu je bila nešto viša od 50 odsto.

22.15 Dobrica Veselinović iz Biramo Beograd rekao je da će SNS moći da formira sama vlast u gradu, ali u Starom gradu opozicija će moći sama da formira vlast. „Biramo Stari grad ima najbolji rezultat na Starom gradu, Savski venac i Novi Beograd, Vračar čekamo rezultat“, rekao je Veselinović.

22.10 Savo Manojlović rekao je da su najslabiji rezultat Kreni Promeni imali u Nišu, nekih četiri odsto i pozvao je sve opozicione liste da se udruže u tom gradu, čestitajući listi Dr Milića i Biramo Niš. „U Novom Sadu oko 10, Sremska Mitrovica 6,1 odsto, u Beogradu gotovo 18 odsto“, rekao je Manojlović.

22.09 Lista „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“ osvojila je 52,9 odsto glasova, odnosno 46 mandata u Skupštini Novog Sada, izjavio je večeras predstavnik agencije Ipsos Srđan Bogosaljević.

Kako je rekao za Radio-televiziju Srbije, lista „Udruženi za slobodan Novi Sad“ osvojila je 23,9 odsto glasova, odnosno 20 mandata, lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni – Promeni“ 10 odsto, odnosno osam mandata.

Lista „Heroji – Miša Bačulov“ osvojila je 4,1 odsto glasova, odnosno tri mandata i Savez vojvođanskih Mađara 1,1 odsto, odnosno jedan mandat.

22.04 Prema prvim podacima koje je objavio CeSID u Nišu je Srpska napredna stranka (SNS) u Nišu osvojila 46,6 odsto glasova, odnosno 31 mandat. Predstavnik agencije Ipsos Srđan Bogosaljević izjavio je za RTS rekao da te rezultate imaju na osnovu 60 odsto obrađenog uzorka.

Sledi Grupa građana „Dr Dragan Milić“ sa 24,2 odsto osvojenih glasova izašlih birača. Lista „Biramo Niš“ dobila je podršku 14,5 odsto, lista „Ujedinjeni – nada za Niš – Miodrag Stanković“ 3,7 odsto i lista „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni-promeni“ 3,7 odsto, dok su ostali ispod cenzusa.

21.59 Prema preliminarnim rezultatima Centra za razvoj Pomoravlja na lokalnim izborima u Svilajncu lista „Aleksandar Vučić – Svilajnac sutra – Predrag Milanović” osvojila je čak  76.54 posto glasova. Druga je lista Dr Tatjana Toskić Lalović – Za bolji Svilajnac” sa 12.81 posto dok je lista „Ivica Dačić (SPS) – Dragan Markovic Palma (JS) sa 5.73 posto glasova, tik iznad broja nevažećih listića – 4.92 procenta izašlih birača.
Po podacima CRP izlaznost na izborima u Svilajncu je bila 43,42 posto evidentiranih birača.

21.54 Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“, za koju je glasalo 53 odsto birača, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 56,3 odsto obrađenog uzorka.

Prema tim podacima, izborna lista pokreta „Kreni-promeni“ osvojila je 17,1 odsto glasova, dok je na trećem mestu opoziciona koalicija „Biramo Beograd“, za koju je glasalo 12,5 odsto birača. Cenzus je prešla još samo lista „Mi snaga naroda – dr Branimir Nestorović“ sa 8,1 odsto glasova.

21.42 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će koaliciona lista SNS u Beogradu imati 62 ili 63 mandata. „U Beogradu će naša lista imati 52 odsto glasova, a neverovatna je pobeda u Novom Sadu i Pećincima. Najubedljivija pobeda po mom mišljenju je pobeda u Novom Sadu. Morate imati u vidu da su u Novom Sadu svi izašli u dve ili tri kolone“, rekao je Vučić.

U Nišu je, kako je rekao, očekivano bila najteža utakmica. „Tamo smo osvojili 32 mandata. Jedna lista grupe građana je dobila čak 23 odsto glasova, lista doktora Milića, i to nikako ne smemo da nipodaštavamo“, naglasio je Vučić.

U Beogradu je još u dve opštine neizvesno, rekao je, a u 15 je značajna većina za koalicionu listu SNS.

21.38 Prema 100 posto obrađenih reprezentativnih biračkih mesta rezultati u Novom Sadu su, prema rezultatima Akcije progresivne Vojvodine Aleksandar Vučić, Novi Sad sutra 48,1%, Savez Vojvođanskih Mađara 1,3% , Kreni promeni  9, 7 % , Udruženi za slobodan Novi Sad 26, 8% Heroji-Miša Bačulov 3,7 odsto.

21.34 Prema preliminarnim rezultatima na 100 odsto obrađenih glasačkih mesta, kako je rekao Dragan Marković Palma na lokalnim izborima u Jagodini iz štaba Jedinstvene Srbije njegova lista sa SPS-om osvojila je 57,9 posto glasova.

Lista „Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” osvojila je 25,40 odsto glasova, a opoziciona koalicija „Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” 6,44 odsto glasova.

21.24 Predstavnici novosadske opozicije Udruženi sa slobodan Novi Sad saopštili su svoje preliminarne rezultate izbora. Po njihovim rezultatima sa tri biračka mesta, izlaznost je 55,1 odsto. Na biračkom mestu na Podbari 375 osvojio SNS, 382 Udružena opozicija.

Na Telepu 340 Udružena opozicija, 311 SNS. Biračko mesto broj 100, SNS 217, Udružena opozicija 227, Bačulov 25, Kreni Promeni 105.

21.21 Kako saznajemo, lista Biramo Beograd ima svoje brojanje glasova, što je razlika u odnosu na protekla dva izborna procesa kada proevropske koalicije koje su nastupale nisu to činile.

21.08 Izlaznost varira u Tutinu je najmanja u Pećincima najveća. „Naša lista, osim u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži i Tutinu, pobedila je u svim ostalim gradovima i opštinama“, rekao je Miloš Vučević, predsednik SNS.

21.03 Savo Manojlović iz pokreta Kreni Promeni rekao je da su ovo do sada „najneregularniji izbori“ i da je njihov rezultat najjači procentualni rezultat opozicije još od 2012. godine. „To je veliki uspeh, ali nemamo šta da slavimo sa ovakvim izbornim uslovima i rekli smo kontrolorima da ne potpisuju zapisnike“, rekao je Manojlović.

21.00 Predsednik „Mi snaga naroda“ Branislav Nestorović rekao je da su oni porasli i da bi uspeh bio da imaju 10 do 15 odbornika. „Sačekaćemo konačne rezultate da vidimo kakav će biti odnos snaga u Skupštini. U Staroj Pazovi i Gornjem Milanovcu smo drugi ili treći, čekamo Zrenjanin, ali naš cilj je uvek isti, a to je da idemo preko cenzusa, drugi cilj je rast, i treća stvar je perspektiva razvoja pokreta“, istakao je Nestorović.

20.57 Građani i dalje pristižu ispred Novosadskog sajma, javlja reporter iz Novog Sada. Trenutno je nekoliko stotina građana, a od izvora iz MUP-a saznajemo da se angažuju i rezervne snage policije u Novom Sadu, odnosno da se povlače policajci koji su danas slobodni.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 2

20.35 Građani Novog Sada okupljaju se ispred Novosadskog sajma gde uskoro treba da počnu da pristižu džakovi sa izbornim listićima sa biračkih mesta. Očekuje se obraćanje predstavnika opozicije, javlja reporter Danasa.

20.28 Procena je da je izlaznost oko 46 odsto, rekao je Radomir Lazović, obrativši se prvi po zatvaranju birališta iz štaba Biram Beograd. „Nadamo se pobedama u beogradskim opštinama, ali i Nišu i Novom Sadu. Ako poredimo sa prethodnim lokalnim 2018. kada je bila 51 odsto, možemo reći da bojkot nije naišao dobro kod građana. Kampanja bojkota u Beogradu izazvala je ogromnu konfuziju što će se videti na broju glasova za lažne liste“, rekao je Lazović.

Protiv nas su, naglasio je, borbu vodili SNS i dojučerašnje kolege. „Želimo da kažemo da su klipovi koji su nam gurani u točkove bili bolni“, rekao je Lazović.

20.19 U prostorije SNS stigao je predsednik Miloš Vučević i na pitanje novinarke da li očekuje poraz u Novom Sadu odgovorio je “teško”, javlja reporterka Danasa iz štaba SNS. U isto vreme, po zatvaranju birališta, ispred Novosadskog sajma, parkiran je velikih broj vozila Žandarmerije.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 3
Foto: 021

20.16 Do 19 časova izlaznost je bila 41,5  odsto, saopštio je Raša Nedeljkov iz CRTA. Procena CRTA je da će do kraja glasati za 200.000 do 220.000 građana manje nego na prošlim, decembarskim izborima. „Preliminarni izveštaj ćemo imati sutra“, istakao je on.  

20.13 – Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović kaže za Danas po zatvaranju biračkih mesta u Čačku da su Čačani imali jedinstvenu priliku da izađu na izbore i „promene bahatu, korumpiranu i nestručnu vlast SNS posle 12 godina ili da ostanu kući i na taj način indirektno glasaju za ostanak sadašnje vlasti“. „Nadam se da su doneli odluku da izađu, bore se i menjaju lošu vlast. Očekujem pobedu ujedinjene opozicije i da Čačak postane jedan od prvih slobodnih gradova u Srbiji“, izjavio je Obradović.

20.10 „Izborni dan je protekao pod velikim pritiskom aktivista SNSa iz više gradova i opština iz Zapadne Srbije na birače u Valjevu. Pritisak je bio telefonom i odlaskom od vrata do vrata kuća i stanova građana Valjeva. Primećene su i nepravilnosti na biračkim mestima, a naši timovi su uložili ogromne napore da takve slučajeve kontrolišu i spreče. Zadovoljni svime što smo učinili u kampanji, imajući u vidu resurse koje imamo na raspolaganju i date okolnosti pod kojima se izbori odvijaju, mi smo ljudi koji se zalažu za poštene i demokratske izbore i tako smo se i ponašali, istakao je za Danas Ivan Manić, prvi na koaliciionoj listi „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može bolje”.

20.08 „Bez obzira na izborni rezultat ostajemo verni politici koju vodimo i našim glasačima kojih je svakim danom sve više za dobrobit naše dece, našeg grada i Srbije“, kaže za Danas posle zatvaranja glasačkih mesta Maja Radojičić, nosilac liste „Jagodina zaslužuje bolje”.

20.00 Zatvorena su biračka mesta.

19.53 Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i član SNS, stigao je u sedište vladajuće partije. U SNS je stigla i poverenica beogradskog odbora SNS Ana Brnabić, koja je i predsednica Narodne skupštine. U izborni štab liste „Mi – glas iz naroda“ stigao je Branimir Nestorović.

19.33 U Valjevu je do 19 sati na glasanje izašlo 46 posto upisanih glasača po podacima Izbornog štaba koalicije „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može bolje”

19.21 Opoziciona koalicija Udruženi za slobodni Novi Sad putem društvenih mreža pozvala je građane da se okupe ispred Sajma večeras posle zatvaranja biračkih mesta.

19.02 Do 18 časova u Novom Sadu je glasalo 40,96 odsto birača, saopštio je GIK.

18.55 Predstavnici opozicije u Nišu upozorili su da su danas „sve gradske javne institucije, preduzeća i ustanove stavljene u službu Srpske napredne stranke“ i da će oni zbog takvog kršenja zakona podneti krivične prijave.

18.49 U Valjevu je do 18 sati na glasanje izašlo 41,34 posto građana upisanih u birački spisak, po podacima GIK-a koje prenosi portal Kolubarske.rs, a u Čačku izlaznost je bila 37,82 posto, prenosi portal nedeljnika „Čačanski glasnik”.

18.31 Prema izvestajima akreditovanih posmatrača Centra za razvoj Pomoravlja koji su danas raspoređeni na svih 30 glasačkih mesta u opštine Svilajnac, do 18 sati glasalo je ukupno 8.629 glasača od 23.630 upisanih u biracki spisak što je 36.52 posto evidentiranih građana u biračkim spiskovima.

18.28 Direktor CRTE Raša Nedeljkov apelovao je na konferenciji za novinare na sve političke aktere, kako u Beogradu tako i u drugim mestima da ne pribegavaju nasilju i incidentima. Izlaznost do 16 časova, kako je rekao Nedeljkov, niža za 10 odsto u odnosu na decembarske, odnosno – 31,2 odsto.

18.26 Prema informacijama iz Izbornog štaba Koalicije „Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje boje”, od njihovog predstavnika u GIK-u do 18 sati na birališta u ovom gradu izašlo je 47,43 posto registrovanih birača.

18.25 U Nišu je do 18 časova glasalo 41,57 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija. Ovakva izlaznost je značajno manja nego na decembarskim parlamentarnim izborima, kada je do tog preseka glasalo njih 52,08 odsto.

Prostorije javne predškolske ustanove „Pčelica“ i Doma zdravlja u Nišu koriste se kao kol centri Srpske napredne stranke, saopštili su nezvanični izvori. Nosilac liste „Biramo Niš“ Đorđe Stanković kazao je da je obišao   upravnu zgradu „Pčelice“, video otvorene prozore i čuo ljude, ocenjujući da „očigledno gradska uprava i javna preduzeća i ustanove na dan izbora služe za potrebe SNS“.

18.15 Portal „Čačanski glas” objavio je da je do 17 sati izlaznost na lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu 35, a u Ivanjici 30,5 posto upisanih birača.

18.10 Predstavnici koalicije Udruženi za slobodan Novi Sad obratiće se medijima nakon zatvaranja biračkih mesta ispred ulaza u Master centar na Novosadskom sajmu u od 20.30 časova, gde je danas bio rasformirani kol centar SNS-a.

Oni su pozvali građane da im se pridruže u „borbi za svaki glas“, jer je na Novosadskom sajmu i Gradska izborna komisija, gde će se večeras donositi džakovi sa biračkih mesta i brojati glasovi.

18.06 Novinaru Danasa Uglješi Bokiću, nakon napada ispred Novosadskog sajma, konstatovana je povreda nagnječenje grudne kosti.

18.03 Izlaznost na izborima u Beogradu danas do 16 časova iznosi 31,09 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

18.00 Građani su danas u Novom Sadu na Limanu snimili direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića kako sa jednom ženom u kolima prati paralelni birački spisak i ko je glasao na izborima.

On se branio da je ovde samo zbog glasanja i da ne rade ništa, a da na papirima koji su u autu, žena koja je unutra „piše poeziju“. Međutim na kadru koji je kamera jasno uhvatila vidi se da su na papirima spiskovi građana.

17.52 Do 17 sati u Valjevu je po podacima Izbornog štaba koalicije „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može bolje” glasalo 38,3 posto registrovanih glasača.

17.33 Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu je saopštilo da će hitno reagovati na svaki oblik nasilja i narušavanje javnog reda i mira.

17.31 Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine RS (NSRS) Nenad Stevandić glasali su danas na lokalnim izborima u Beogradu.

17.07 Izlaznost u Novom Sadu do 16 časova je 34,35 odsto, saopštio je GIK.

16.58 U Valjevu je do 16 časova na glasanje izašlo 34,60 posto građana upisanih u birački spisak, pokazuju podaci Gradske izborne komisije (GIK) na osnovu rezultata sa šest biračkih mesta, koje je odredio Republički zavod za statistiku, kao reprezentativan uzorak za Valjevo, izveštava portal Kolubarske.rs.

16.50 Kol centar SNS otkriven i u Centru za socijalni rad u Gornjem Milanovcu. Članovi grupe građana Udruženi za implementaciju narodnog aktivizma i tolerancije (UZINAT), čija lista učestvuje na današnjim lokalnim izborima u Gornjem Milanovcu, objavila je da je danas ušla u Centar za socijalni rad u ovom gradu i tamo zatekla zaposlene sa spiskom za koji sumnjaju da je birački, kao i call centar u ovoj državnoj ustanovi.

16.35 Do 16 časova u Nišu je izašlo 34,21 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija. Ovolika izlaznost značajnije je manja nego na  prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, kada je do ovog preseka izašlo 42,76 odsto. Najveći broj glasača sada je izašao  u najmanjoj gradskoj opštini, Niška Banja (35,49 odsto), a  potom u centralnoj i najvećoj opštini Medijana (34,91 odsto).

U gradskoj opštini Pantelej glasalo je 34, 04 odsto, u Crvenom Krstu 33,36, a u Paliluli 33,28 odsto birača. Na prošlogodišnjim izborima koalicija oko SNS pobedila je u četiri opštine- najubedljivije u Niškoj Banji, a opozicija („Srbija protiv nasilja“) u centralnoj opštini Medijana.

16.45 Do 16 časova je na lokalnim izborima u Užicu glasalo 31,41 odsto upisanih birača. Izlaznost je manja nego na izborima u decembru prošle godine, kada je do 16 časova glasalo 46,40 odsto građana.

16.42 Kako je Danasu rečeno u GIK Jagodina do sada nije bilo nepravilnosti i incidenata na svih 91 biračkih mesta u ovom gradu. Gradska izborna komisija za današnje lokalne izbore prati izlaznost na tri reprezentaivna biračka mesta.

Po njihovim najažurnijim podacima do 16 sati na biračkom mestu broj 35 Donji Račnik  izašlo je 47,4 posto upisanih birača, na mestu broj 45 – Bunar 44,4 glasača i na glsačkom mestu broj 78 – Pedagoški fakultet – 32,6 posto birača upisanih u birački spisak.

Po podacima Portala „Čačanski glas” do 16 sati na lokalnim izborima u Čačku je glasalo 31,30 birača upisanih na birački spisak.

16.30 Do 16 časova u Nišu je izašlo 34,21 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija. Najveća izlaznost bila je u najmanjoj  gradskoj opštini, Niška Banja (35,49 odsto upisanih birača), a  potom u centralnoj i najvećoj opštini Medijana (34,91 odsto).

U gradskoj opštini Pantelej izašlo je 34, 04 odsto, u Crvenom Krstu 33,36, a u Paliluli 33,28 odsto birača. Na prošlogodišnjim izborima koalicija oko SNS pobedila je u četiri opštine- najubedljivije u Niškoj Banji, a opozicija („Srbija protiv nasilja“) u centralnoj opštini Medijana.

16.17 Ekipa N1 obišla je i ugao Jevrejske i Dušanove ulice, u centru Beograda, gde je prijavljeno da u lokalnoj piceriji ljudi za koje se pretpostavlja da su članovi SNS imaju paralelne biračke spiskove i rade nešto sa njim.

15.52 Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je danas da u dosadašnjem toku lokalnih izbora nije bilo ozbiljnijih incidenata, osim napada na policiju i oštećenja imovine Sajma u Novom Sadu.

15.40 Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu saopštio je danas da je zakupio deo prostora Novosadskog sajma za kol centar, ali je odlučio da obustavi njegov rad nakon dolaska aktivista opozicije, koje je optužio za vandalizam i zatražio reakciju nadležnog tužilaštva.

15.30 Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su profesionalni novinari u tom gradu izloženi napadima i propagandnim lažima, kao i da su danas bili i fizički ugroženi jer su aktivisti Srpske napredne stranke (SNS) na njih bacili suzavac dok su izveštavali sa lokacije kod Novosadskog sajma na kojem se dešavao incident jer je grupa građana razvalila vrata od hale u kojoj se nalazi kol centar SNS-a.

15.28 Na teritoriji Beograda danas do 14 časova glasalo je 25,02 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija (GIK).

15.24 Zamenik predsednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu Milovan Šijakov izjavio je danas da je do 14 sati u tom gradu glasalo 28,58 odsto birača.

15.21 Prema podacima Opštinske izborne komisije Bačka Topola, izlaznost na lokalne izbore na birališta do 14 časova je 28,59 odsto, a podatak saopšten u 12 časova nije bio tačan zbog statističke greške, i iznosio je 22,85, a ne 37,82 odsto, rečeno je agenciji Beta u OIK Bačka Topola. U Bačkoj Topoli je jutros u 7 sati otvoreno svih 50 biračkih mesta i do sada nije bilo većih nepravilnosti, niti incidenata.

15.20 U Preševu je na lokalnim izborima do 12 sati na biračka mesta izašlo 9,1 odsto upisanih birača, preneo je portal Jugpres. Na 37 biračkih mesta ima zvanično 43.449 osoba sa pravom glasa.

15.15 Predsednik Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) iz Bačkog Petrovca Marjan Triaška danas je fizički napadnut u Kulpinu, mestu u toj opštini, objavio je portal Storiteler (Storyteller) iz Bačkog Petrovca.

15.10 Novinar Danasa Uglješa Bokić dobio je udarac od strane nepoznatog lica danas dok je izveštavao ispred Novosadskog sajma.

15.09 Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Srbije pita u čemu je problem što SNS ima kol centar u Novom Sadu. Ona je reagovala na društvenoj mreži Iks.

15.05 Odziv na birališta u Beogradu na gradskim izborima do 14 časova iznosi 26,7 odsto, procenio je danas Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid), navodeći da je izlaznost nešto veća u Nišu i posebno Novom Sadu.

15.02 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je danas oko 15 sati na biračkom mestu u Novom Beogradu. Vučić je sa suprugom Tamarom glasao na biračkom mestu 140 u vrtiću “Tesla – Nauka za život”. Vučić se posle glasanja nije obraćao medijima.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 4
foto: R.Z./ATAImages
Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 5
foto: R.Z./ATAImages

14.57 Prema podacima Gradske izborne komisije u Čačku izlaznost do 14.00 sati je 25,5 odsto. To je za više od šest odsto manje nego na parlamentarnim izborima 2023. godine, kada je na birališta do 14.00 sati izašlo 31,75 odsto punoletnih građana Čačka. Za dva sata, od 12.00 do 14.00 sati, glasalo je nešto više od 7.000 Čačana. Ukupan broj izašlih na birališta do 14.00 sati je oko 24.000 građana Čačka, a pre šest meseci u istom periodu glasalo je 30.000 glasača.

14.55 U poslednja dva sata registrovali smo brojne nepravilnosti i nastojali da ih sprečimo, zbog čega je došlo do manjih incidenata, saopštili su iz izbornih štabova niške opozicije.

14.54 Prema podacima Opštinske izborne komisije opštine Mali Iđoši, izlaznost na lokalne izbore je u sva tri njihova naselja blizu 30 odsto.“Sva 23 biračka mesta u opštini Mali Iđoš otvorena su jutros u 7.00 sati, sve je bilo u redu i nismo zabeležili veće izborne nepravilnosti niti incidente“, rekla je za agenciju Beta predsednica OIK Mali Iđoš, Vesna Stamenkovski. Nešto manje od 10.000 birača u ovoj opštini danas između tri izborne liste bira kandidate za novi saziv Skupštine opštine, koju čini 25 odbornika.

14.46  Prema podacima Gradske izborne komisije na području grada Niša do 14 časova svoje biračko pravo iskoristilo je 26,96 odsto građana upisanih u biračke spiskove.

14.45 Gradska izborna komisija (GIK) u Subotici saopštila je danas da je na lokalnim izborima do 14 časova glasalo 23,7 odsto građana upisanih u birački spisak, te da većih nepravilnosti nije bilo.Pravo glasa na 102 biračka mesta u tom gardu ima ukupno 125.457 građana.

14.40 Aktivisti Srpske napredne stranke bacili su danas suzavac na novinare, opozicione aktiviste i građane na Novosadskom sajmu. Među novinarima na koje je bačen suzavac bio je i reporter agencije Beta.

14.35 Na biračkom mestu 198 u gimnaziji „Laza Kostić“ u Novom Sadu, glasa se bez lične karte, javljaju građani.

14.32 Portal „Čačanski glas” objavio je da je do 14 sati na lokalnim izborima u Čačku je glasalo 25,47 a u Gornjem Milanovcu 24 posto glasača upisanih u biračke spiskove. Po njihovim informacijama do 13 sati na lokalnim izborima u Ivanjici je izašlo 17,7 odsto registrovanih birača.

14.28 Prema podacima posmatrača Centra za razvoj Pomoravlja, koji po prvi put  prate lokalne izbore na svih 30 glasačkih mesta u opštini Svilajnac do 14 sati glasalo je 5.690 glasača što je 24,08 posto od 23.630 ukupno upisanih građana u biračke spiskove.

14.26 Do 13.00 sati u Beogradu je na izbore izašlo 22,5 odsto birača, što je nešto manje nego u decembru kada je u istom periodu izlaznost bila 26,1 odsto, a posmatračka misija Crta do sada je podnela šest krivičnih prijava MUP-u, najčešće zbog kupovine glasova.

14.23 Ispred samog ulaza u Novosadski sajam došlo je do incidenta i koškanja, a okupljeni su se pogurali sa policijom.

14.22 Na teritoriji Grada Beograda do 12 časova glasalo je 17,54 odsto od ukupnog broja upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija, a na osnovu dobijenih podataka od Republičkog zavoda za statistiku.

14.20 U Nišu je do 14 časova glasalo 26,97 upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija. U odnosu na izbore u decembru prošle godine izlaznost je manja, pošto je tada glasalo oko 33 odsto birača.

14.09 Anketari Ninamedije napadnuti su danas tokom sprovođenja izlazne ankete ispred biračkih mesta u Novom Sadu, saopštila je ta agencija.

13.56 Do 13 sati izlaznost na lokalnim izborima u Valjevu je 23 odsto upisanih birača, javljaju iz Izbornog štaba liste „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može bolje”.

13.53 Iz Zeleno-levog fronta televiziji N1 stigle su informacije da je primećeno organizovano dovoženje birača u Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ na Karaburmi, u Beogradu.

13.52 Politička organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) saopštila je danas da je u Novom Sadu, na osnovu podataka sa reprezentativnog uzorka, do 13.30 časova glasalo 26 odsto birača, na osnovu čega procenjuje da će izlaznost do zatvaranja birališta premašiti 50 odsto glasača.

13.47 Na lokalnim izborima u Tutinu do podneva je glasalo 9,14 odsto upisanih birača, a u Sjenici devet odsto, rečeno je Sto plus radiju u izbornim komisijama tih opština, dok je u Sjenici zabeležen incident.

13.31 Prema podacima Opštinske izborne komisije Bačka Topola, izlaznost na lokalne izbore na birališta do 12 časova iznosi 37,82 odsto.

13.14 Gradska izborna komisija saopštila je danas da je do 12 časova na izbore u Novom Sadu izašlo 21,94 procenata upisanih birača.

13.07 Do 12.00 časova, pravo glasa na lokalnim izborima u Nišu iskoristilo je 17,76 odsto upisanih birača, saznaje agencija Beta u Gradskoj izbornoj komisiji.

13.04 Posle 12 časova na biračkom mestu 78 – Pedagoški fakultet glasala je Maja Radojičić, nosilac liste Koalicije „Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje boje” koju čine stranke: Narodni pokret (Miroslav Miki Aleksić), Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka (Boris Tadić), Pokret slobodnih građana), Jagodina protiv nasilja, Pravo na izbor i Ekološki ustanak (Aleksandar Jovanović Ćuta).

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 6
Maja Radjoičiċ lista Jagodina može bolje Foto: Privatna arhiva
Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 6
Maja Radjoičiċ lista Jagodina može bolje Foto: Privatna arhiva

12.57 Dopisnik Danasa iz Novog Sada javlja da je jutros snimljena i kolona od 15 vozila koja su krenula iz Kule ka Novom Sadu. Kako kažu iz Zajedno za Novi Sad, reč je o glasačima SNS-a koji dolaze da glasaju u Novi Sad, jer je Kula jedna od dve opštine u Vojvodini gde nisu raspisani lokalni izbori.

12.56 Štab Srpske napredne stranke nalazi se i u Sportskoj hali u Futogu. Dalibor Ćalić građanski aktivista iz Futoga snimao je nekoliko mladića koji su bili ispred hale te su tražili da prekine da ih snima.

12.54 Do 12 časova je na lokalnim izborima u Užicu glasalo 16,8 odsto odsto upisanih birača. Izlaznost je manja nego na izborima 17. decembra prošle godine, kada je do 12 časova glasalo 21,68 odsto birača.

12.48 Pokret Kreni-promeni objavio je da se Novosadski Sajam danas koristi kao kol centar Srpske napredne stanke. Kako se može videti na snimku, unutra se nalazi više desetina, uglavnom mlađih ljudi, koji sede za radnim stolovima.

12.45 U Valjevu je do 10 sati na glasanje izašlo 18,58 odsto građana upisanih u birački spisak, pokazuju podaci Gradske izborne komisije, javlja portal Kolubarske.rs. Na vanrednim parlamentarnim izborima 17. decembra 2023. godine do 12 časova na glasanje ije zašlo 20,14 posto građana porede Kolubarske.

12.42 GIK u Jagodini prati izlaznost na današnjim lokalnim izborima na tri reprezentaivna biračka mesta. Po njihovim podacima do 12 sati na biračkom mestu broj 35 Donji Račnik izašlo je 20,3 odsto upisanih birača, na mestu broj 45 – Bunar 19,02 odsto glasača i na glasačkom mestu broj 78 – Pedagoški fakultet – 15,16 posto birača upisanih u birački spisak.

12.41 Prema podacima GIK, u Novom Sadu do 12 časova glasalo je 21,94 odsto birača.

12.36 Miodrag Stanković, nosilac liste „Ujedinjeni – Nada za Niš“ i kandidat te koalicije za gradonačelnika, glasao je oko 11 časova na biračkom mestu broj 3 u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. U koaliciji su Nova demokratska stranka Srbije, lokalna koalicija „Niš, moj grad“, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Dosta je bilo i Demokratska unija Roma.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 8
Miodrag Stanković: Foto koalicija Ujedinjeni- Nada za Niš.

12.35 Na lokalnim izborima u Subotici je do 11 časova pravo glasa iskoristilo 14,5 odsto građana upisanih u birački spisak. Subotičani mogu da glasaju za jednu od ukupno pet izbornih lista u ovom gradu, a pravo glasa na teritoriji Grada Subotica ima 125.457 građana.

12.33 Prema informacijama portala „Čačanski glas“ do 12 sati na lokalnim izborima u Čačku je glasalo 16,91 a u Gornjem Milanovcu 15 posto glasača upisanih u biračke spiskove.

12.30 U Nišu je do 12 časova glasalo 17,76 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija.

12.26 Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na lokalnim izborima u Srbiji Lamberto Zanijer posetio je danas biračko mesto 120 u vrtiću „Vrabac“ i izjavio da će detaljan izveštaj o izborima u Srbiji biti predstavljen sutra u 15 sati.

12.17 U Šajkašu u opštini Titel došlo je do incidenta na izbornom mestu broj 20, gde je nakon koškanja i guranja uhapšen meštanin ovog sela. Više o tome čitajte u posebnoj vesti OVDE.

12.15 Na izborima u Beogradu do 12 časova nije bilo nepravilnosti, saopštila je danas Gradska izborna komisija (GIK).

12.14 Iz opštine Svrljig u kojoj se danas održavaju lokalni izbori, stižu informacije da su primećena brojna voizila sa tablicama koje nisu iz tog grada, prenosi N1.

12.11 Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma glasao je sa porodicom na lokalnim izborima u Jagodini na biračkom mestu u selu Končarevu.

11.57 Prema podacima Izbornog štaba liste „Svanuće – Ujedinjeno Valjevo može bolje” sa svih 103 biračkih mesta do 11 sati u ovom gradu na lokalnim izborima glasalo je 14,2 posto od ukupno upisanih 74.878 birača.

11.54 Prema izveštajima akreditovanih posmatrača Centra za razvoj Pomoravlja, raspoređenih na svih 30 glasačkih mesta u opštini Svilajnac, do 11 sati glasalo je 3.030 glasača od 23.630 birača što je 12,80 posto ukupnog broja građana upisanih u birački spisak. Na lokalnim izborima u opštini Svilajnac građani mogu da glasaju za tri liste: „Aleksandar Vučić – Svilajnac sutra – Predrag Milanović”. „Dr Tatjana Toskić – Za bolji Svilajnac” i  „Ivica Dačić – SPS, Dragan Marković Palma Jedinstvena Srbija JS”

11.51 Lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović glasao na biračkom mestu Alvadžinica u Čačku.

11.44 U Beogradu je do 11 sati glasalo 14,3 odsto birača, u Novom Sadu 18,2, a u Nišu 12,9 odsto, saopštio je danas Cesid. U poređenju sa izlaznošću na izborima 2023. godine, izlaznost je u tim gradovima veća. Šta su sve od nepravilnosti uočili čitajte u posebnoj vesti OVDE.

11.43 U Vrbasu je jutros prekinuto glasanje na dva biračka mesta zbog kršenja prava tajnosti glasanja, kazali su iz opozicione koalicije „Oslobodimo Vrbas danas“.

11.40 Pored nekih biračkih mesta uočene su osobe sa duplim biračkim spiskovima, a na nekim biralištima glasači su ubacivali po više glasačkih listića, rekli su novinarima predstavnici opozicionih izbornih štabova u Nišu. Oni su kazali da su njihovi članovi u biračkim odborima insistirali da se  ovakve nepravilnosti unesu u zapisnike. U Gradskoj izbornoj komisiji su, pak, saopštili da za sada nije bilo nijednog  prigovora na tok izbornog procesa.

11.41 U 10 časova izlaznost u Beogradu je 9,9 odsto. U odnosu na decembar 2023. viša je za 0,3 procentna poena, rekao je Raša Nedeljkov, direktor Crte na prvoj konferenciji za novinare.

11.21 Kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović glasao je na biračkom mestu u ambulanti Doma zdravlja „Stari grad“. Zeleno-levi front na izborima za Skupštinu Beograda učestvuje u koaliciji „Biramo Beograd“.

11.20 Potpredsednik Vlade Srbije, ministar finansija i potpredsednik Glavnog odbora SNS Siniša Mali glasao je danas na biračkom mestu broj 1, u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

11.04 Gradonačelnica Niša i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Dragana Sotirovski glasala je na biračkom mestu broj 19 u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ . Sotirovski se ne nalazi na izbornoj listi koalicije „Aleksandar Vučić – Niš sutra“, kao ni ostali značajniji gradski i SNS funkcioneri. Na listi koalicije oko SNS su „nova“ i javnosti manje poznata lica. Prvi na listi i kandidat za gradonačelnika je Dragoslav Pavlović, radnik EPS-a, koji je ranije bio direktor JKP Mediana.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 9
Dragoslav Pavlović, prvi na listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ i kandidat za gradonačelnika. Foto: Izborni štab SNS u Nišu
Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 10
Foto: Čitalac Danasa

10.57 U Valjevu je do 10 sati na glasanje izašlo 9,5 posto građana upisanih u birački spisak, pokazuju podaci Gradske izborne komisije na osnovu rezultata sa šest biračkih mesta, koje je odredio Republički zavod za statistiku, kao reprezentativan uzorak za Valjevo, prenosi portal Kolubarske.rs. Prema rečima predsednika Gradske izborne komisije Mladena Simovića sva biračka mesta otvorena su na vreme i nije bilo prijavljenih nepravilnosti.

10.54 Kandidat za gradonačelnika Beograda liste „Za zeleni Beograd“ Dejan Žujović glasao je danas posle 10.30 na Voždovcu. Žujović je u pratnji porodice glasao na biračkom mestu u Visokoj školi elektrotehnike i računarstva.

10.51 Predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Beograda Zoran Lukić najavio je da će ta komisija danas na svaka dva sata objavljivati podatke o izlaznosti na izbore, a da će se rezultate glasanja objaviti tokom noći.

„Sledeća konferencija za novinare biće u podne, posle zatvaranja biračkih mesta imaćemo konferencija za novinare o izlaznosti, a u toku noći, kada budemo imali prve relevantne rezultate, održaćemo konferenciju gde ćemo ih saopštiti. Rezultate objavljujemo tek nakon duple provere, nakon originalnih zapisnika o radu biračkih odbora i oni će biti zvanični i potpuni. Biće malo kasnije nego što objavljuju stranke, ali će biti zvanični“, rekao je Lukić na konferenciji za novinare održanoj u 10 sati.

10.47 Izlaznost u Čačku do 10 sati je 7.86 odsto, potvrdila je za N1 predsednica Izborne komisije Grada Čačka Ljiljana Stanišić. Ona je istakla da je danas u tom gradu na vreme otvoreno svih 104 biračkih mesta i da se glasanje odvija bez nepravilnosti.

10.42 Do 10 časova je na lokalnim izborima u Užicu glasalo 7,41 odsto upisanih birača. Izlaznost je nešto manja nego na izborima 17. decembra prošle godine, kada je do 10 časova glasalo 8,51 odsto birača. U Užicu i u gradskoj opštini Sevojno ukupno je 63.393 birača, dok se može glasati na 89 birališta.

10.38 Do 9 sati u Beogradu je na lokalnim izborima glasalo 5,8 odsto birača, u Novom Sadu 7,8, a u Nišu 4,6 odsto, pokazuju prve procene izlaznosti CeSID i Ipsosa.

10.32 Gradska izborna komisija u Jagodini prati izlaznost na današnjim lokalnim izborima na tri biračka mesta. Po njihovim podacima do 10 sati na biračkom mestu broj 3 izašlo je 10,3 posto upisanih birača, na mestu broj 45 – 8,5 glasača i na glsačkom mestu broj 78 – Pedagoški fakultet – 6,2 posto birača upisanih u birački spisak.

10.20 U Nišu je do 10 časova glasalo 7.95 odsto upisanih birača, saopštila je Gradska izborna komisija. Prema njihovim navodima, do sada „nije bilo većih nepravilnosti“. Pravo glasa ima 226.268 birača, koji glasaju na 197 biračkih mesta.

10.15 Dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene Grupe građana, glasao je danas oko 10 časova u gimnaziji „9. Maj“ u Nišu. Dr Milić je i prvi na listi.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 11
Foto: Izborni štab Grupe građana „Dr Dragan Milić“

10.10 Prvi na listi „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ Dragoslav Pavlović glasao je oko 9 časova u Osnovnoj školi „Car Konstantin“. Pavlović je kandidat koalicije oko Srpske napredne stranke za gradonačelnika Niša. On je jedno od „novih lica“ na ovoj  izbornoj listi, na kojoj nema gradonačelnice Dragane Sotirovski, kao ni bilo kog drugog značajnog gradskog i SNS funkcionera.

10.06 Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić glasao je na biračkom mestu 102  u prostorijama MZ „Podbara“.

10.04 Potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Borislav Novaković i nosilac liste „Udruženi za slobodan Novi Sad“ glasao je na biračkom mestu u predškolskoj ustanovi „Palčica“ u Novom Sadu.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 12
Foto: Uglješa Bokić/Danas

10.01 Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, zaključno sa 9 časova, CeSID je uočio više od 20 različitih nepravilnosti (u Beogradu, Nišu i Novom Sadu), saopštila je ova organizacija.

9.59 Danilo Babić, kandidat za gradonačelnika izborne liste „Savo Manojlović – I ja sam Novi Sad – Kreni- Promeni“ glasao je u pratnji supruge na biračkom mestu 181 Mz „Žitni trg“ Novi Sad Dimitrija Avramovića 8.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 13
Foto: Aleksandar Latas/Danas

9.58 Predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković glasala je na biračkom mestu u Ulici Vase Stajića u Novom Sadu.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 14
Foto: A. Latas/Danas

9.54 Poslanica Zeleno-levog fronta Biljana Đorđević glasala je danas nešto pre 10 časova na Voždovcu. Đorđević je glasala na biračkom mestu 11, u Osnovnoj školi „Filip Filipović“.

9.53  Politička organizacija „Akcija progresivne Vojvodine“ saopštila je danas da je u Novom Sadu, na osnovu podataka sa reprezentativnog uzorka, do 9.00 glasalo 7,6 odsto birača, što je identična izlaznost kao na izborima u decembru 2023. godine.

9.52 Kandidat za gradonačelnika Beograda grupe građana „1 od 5 miliona – Beogradski front“ Dušan Teodosijević glasao je danas na Čukarici. On je glasao na biračkom mestu broj 1 u Dečjem vrtiću „Sveti Sava“, u Požeškoj ulici.

9.51 U sportskom centru Banjica u prostoriji za sport je veliki broj stolova na kojima su laptopovi i ljudi koji na njima rade. Nije jasno da li se radi o nekom kolcentru ili nečem drugom.

9.47 Na lokalnim izborima u Beogradu glasao je jutros i predsednik PUPS-a i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. On je glasao na biračkom mestu 81 u Domu zdravlja „Novi Beograd“.

9.46 Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić glasao je danas na lokalnim izborima na Dedinju. Dačić je glasao na biračkom mestu broj 35 u Mesnoj zajednici Dedinje.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 15
Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

9.45 Prema podacima Izbornog štaba liste „Svanuće – Ujedninjeno Valjevo može bolje” do 9 sati u ovom gradu na lokalnim izborima glasalo je 5,5 posto od ukupno upisanih 74.878 birača.

9.43 Vladimir Stanimirović, kandidat za gradonačelnika liste „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni – Promeni“, glasao je u 9.30 časova na biračkom mestu 32 u OŠ „Branko Miljković“.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 16
Vladimir Stanimirović: Foto Izborni štab „Dr Savo Manojlović – I ja sam Niš – Kreni- Promeni“

9.41 Kako javljaju građani iz Sremske Kamenice u Ulici Ivana Gorana Kovačića, dvoje ljudi u crnom džipu marke Dacia, sa spiskovima, obilaze kuće i pozivaju ljude na glasanje. Kako kažu, muškarac i žena, zvone i ulaze u dvorišta, pretpostavlja se, onih ljudi koji su na spiskovima.

9.40 U Bujanovcu je jutros svih 59 biračkih mesta otvoreno na vreme i za sada nije prijavljen nijedan problem, preneo je JUGpress. Bujanovčani biraju 41 odbornika i odbornicu između 308 kandidata, koliko ih ima na devet listi. Na izborima učestvuju po četiri albanske i srpske liste i jedna romska. Pravo glasa ima 43.079 birača. U opštini Bujanovac, prema popisu iz 2022. godine, ima 41.068 stanovnika, od kojih su 32.823 građanina punoletna.

9.31 Flajeri izborne liste „Ruska stranka – Rusija i Niš u srcu! – Tihomir Perić“, sa njenim brojem na glasačkom listiću, postavljeni su na automobile na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkih mesta u OŠ „Ćele kula“, što Zakon o izboru narodnih poslanika, koji se odnosi i na lokalne izbore, zabranjuje, javljaju izvori dopisnice Danasa iz Niša.

9.30 Predsednik PO SPS u Vojvodini i potpredsednik Glavnog odbora SPS Dušan Bajatović glasao je na biračkom mestu 156, u vrtiću Plavi čuperak, u Sremskoj Kamenici.

9.27 Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj glasao je jutros na beogradskim izborima. On je glasao u Osnovnoj školi „Svetislav Golubović Mitraljeta“ u Batajnici.

9.24 Branislav Jovanović, nosilac liste „Niš, naš grad – Branislav Bane Jovanović – Novo lice Srbije – Miloš Parandilović“ glasao je na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi „Ratko Vukičević“. Jovanović je i kandidat ove koalicije za gradonačelnika Niša.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 17
Foto: Izborni štab koalicije GG ‘Niš, naš grad’ i Novog lica Srbije

9.16 Predsednica Skupštine Srbije i potpredsednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke Ana Brnabić glasala je danas oko 8.30 na biračkom mestu u opštini Savski venac. Ana Branbić je glasala na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajn.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 18
Foto: BETAPHOTO/MILAN ILIC

9.14 Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) i kandidat za odbornika na beogradskim izborima Stefan Krkobabić glasao je jutros na izborima za lokalnu vlast u Beogradu. Stefan Krkobabić je glasao na Novom Beogradu na glasačkom mestu 27. PUPS na izborima nastupa na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 19
Foto: Beta/Emil Vaš

9.11 Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred liste „Biram Beograd“ Dobrica Veselinović glasao je danas nešto posle 9.00 u Novom Beogradu. Veselinović je sa porodicom glasao na biračkom mestu 8, u vrtiću „Zeka“.

9.04 Premijer Srbije Miloš Vučević glasao je u 9.00 časova na biračkom mestu u mesnoj zajednici Narodni heroji u Novom Sadu. On je na glasanje stigao u pratnji svoje supruge i dva sina.

9.01 Na biračkom mestu 187, gde glasa i premijer Srbije Miloš Vučević, došlo je do verbalnog incidenta između novinara Žarka Bogosavljevića i člana biračkog odbora, javlja N1. Kako novinar tvrdi, video je da je jedan član biračkog odbora imao spisak nenumerisanih brojeva – a potom ih zaokruživao. Novinar tvrdi da je u pitanju beleženje kapilarnih glasova, dok su iz biračkog odbora pretili novinaru policijom – te tvrdili da je u pitanju samo beleženje izlaznosti. Na ovom mestu nema opozicionih kontrolora.

8.51 Predsednik Privremenog organa Beograda i kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić glasao je danas oko 9.30 na Novom Beogradu. Šapić je glasao na biračkom mestu 119 u Osnovnoj školi „Borislav Pekić“ na Bežanijskoj kosi.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 23
Foto: FoNet/Sofija Vukajlović

8.42 Zamenik predsednika Gradske izborne komisije u Novom Sadu Milovan Šijakov izjavio je danas da su sva biračka mesta u tom gradu otvorena na vreme i da će prvi presek izlaznosti do 10 časova biti saopšten na konferenciji za novinare u 10.30. Za primedbe da su na nekim biračkim mestima istaknute izborne liste samo do broja sedam, iako učestvuje 14, a da su potom naknadno ispod zalepljene i ostale, Šijakov je kazao da nisu dobili takve informacije od članova biračkih odbora, preneo je portal 021.rs.

8.31 Vesna Turkulov, nekadašnja načelnica Klinike za infektivne bolesti i prva na listi koalicije okupljenje oko SNS, „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“, glasala je 8.30 sati na biračkom mestu u školi Bogdan Šuput u Novom Sadu.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 24
Foto: A. Latas/Danas

8.27 Sva biračka mesta u Tutinu i Sjenici jutros su otvorena na vreme, izjavili su predsednici opštinskih izbornih komisija (OIK). Predsednica Opštinske izborne komisije Edita Dazdarević rekla je da će u Tutinu 33.030 upisanih glasača u biračkom spisku glasati na 61 biračkom mestu.

8.21 GIK Čačak je izjavio za N1 da je svih 104 biračkih mesta otvoreno na vreme. Glasanje se za sada odvija bez nepravilnosti. Na lokalnim izborima u Čačku pravo glasa ima nešto više od 94.000 građana za 7 izbornih lista.

8.11 Predsednica Gradske izborne komisje Jagodine Zorica Radivojšev izjavila je za N1 da je 91 biračko mesto za lokalne izbore otvoreno na vreme. Pravo glasa ima 63.655 građana za 6 izbornih lista za lokalne izbore. GIK Jagodina presek izlaznosti objaviće u 10 sati, a potom na svaka dva sata do 18 časova.

8.00 Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš – Đorđe Stanković“, glasao je na biračkom mestu broj 8 u OŠ „Kole Rašić“. Stanković je i kandidat ove liste za gradonačelnika Niša. Na listi su Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 25
Foto: Izborni štab „Biramo Niš“

7.58 Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je danas da su biračka mesta u Beogradu otvorena na vreme i da sve protiče u najboljem redu. Pravo glasa u Beogradu ima 1.602.150 građana koji mogu večeras do 20 sati da glasaju na 1.265 biračkih mesta, rekao je Lukić za RTS.

7.50 Na biračkom mestu u školi „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu lista kandidata za izbore i van i unutar biračkog mesta, bila je okačena do izborne liste broj 7, iako je ukupno 14 lista. Podsetimo, novosadska opozicija je na 11. mestu. Nakon pitanja novinara članovima biračkog odbora zbog čega su okačene liste samo do broja sedam, to je ubrzo promenjeno i dodate su liste koje su nedostajale.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 26
Foto: A. Latas/Danas
Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 27
Foto: A. Latas/Danas

7.41 Miloš Tubić (Novi DSS) prvi na listi opozicione koalicije od 12 stranaka i organizacija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ glasao je jutros na svom biračkom mestu koje se nalazi u školi „Bogdan Šuput“.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 28
Foto: A. Latas/Danas

7.40 U Nišu je svih 197 biračkih mesta otvoreno na vreme, kazala je predsednica Gradske izborne komisije Danijela Milićević za Danas. Milićević je dodala da je „otvaranje birališta, po informacijama kojima raspolažu, proteklo bez problema“.

7.35 Nosilac liste „I ja sam Beograd – Kreni-promeni“ i kandidat za gradonačelnika Beograda Savo Manojlović glasao je nešto posle sedam časova na Čukarici. Manojlović je glasao na biračkom mestu 44 u Dečijem vrtiću „Cerak“, u Jablaničkoj ulici.

Lokalni i beogradski izbori: U Nišu i SNS i opozicija proglasili pobedu, u Beogradu SNS sama može da formira vlast (FOTO, VIDEO) 29
Foto: FoNet/Milica Vučković

7.30 U biračkim odborima u Nišu je 3.877 osoba, rekli su u Gradskoj izbornoj komisiji. Izbore će posmatrati 118 domaćih i stranih posmatrača, od kojih 89 domaćih i 29 stranih, kazali su u GIK.

7.28 U Valjevu 74.878 građana bira 51 gradskog odbornika.

7.05 U Nišu pravo glasa ima 226.268 upisanih birača, koji će glasati na 197 biračkih mesta.

7.01 Otvorena biračka mesta

Više od 4,2 miliona građana Srbije danas može da iskoristi svoje biračko pravo, jer se lokalni izbori održavaju u 67 gradova i opština i 23 gradske opštine u Srbiji.

Do 20 časova traje i izborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć, a podrazumeva da je u medijima i na javnim skupovima zabranjeno objavljivanje procena rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata na izborima i njihovih programa, kao i pozivanje birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Takođe, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Građani koji nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mestu usled teške bolesti, starosti ili invaliditeta mogu da glasaju van biračkog mesta, na području koje ono obuhvata, a o tome je potrebno da obaveste lokalnu izbornu komisiju, odnosno birački odbor najkasnije danas do 11 časova.

Građani mogu da dobiju informacije o upisima u izvodima iz Jedinstvenog biračkog spiska na brojeve telefona 011/2641- 497, 011/3643-990, 011/3643-991, i 011/2685-344 od sedam do 20 časova.

Zakon o lokalnim izborima propisuje da izborna komisija u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta donosi i objavljuje ukupan izveštaj o rezultatima lokalnih izbora.

Ako se na pojedinim biračkim mestima sprovodi ponovljeno glasanje, rok za donošenje i objavljivanje ukupnog izveštaja o rezultatima računa se od zatvaranja biračkog mesta na kojem je glasanje ponovljeno.

Protiv ukupnog izveštaja o rezultatima lokalnih izbora podnosilac izborne liste ili birač mogu podneti prigovor izbornoj komisiji u roku od 72 sata od objavljivanja ukupnog izveštaja na internet stranici.

Odbornički mandati raspodeljuju se izbornim listama srazmerno broju dobijenih glasova, a broj mandata koji pripada izbornim listama utvrđuje se primenom sistema najvećeg količnika. U raspodeli mandata mogu učestvovati samo liste koje su osvojile iznad tri odsto glasova, dok taj cenzus ne važi za manjinske liste.

Lokalni izbori: Spisak izbornih lista za koje možete glasati

Spisak izbornih lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima pročitajte u posebnoj vesti.

Podatak o tome da li se nalazite na biračkom spisku, kao i na kom biračkom mestu glasate možete da proverite OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari