"Vama je stalo do privilegija, nama do slobode": Održan deseti protest „Novi Sad protiv nasilja“ 1Foto: Aleksandar Latas/Danas

Deseti protest „Novi Sad protiv nasilja“ održan je večeras, a okupljeni su šetali do Skupštine grada.

Petar Holik iz pokreta Bravo je ispred Skupštine grada podsetio da je ovde pre nekoliko dana, dok su se građani borili protiv posledica oluje, izglasan projekat „Novi Sad na vodi“.

– Na svakom koraku vidimo devastaciju kulturnog i arhitektonskog nasilja. Kompleks Banovine je ostećen, a koprivić je stradao. Juče je investitor oštetio zgrada Vodovoda. Izbrisali su sedam parkova u novom GUP-u. Poručujemo gradskoj vlasti i njihovima šefovima u Beogradu, niste sve ljude potkupili i sludili. Danas smo ovde i bićemo tu svaki dan. Vama je stalo do privilegija, nama do slobode. Pobeda će biti naša. Borba je iscrpljujuća, ali moramo ih pobediti – rekao je Holik.

Građani su na vrata Skupštine okačili crtež „Novog Sada na vodi“, a na tablu novosadskog parlameta prelepili su papire sa porukom „Skupština grada Novog Sada – vlasništvo Galensa“.

Protest je završio pozivom da na novo okupljanje sledećeg petka.

Holik je na početku protesta okupljenim građanima rekao da valst ne želi da prizna da je sistem zakazao.

– Dobrodošli svi koji ne odustajete i ne zaboravljate protiv koga smo se pobunili i šta tražimo. Masakri su bili najstrašniji pokazatelj našeg posrnuća. Vlast uporno ponavlja da sistem nije zakazao i da sankcija neće biti. Mi tražimo ostavke za sve koji su prepoznati kao saučesnici protiv onih koji proizvode nasilje. Ostavke Gašića, Vulina, smenu rukovodstva RTS-a, smenu REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija Pinku i Hepiju, gašenje tabloida. Umesto toga Vlada i predsednik odgovorili su sa još više nasilja, završetkom nastave i propalim kontramitingom SNS-a, ali i zloupotrebom osećaja roditelja ubijenih u masakru – rekao je Petar Holik iz pokreta Bravo.

Kako je nastavio, isto su ponovili posle nevremena.

– I dalje kažu da sistem nije zakazao što je poginuo dečak u Bačkoj Palanci i ne daju svog naprednjaka Branislava Šušnicu. Nama mesecima prete preko otetih medija i završavaju poslove kriminalcima. Solidarišemo se sa građanima Bačke Palanke ali ukazujemo i na nasilje prema Novim Sadom – rekao je Holik.

Nakon govora, okupljeni građani krenuli su u protestnu šetnju do zgrade Skupštine grada Novog Sada u kojoj je prošle nedelje vladajuća većina izglasala odluku o izradi Plana generalne regulacije za prostor između primarnog odbrambenog nasipa i Ribarskog ostrva, u javnosti poznatog kao „Novi Sad na vodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari