Postoji jasna veza između pitanja statusa Kosova i evropskih integracija Srbije – jasno je da pitanje Kosova mora da bude rešeno na odgovarajući način, jer je to deo cele diskusije o priključenju Evropskoj uniji – izjavio je Rene van der Linden, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Postoji jasna veza između pitanja statusa Kosova i evropskih integracija Srbije – jasno je da pitanje Kosova mora da bude rešeno na odgovarajući način, jer je to deo cele diskusije o priključenju Evropskoj uniji – izjavio je Rene van der Linden, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.
Prema njegovim rečima nova Vlada Srbije moraće da radi na rešavanju statusa Kosova zajedno s međunarodnom zajednicom.

Savet Evrope povoljno o predsedavanju Srbije

Brisel – U Savetu Evrope se veoma povoljno gleda na članstvo Srbije u toj sveevropskoj organizaciji, s uverenjem da će Srbija, posle formiranja demokratske vlade a na temelju izloženog programa, dobro predsedavati Komitetom ministara. To je juče u Briselu izjavio jedan zvaničnik SE, istakavši da će zasedanje Komiteta ministara SE 22. juna verovatno biti održano u Beogradu, umesto, kao što je to uobičajeno, u Strazburu. Kako je na konferenciji za štampu predočila direktor za komunikacije SE Seda Pumpjanskaja, bez obzira na neke zamerke zbog toga što Beograd ne sarađuje u punoj meri s Haškim sudom mnogo je bolje da Srbija bude punopravan član SE, dakle i „prvi među jednakima“, nego da bude isključena iz čitavog sistema.

Predsedavanje Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, ocenjuje Van der Linden, odlična je prilika da Beograd pokaže da je deo te međunarodne organizacije, ali i da ispunjava obaveze koji proizlaze iz članstva.
Saradnja s Haškim tribunalom, rekao je predsednik Parlamentarne skupštine SE, bitan je uslov evropskih integracija, ali „pravda nije ispunjena za sve žrtve“ dok haški optuženici Ratko Mladić i Radovan Karadžić ne budu u Hagu.
Van der Linden je rekao da će SE pružiti svu pomoć zemljama Zapadnog Balkana u integracijama, jer to ima velikog značaja za stabilnost i prosperitet celog regiona. On je kazao i da je za ovaj region važan odnos Rusije s EU, istakavši da žali što EU i Rusija nisu uspele na pravi način da se dogovore.
Van der Linden naglašava i da je apelovao na EU da olakša politiku izdavanja viza za učenike, studente, kulturne radnike i ostale kategorije stanovništva. Prema njegovim rečima za širenje evropskih vrednosti veoma je važno da što više građana, a posebno mlađe generacije, mogu slobodno da se kreću Evropom.
Predsednik Parlamentarne skupštine SE razgovarao je juče u Beogradu s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom i šefom diplomatije Vukom Jeremićem o Kosovu i predsedavanju Srbije Komitetom ministara SE.
Koštunica je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da Srbija „poštuje evropske vrednosti i snažno radi na ispunjavanju evropskih standarda, što podrazumeva proces priključivanja EU“, te očekuje i od drugih da poštuju Srbiju kao ravnopravnog partnera. On je istakao da je Srbija, u skladu s evropskim vrednostima, albanskoj zajednici na KIM ponudila najviši stepen autonomije u okviru granica Srbije. Koštunica je upozorio da je, kako je saopšteno, „veoma opasno izlaziti u susret pretnjama separatista“ i istakao da bi takav eventualan pristup imao ozbiljne posledice u celom svetu.
Van der Linden i Jeremić su se saglasili da je period predsedavanja Komitetom ministara SE „izuzetna prilika za afirmaciju Srbije kao demokratske zemlje snažno privržene zajedničkim evropskim vrednostima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Van der Linden koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Beogradu danas učestvuje na sastanku Stalnog komiteta Parlamentarne skupštine SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari