UŽIVO Skupština nastavila vanredno zasedanje: Opozicija osudila govor ministra Martinovića, predsedavajuća apeluje na opoziciju da se drži dnevnog reda 1Foto: Printscreen RTS2

Poslanici Skupštine Srbije nastvili su danas vanredno zasedanje.

Danas je šesti dan zasedanja na kojem se razmatra 60 tačaka dnevnog reda, a među kojima nije tema iskopavanja litijuma. Ipak, dobar deo rasprave posvećen je toj temi, kao i prvoj od 60 tačaka dnevnog reda – Deklaraciji sa Svespskog sabora.

Sednica vanrednog zasedanja počela je prošle sedmice, u utorak 23. jula.

12.19 Ministar Martinović poručio je poslanicima opozicije, koji su izneli svoje protivlljenje daljem zaduživanju, da ne mogu da govore o zaduživanju u apsolutnim brojevima, već u procentima u odnosu na BDP.

– Mi danas imamo toliko ekonomske i finansijske sange da možemo da gradimo Nacionalne stadione, ali i nove kliničke centre, vrtiće i puteve – rekao je Martinović i poručio opoziciji da je bolje da pitaju koliko su oni ulagali kada su bili na vlasti.

12.07 Poslanik ZLF Robert Kozma istakao je da se država zadužuje kod komercijalnih,a ne investicionih banaka i da je to indikator da „nešto nije dobro“, a opravdanja ministra Malog kada je bio upitan o ovom zaduživanju, ocenio kao besmislena jer koristi nerealna poređenja.

– Srbija se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji. Ukupno zaduženje, od dolaska na vlast sns, ona je zadužila građane Srbije za 21 milijardu evra. UsPeli su da duplitaju dug Srbije. Za svaku godinu vlasti SNS je zadužila za više od milijardu evra. Ministar Mali je pokušao da objasni zaduživanje, poredeći nas sa ekonomijom Nemačke i Franucske, kao da je naša ekonomija na istom nivou. Građani moraju da znaju da se ne zadužujemo kod investicionih banaka, već komericijalne. Država se zadužuje na isti način kao i građani, a to nije dobro – rekao je.

Dodao je da je za taj novac za koji se Srbija danas zadužuje mogu rešiti svi gorući problemi u Srbiji i zaključio da se država zapravo zadužuje za poterebe članova vlasti.

12.00 Poslanica stranke SRCE, Tijana Perić Diligenski poručila je da, ukoliko je ovaj zajam koji Srbija uzima od Poštanske štedionice moguć i da ako je ova banka u toj meri likvidna, taj novac država mogla svrsishodnije da iskoristi, budući da je ona najveći deoničar u ovom akcionarskom društvu.

Poslanica je ocenila da je Nacionalni stadion megalomanski projekat, od kog narod neće imati nikakve koristi.

11.43 Poslanica stranke slobode i pravde Jelena Spirić rekla je da se opozicija protivni kako je ocenila, daljem „ludačkom zaduživanju Srbije“ zbog izgradnje Nacionalnog stadiona i da će shodno tome glasati o zakonu o daljem zaduživanju kod banke Poštanske štedionice.

11.35 Poslanik Parandilović rekao je da vlast mora da bude svesna da oni kreiraju situaciju i skupštini i da ako oni govore o temam koje nisu na dnevnom redu to isto može da radi i opozicija.

Ponovo je ponovio da je valst obesmislila sve institucije pa i Skupštinu, i poručio da ministri moraju da razumeju u kom svojstvu prisustvuju sednicama i da je njihova jedina uloga da odgovaraju na pitanja poslovnika, a da je ministar Martinović pričao o svemu samo ne o onome o čemu je bio pitan.

– Ja bih molio da se pokaže zdravstveni karton Aleksandra Mrtinovića. Čovek koji je o Vučiću pričao sve najgore, pa je počeo da mu ljubi skute i onda je postao ministar. On će u bilo koju buduću vlast da pređe, ako ga neko bude hteo – rekao je.

11.20 Predsednik DS i poslanik, Zoran Lutovac poručio je da su izjave ministra Martinovića za interpelaciju, da je on deo izvršne vlasti i da je dužan da odgovara na poslanička pitanja, a ne da vređa poslanike.

– Nečuveno je šta dozvoljate da se govori o skupštini. On sve vreme govori uvredljivo o poslanicima, da su strani plaćenici. Ovo je za interepelaciju. On ne bi smeo da uđe u sali, jednom je već bio izbaačen. Na šta ovo liči? Sramota jedna. On crta metu – rekao je Lutovac.

Poručio je predsedavajućoj, Snežani Paunović, da je bila u obavezi da prekine ministra Martinovića i da je ovakav nastup u skupštini Sramotan.

Sa stavom Lutovca, složio se i poslanik Parandilović poručivši da je ponašanje ministra Martinovića nedoličan mestu na kom se nalazi.

– Potpuno je obesmislio ovaj parlament. To što je ministar ne znači da je sveta krava i da može ovde svašta da priča – rekao je.

Na izjave ministra odgovorili su i Miroslav Aleksić i Marinika Tepić oštro sudivši izjavu ministra i targetiranje opozicije.

11.05 Ministar Martinović rekao je da su izjave Aleksića netačne, i da se danas daleko više ulaže u poljoprivredu nego pre 2012. godine.

Dodao je da opozicija vodi rat protiv Srbije, a kao jedan od primera naveo pitanje krađe izbora i preseljenje birača na kom opozicija insistira od decembarskih izbora.

– Poveli ste i hibridni rat da Aleksandar Vučić i svi mi krademo izbore i da preseljavamo birače iz Republike Srpske. Rečeno nam je da idemo na obuku kod Žakline Tatalović. Ta Žaklina je trčala za mnom, gurala mikrofon ispred da mi kaže da li Vas je gospodine ministre strah jer ćete da žavršite u zatvoru zbog izbone krađe – rekao je ministar.

10.50 Poslanik Milenko Jovanov odgovorio je Aleksiću poručivši mu da ne razume zašto se nije pokazao kako se raspolaže sa resursima kada je za to imao priliku i dodao da poljoprivreda nije glavna privredna grana ni jedne države, te da argument poslanika Aleksića da je bolje više ulagati u poljoprivredu nije ispravan.

Aleksić je na ovu izjavu Jovanova odgovorio rekavši da svaka razvijena zemlja ulaže u ovu privrednu granu, a da EU 30 odsto svog budžeta ulaže u poljoprivredu.

Poručio je predsednici skupštine da se slaže sa njenom konstatacijom da je trenutna situacija u Srbiji loša, ali da je za to kriva vladajuća garnitura koja prekorava svakoga ko kaže bilo šta prootiv njihove politike.

– Kontrolišete čitav prostor suvereno, vi kreireate sliku. I sad tražite da delimo krivicu? Pa neće moći – rekao je Aleksić

10.38 Predsednik NPS Miroslav Aleksić izjavio je daje kontradiktorno da u ovom vremenu „ekonomskkog blagostanja“ o kom stalno govori vlast, ona mora da ubeđuju narod da je potreban rudnik.

– Po ustavu je zagarantovano pravo građana na život zdravlje, vazduh. Kapitalisti širom sveta otimaju javna dobra građanima. Država treba da štiti javna dobra, građane, životnu sredinu, a ne da se pred kapitalistima povija i daje državu. Ne znam šta ste toliko grešili da budete pokornici stranicma. Da li litijum treba da platite što nemamo slobodne izbore, slobodu govora? – rekao je Aleksić.

Poručio im je da ne razume šta je vlast zgrešila pa to mora da „isplaćuje liitijumu“. Dodao je da je njegov stav prema Evropskoj uniji jasan i da želi da Srbija bude deo EU, ali ne da u nju uđe „na kolenima“.

Ocenio je da se poslanici valsti ponašaju kao lobisti za Rio Tinto, a da već postoje gorući probleimi po pitanju zaštite životne sredine gde vlast već pokazuje nekompetentnost da se nosi sa problemom.

Aleksić je odgovorio na pitanja koja je Brnabić postavila opoziciji, rekavši joj da ljudi koji su pre 2012. godine davali dozvole za Rio Tinto, sada u redovima vladajuće koalicije, a da se većina poslanika iz opozicije tada nije ni bavilo politikom.

Rekao je da je argument valsti o pravljenu električnih automobila besmislen, jer su i sami pokazali pre samo nekoliko dana u Kragujevcu da je to moguće i bez rugnika litijuma.

Zaključio je da je ovo projekat ukopavanja Srbije i poručio građanima da protiv toga mogu da se izbore.

Vladajućoj koaliciji je poručio da posluša volju građana, podsetivši da će se protest protiv litijuma održati 10. avgusta u Beogradu.

10:18 U salu je stigla predsednica Narodne skupštine Ana Branabić koja je pozvala opozicionu poslanicu Slavicu Radovanović da joj priđe. Tu je i predsednik NPS Miroslav Aleksić.

UŽIVO Skupština nastavila vanredno zasedanje: Opozicija osudila govor ministra Martinovića, predsedavajuća apeluje na opoziciju da se drži dnevnog reda 2
Foto: Printscreen RTS2

10:11 Predsedavajuća Marina Raguš prekinula je govor poslanice NPS Slavica Radovanović ukazujući joj da mora da govori samo o amandamanu. Na šta joj je Radovanović odgovorila da može da joj prekida govor ako to bude radila i poslanicima vlasti i članovima vlade. Ona je prišla poslalniku SNS Marjanu Rističeviću tražeći da joj se izvini jer je rekao da je ona“pukovnica koja samo dobro zvuči“. Predsedavajuća joj je izrekla opomenu jer, kako je rekla, onemogućava posalnika da govori.

UŽIVO Skupština nastavila vanredno zasedanje: Opozicija osudila govor ministra Martinovića, predsedavajuća apeluje na opoziciju da se drži dnevnog reda 3
Foto: Printscreen RTS2

 

10:06 Poslanik NPS Aleksandar Ivanović je govoreći o amandmanu koji je podneo naveo da je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković na kraju jučerašnjeg zasedanja pokušala da ubedi opoziciju i građane da zaduživanje nije loše i da je to razvojan šansa. „Vi podižete kredite i vraćate višestruko više“, naveo je Ivanović.

10:04 U sali je prisutno 109 poslanika i postoje uslovi za rad za pretres u pojedinostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari